June 27, 2008

Tarvitaan kaaos, jotta syntyisi tähti

Kirjoitettu kommentiksi IDA:lle päreessäni "Partisaani Zizekin filosofinen sissisota".
*
ida kirjoitti
Yhden Zizekin syntyyn vaaditaan siis suurin piirtein samat olosuhteet, kuin yhden Hitlerin syntyyn? Rahvaan sopii vain toivoa, että se olisi sen arvoista.

RR

Yes.

'Tarvitaan kaaos, jotta syntyisi tähti', kirjoitti Nietzsche.

Mutta me emme osaa ainakaan kovin tarkkaan sanoa etukäteen, mitkä tähdet räjähtävät ja mitkä taas valaisevat meitä kauniisti lähes loputtomiin. Eivätkä nekään, jotka räjähtävät, ole välttämättä 'läpeensä pahoja'.

Ellei sitten määritellä kaikki pahuus ja hyvyys etukäteen, jolloin kaikki myös tapahtuu - tai sen pitäisi tapahtua - määritelmän mukaan niinkuin takkiraudan todellisuudessa -ks. PS).

Antiikin kreikkalaisten rationalistisen idealistisessa (myös materialismi: epikurolaisuus, stoalaisuus oli idealistis/metafyysista) maailmassa kaikki tapahtui ikäänkuin 'määritelmän mukaan' - kosmisen lainalaisuuden voimasta.

Teknouskovaiset pyrkivät saavuttamaan samanlaisen varmuuden, jonka kreikkalainen, monistinen ja lopulta materialistinen rationalismi kehitti: makrokosmos (todellisuus)/mikrokosmos(ihminen)-jaottelu, joka ilmensi Logosta, joka toimi sekä todellisuuden perimmäisenä järkenä että välittäjänä makrokosmoksen ja mikrokosmoksen välillä.
(Tämä tulkinta on keskiplatonismia. Vrt. Johanneksen evankeliumin alku: Alussa oli sana (Logos). Sana tuli lihaksi. jne.)

Kreikkalaisille tämänkaltainen todellisuus oli kuitenkin perimmältään metafyysinen, eli se realisoitui oikeastaan vain ajattelun tasolla, mutta teknouskovaiset haluavat siirtää tuon 'varmuuden' maan päälle - koneiksi - täydellisiksi koneiksi.

Jumala tuli siis ensin ihmiseksi, ja nyt hän muuttuu täydelliseksi koneeksi, koska kone ei tee virheitä.

Matrix odottaa.
*
Edellisen tarkoitus oli olla tietyn vääjäämättömän tosiasian toteamista - ei sen kritiikkiä, koska kritiikillä ei 'loppupeleissä' ole mitään merkitystä näissä asioissa.
Minusta on kai tulossa deterministi - minkä väitteen kumoan heti välittömästi PS.:ssa.

PS.
Minua eivät kuitenkaan määritelmät kiinnosta: minä haluan olla se, joka määrittelee! Ja sotahan siitä syntyy...Tarvitaan siis tuota takkiraudan kuuluisaa 'rikoslakia' taltuttamaan minut...

Olen myös ymmärtävinäni, että te haluatte - sinä, vasarahammer ja takkirauta - taltuttaa myös Nietzschen ja Zizekin. Voi polot! Siihen teidän ällinne ei riitä.

Teidän täytyy julistaa death sentence ennenkuin mahdatte mitään noille äijille - ja sittenkin on liian myöhäistä, sillä heidät olisi pitänyt tappaa jo kehtoon eikä päästää kirjoittamaan kaiken maailman 'irrationaalisia houreita' pilaamaan tekno-optimistien ja 'lokaalin kotirauhan puolesta taistevien' ruusuista ja intoleranttia maailmankuvaa!

Miten paljon kuolemaa tarvitaankaan ennenkuin takkiraudan maailma on 'turvallinen'...

5 comments:

Homo Garrulus said...

HY:n kaksi filosofia on tähdet. Ja minä heidän sytyttäjänsä. Tähti pitää sytyttää, jotta se loistaa. Sitten voimme kiistaa siitä, kuka tajusi miten nopeasti mitäkin. Minä tajusin ainakin jo 2001 mutta sen kertominen ei ollut vielä kypsä.

Kypsyys on siis ensin saatava; polttamalla kypsyy liha. Mutta ei savustamalla.

Blinka lilla stjärna
där
hur jag undrar vara du är
fjärran lockar du min syn
lik en diamant i skyn

jne
joten timanttinen mieli sinne
sinulle ukkoseni
t.
perhealbumin Haavis Amanta

Rauno Rasanen said...

HG

Ei helv...sä olet kyllä täysi sekopää - pahempi kuin minä!

Homo Garrulus said...

Radiosta tuli äsken Sexbomb, The Tiger lauloi; to turn on. Sitähän se on se elämä: eihän sitä muuten viitsi. Se (!) on ainoa hulluus mistä on oikeastaan kyse. Somebody call it love.

ttp://www.lyrics007.com/Tom%20Jones%20Lyrics/Sexbomb%20Lyrics.html

IDA said...

"Olen myös ymmärtävinäni, että te haluatte - sinä, vasarahammer ja takkirauta - taltuttaa myös Nietzschen ja Zizekin. Voi polot! Siihen teidän ällinne ei riitä."

Minähän olen sanonut, että ymmärrät harvinaisen väärin :)

Itse en ainakaan halua taltuttaa ketään. Toisaalta en kyllä arvosta länsimaisen filosofian - olen nyt lukenut Valtion ensimmäisen luvun ;) - saavutuksia niin suuriksi, että viitsisin elää siinä kaaoksessa, jonka sen hiilien puristuminen timanteiksi sitten ilmeisesti vaatii.

Ihmiset eivät ole tähtiä. Sielut voivat olla, mutta jätän asian suosiolla ääriluterilaisten teologien pohdittavaksi. Itse tyydyn uskomaan. Thunder! Perfect mind...jne...

:)

Rauno Rasanen said...

ida kirjoitti

'Minähän olen sanonut, että ymmärrät harvinaisen väärin :)'

Noo - taisi tuo sinun nimimerkkisi lipsahtaa vähän niinkuin liian helposti ruudulle...sattuuhan sitä - ainakin tekevälle sattuu - ja rapatessa roiskuu ;(

Mutta AC/DC on kyllä timanttia.