June 13, 2008

Vapaa markkinatalous: sosio-ekologinen syöpäkasvain ja geneettinen aikapommi

Kirjoitettu kommentiksi ripsan päreeseen Joskus seitkytäluvulla.
(Oikoluentaa on harrastettu alkuperäiseen nähden)
*
Miten kumota järjestelmä (kapitalismi, vapaa markkinatalous), joka jatkuvasti kumoaa itse itsensä tai jonka olemassaolo perustuu itsensä kumoamiseen?
Jotakuinkin näin on kysynyt 'leninisti-stalinisti' ;) Slavoj Zizek.

Voidaan esittää jatkokysymys:

Onko vapaa markkinatalous itsekumoavuutensa takia ylipäätään mikään järjestelmä ideologisessa tai lopulta edes systeemisessä mielessä?
Eikö kyseessä ole pikemminkin 'sosio-ekoLoginen syöpäkasvain' tai 'geneettinen aikapommi', jonka jatkuvaa liikakasvua yritetään (systeemisesti mutta turhaan) hallita koroilla?

Korothan ovat eräänlainen (laajasti määritellen) kulutuksen ja tuotannon suhdetta säätelevä lääke, ja kaikki lääkkeet ovat samanaikaisesti sekä parantavia että myrkyllisiä käytöstä riippuen.

Vaikuttaa vain siltä, että kukaan ei lopulta tiedä, milloin korkolääkkeen annostusta pitäisi vähentää, milloin lisätä, sillä aina kun päätös tehdään, sairaus on jo puhjennut, eikä pahoilta seurauksilta vältytä.

Johtopäätökseni on se, että vapaassa markkinataloudessa syöpäkasvaimen leviäminen eli kysynnän ja tarjonnan synnyttämät 'mutaatiot' on parantumaton oire, johon ei parannusta löydy: viimein tauti (hillitön ahneus ja typerä onnentavoittelu) tappaa uhrinsa eli ihmiskunnan.

Epäilen samalla kuitenkin vahvasti, että mikään ideologinen, johdonmukaisen suunnitelmatalouden versio voisi muuttaa maailmantaloutta radikaalisti järkevämpään suuntaan ekologisesti ja geopoliittisesti.
Se voi kyllä hillitä kasvaimen leviämistä, mutta käytetty lääke aiheuttaa 'potilaalle' useimmiten niin sietämättömiä sivuvaikutuksia, että jopa itse tauti, jota lääkitään, tuntuu helpommalta kestää.

Tai näin me ahneet, kateelliset ja egoistiset ihmiset lopulta ajattelemme - huolimatta siitä, että mahdollisesti arvostamme yhteisöllisä arvoja ja yhteistä etua.

Olemme pelkkää paskasakkia koko ihmiskunta. Ansaitsemme kuolla. Valitettavasti vain vedämme mukanamme kaikki muut omaan itsetuhoisuuteemme syyttömät biologiset oliot...

No comments: