June 23, 2008

Hautausmaan juna

Päre nro. 1375
(Viimeisin korjaus/lisäys klo: 18.45)
John Fogerty ei kirjoittanut itse ainoatakaan rakkaus- tai 'ihmissuhdelaulua' CCR-aikoinaan. Ensimmäisen LP:n Susie Q (Screamin' Jay Hawkins) ja I put spell on you (Dale Hawkins) olivat cover-biisejä - samoin toisen LP:n Little Richardin rock-renkutus Good Golly Miss Molly.
John toki kirjoitti paljon iloisia ja optimistisiakin lauluja (esim. Proud Mary, Down on the corner, Up around the bend jne.), mutta hänellä oli alusta lähtien myös synkkä puolensa (esim. Gloomy, Tombstone shadow, Sinister purpose, Run through the jungle).
Merkillinen sekoitus iloista country-rytmiä ja melodiaa karseilla ennustuksilla sanoitettuna on Bad moon rising - yksi CCR:n suuria hittejä, mutta John on viime vuosina suhtautunut siihen hieman kieli poskessa - tosin sen aina keikoilla esittäen - yleisö vaatii...
Tämä kappale, Graveyard Train, CCR:n toiselta LP:ltä Bayou Country (1969) on eräänlainen muisto- tai hautajaislaulu, synkkä, blues-boogie-pohjainen, verkkaisesti ja monotonisen takovasti, hidasta kävely- tai marssitahtia etenevä, hypnoottista kitara-basso-riffiteemaa toistava, surullisen katkera valitus, jossa laulaja ilmoittaa hautausurakoitsijalle seuraavansa liikenneonnettomuudessa kuollutta tyttöystäväänsä ruumisarkussa nro. 31 (kuolonuhreja oli 30).
Graveyard Train on totisesti melko karmea tarina ja sysimusta 'itkuvirsi', jonka katkeran tunnelman laulaja kykenee äänellään viestimään todentuntuisesti saaden miltei kylmät väreet kulkemaan kuulijan selkäpiissä.
Kuunnelkaa Johnin 'tehokas' huuliharppusoolo.
*
On the highway, thirty people lost their lives.
On the highway, thirty people lost their lives.
Well, I had some words to holler, and my rosie took a ride.
In the moonlight, see the greyhound rollin' on.
In the moonlight, see the greyhound rollin' on.
Flyin' through the crossroads, rosie ran into the hound.
For the graveyard, thirty boxes made of bone.
For the graveyard, thirty boxes made of bone.
Mister undertaker, take this coffin from my home.
In the midnight, hear me cryin' out her name.
In the midnight, hear me cryin' out her name.
I'm standin' on the railroad, waitin' for the graveyard train.
On the highway, thirty people turned to stone.
On the highway, thirty people turned to stone.
Oh, take me to the station, 'cause I'm number thirty-one.

No comments: