June 24, 2008

Uskonnot uuteen uskoon

Kommentti Petri Järveläiselle tämän päreessä "Hyvinvoinnin tulevaisuudesta sekä kirkkojen ja uskontojen näkemyksistä".
(Lisäyksiä islam-kappaleeseen klo: 23.00)
*
I
Kiitos. Olet varsin monipuolinen ajattelija. Sinulla on nimittäin todella mainio kyky kirjoittaa teoreettisesti tiukkaa tekstiä selväjärkisen tutkijan argumentatiivisella otteella, mutta pystyt myös tuosta vaan? (kuten rehtorille sopiikin/kuuluukin) siirtymään lähelle inhimillisiä käytäntöjä.

Toisin sanoen näet ja tajuat kokonaisuuksia (seikka jota arvostan suuresti) mutta pystyt näkemisen ('Platon') lisäksi myös välittämään eteenpäin ('Aristoteleen praktinen teleologia') kokonaisuutta ilmentävät peruselementit selkeästi ymmärrettävällä tavalla lukijan märehdittäväksi kuten nyt tässäkin kirjoituksessa.

II
Mitä tulee kalvinismiin, niin sanonpa nyt taas kerran, että kyseessä on pahimmanlaatuinen itsepetos, minkä maa päällään kantaa.

Että maallinen mammonako olisi merkki kuulumisesta pelastettujen joukkoon - voi pyhä ristiriita! Onko mikään muu uskonlahko onnistunut tekemään jopa psykologisesta egoismista (äärimmäinen pelagiolaisuus) hyveen ja pelastukseen johtavan tien - vaikka Jumala on jo samalla ennalta määrännyt kaikkien kohtalon?

Mutta ehkä kyseessä on niin sanottu 'syvempi ymmärrys asioista' - (ks. PS).
*
'Islam puolestaan on täysin arvaamaton ruutitynnyri, joka pamahtaa vielä kerran käsiin - oli siellä diktaattorina sitten USA tai Abu Ali Hassan.

Sitäpaitsi, vaikka jihad onkin alunperin taistelua omassa itsessä piilevää vihollista/Saatanaa vastaan, joka pyrkii erottamaan uskovan Allahista, niin näyttää kuitenkin olevan liian helppoa valjastaa se kunnian teologian lähtökohdista poliittisten ääriainesten käyttöön provosoimaan ja lietsomaan epäluuloa ja aggressioita ääri-islamin vihollisikseen kokemia valtioita vastaan.

Mutta mutta: siteeran tässä kohtaa Petriä, joka suhteuttaa harkitun lakonisesti jihadiin sisältyvän islamilaisen aatteen levittämispyrkimyksen globaaliin poliittiseeen tilanteeseen:

'Islamin mukaan Koraani on Jumalan antama ja sen laki on siksi yleispätevä. Ääri-islamin mielestä tämä velvoittaa maailman islamilaistamiseen. Ajatus ei ole sen kummempi kuin pyrkimys levittää länsimaista elämäntapaa kaikkialle'.
(Lihavointi ja kursivointi minun)

Ja silti - tästä aivan ilmeisen realistisesta asioitten oikeisiin mittasuhteisiin asettamisesta huolimatta poistaisin (toki kieli poskessa) maailmasta välittömästi kaksi em. uskonnollista ryhmää: muhamettilaiset ja kalvinistit.

Niinpä Pohjois-Amerikkaan, Pohjois-Afrikkaan, Lähi-itään ja Vähään Aasiaan jäisi 'jumalattoman' kokoinen tyhjä tila. Voisimme rauhoittaa nämä seudut luonnonsuojelualueiksi: ihmisiltä pääsy kielletty.
*
Juutalaisuutta en kiellä, mutta Israelin valtion ympärille rakennuttaisin 50 metriä korkean ja kolme metriä paksun muurin, johon tulee vain yksi ovi: sisäänkäyntiä varten. Ulos ei pääse kukaan. Ruoka- ynnä muu huolto hoidetaan lentorahtina.

Israelista ei saisi ottaa valokuvia, eikä sieltä saisi tuoda mitään - ei yhtään mitään - muualle maailmaan. Minulle riittää, että Jerusalemista pääsi kerran livahtamaan Ateenaan ja Roomaan merkillinen Henki - JHWH - sekoittamaan jopa järkevien kreikkalaisten päät.
Roomalaiset sen sijaan olivat sekaisin jo ennnestään, joten heidän kääntymystään en ihmettele.

Nyt on kuitenkin aika panna Henki takaisin pulloon ja sulkea korkki, sillä mitä muuta Israelin valtio on ollut kuin eräänlainen Pandoran lipas!
*
Luterilaiset ovat siinä ja siinä liipasimellani, mutta olkoon - antaa armon käydä oikeudesta kuten he itsekin sanovat. Sitäpaitsi luterilaiset ovat osanneet kehittää ihan järkevästi toimivan hyvinvointiyhteiskunnan - vaikka hengellisiä 'kylmäkalleja' tai hihhuleita ovatkin...

Ortodoksit, roomalaiskatoliset, buddhalaiset ja jopa hindut pääsevät sitten jo helpommin läpi seulastani.

En tosin ymmärrä hindulaisuudesta, joka lienee kaikkien uskontojen äiti, juuri mitään. Suhtaudun siihen kuin jättiläismäiseen, elävään museoon (noh - sitähän kaikki uskonnot tavallaan ovat).
Joka tapauksessa hindulaisuus on paljon parempi museo kuin Kiasma.
*
Ateistit siirrän tutkimaan Jupiteria, Merkuriusta ja Plutoa. Nimittäin jos Jumalan olemassaolo täytyy heille todistaa, niin jostain aurinkokuntamme rajoilta Hän arvatenkin löytyy.

Onhan Jumala nimittäin Karl Barthinkin mukaan mahdollisimman kaukana meistä. Ja koska ateistit mittaavat etäisyyksiä kilometreissä (eikä käsitteissä ja/tai uskossa), niin jonnekin hyvin kaukaiseen objektiin täytyy sormen osoittaa, jos Jumalasta halutaan saada luotettavia havaintoja.

Ateisteille julistan heti kilpailun. Se, jolla on syksyyn mennessä eniten bongattuja Jumala-havaintoja, pääsee ortodoksisen kirkon vapaajäseneksi (Teofania sentään, miten hieno palkinto!).
Mutta se, jolla ei ole yhtään havaintoa, liitetään luterilaiseen kirkkoon - vaikka väkisin.

PS.
En osaa vielä referoida tarkemmin, mutta kalvinismin paradoksaalisuus on mietityttänyt myös 'kierkegaardikko' Slavoj Zizekiä, jonka mielestä jopa determinismiä (tässä siis predestinaatio) ja tahdon vapautta voisi pitää saman asian (esimerkiksi todellisuuden) kahtena eri puolena (Hegel vieköön!)?!
Eräässä kommentissaan Zizek kielsi olevansa megalomaanikko, mutta lisäsi heti perään samassa repliikissä, että hän haluaa olla Hegelin Luther; - Zizek kokee mm. ateistina luterilaisuuden läheiseksi itselleen.

9 comments:

Anonymous said...

Viitsitkö lukea tämän?

Ja katsotaan sitten, mitä hieno pääsi tuottaa. Olen utelias kuulemaan.

Juttujasi on muuten erittäin viihdyttävä lukea. Niissä on jotain miellyttävää ytyä. :)

Rauno Rasanen said...

Vastasin päreellä.

http://actuspurunen.blogspot.com/2008/06/tajunnan-laajennusta-scifin-ja-fysiikan.html

Anonymous said...

ovatko minun kokemukseni sitten pelkkaa paskaa, kun tuntuu etta saan vastaukset melkein kaikkiin kysymyksiini

Anonymous said...

tai kaikkiin

Anonymous said...

paitsi tahan

heavans door said...

sina niinku Uskot etta sulla on kimma jossain

stil said...

anteeksi mutta onhan se nyt helvetti tyhmaa (ja tyhjaa) elamaa jos mitaan et voisi ja saisi tietaa tuuonpuoleisesta. en mina ainakaan tykkaisi.

Rauno Rasanen said...

Kenes kakaroita te oikein olette? Pois sieltä mun kukkapenkistä! Hop hop - niinku olis jo.

mummu said...

emmaa niita ruusuja oikeesti kastele, niissa on automaattikastelu eika naapurin kakaratkaan Oikeesti hairitse, ne on taalla vaan kesalla