February 15, 2008

Onko hyöty väline vai päämäärä tai määrällinen vai laadullinen käsite?

Tässä eräs parhaimmista kuulemistani Tuomas Nevanlinnan ja Jukka Relanderin Tukevasti ilmassa-filosofisista keskusteluhupailuista.

Hauska, ajatuksia herättävä, oleellisia argumentteja analysoiva, yksinkertaisen abstrakti ja monimuotoisen konkreettinen - ennenkaikkea ei mikään näennäishupaisa tai tosikkomaisen teoreettinen kuten eräät vastaavat keskusteluohjelmat.

Nämä herrat saavat koko etymologis-historiallis-käsitteellisen tarkastelunsa puitteissa kulttuurin ja ajattelun: esimerkiksi filosofian, historian, teologian, antropologian, aatteet ja jopa politiikan elämään - tässä tapauksessa myös insinööritiede 'magneettikuvataan'/RR.

Ohjelman suola ja maustepippuri on siinä, miten nämä ajatusten Tonavat 'ajautuvat' eli assosioituvat - joidenkin mielestä liiallisesti - aina 'säännöllisin väliajoin' teemasta improvisoiden suoraan 'metsään' - joskin 'sukeltamalla' aina tyylikkäästi takaisin aiheeseen kerien suorin vartaloin ja kolmoissalkovin kautta.

Ainoa, mitä jää kaipaamaan on aiheen lisätarkastelu. Jäähän herroilta aina jotain kursoriseen käsikirjoitukseensa joko kirjallisesti tai imaginaarisesti merkittyä käsittelemättä - seikka, jonka he mainitsevat yleensä aivan ohjelman viime sekunneilla.
Onpa joskus aiemmin käynyt jopa niin, ettei itse aiheeseen päästä noin 75-80 minuutin aikana juuri lainkaan!

Mutta viime aikoina duo on 'ryhdistäytynyt' (tuliko käsky 'ylhäältä'?) ja pyrkii käsittelemään sovittua teemaa ainakin noin puolet ohjelma-ajasta. Tässä tapauksessa se onnistuu erinomaisesti.
*
Olen omistanut tämän linkin etenkin Homo Garrulukselle ja Ruukinmatruunalle syistä, joita minun ei tarvitse tässä sen enempää mainostaa. He kyllä ymmärtävät miksi.

*
>>Tukevasti Ilmassa 14.01.2008<<73min,>
Tuomas Nevanlinnan ja Jukka Relanderin aiheena hyöty.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tukevasti_ilmassa
http://www.radiohelsinki.fi/lataa.phtml
http://www.lektio.fi/

3 comments:

PeeÄR-mies said...

R.R. Vilkaisepa sivua http://bluffia.blogspot.com/

Ps. päre, joka ei liity tähän omaasi;)

a-kh said...

Hyöty on se, mikä ulosmitataan.

Rauno Rasanen said...

peeär-mies

Hehheh. Ai että terveisiä vaan ruukinmatruunalle? Ihan niinku 'henkilökohtaisesti'..;)

Tätä cyborg-vaihtoehtoa en ole vielä tullut ajatelleeksi edes unissani, mutta pakko myöntää, että saatat olla ensimmäinen, joka on päässyt ihan oikeasti jyvälle matruunasta/takkiraudasta.

Tosin 'Aika ja Minä'n Timohan jo ehti kuten minäkin arvella, että kyseessä on trolli.
Ehkä olet lukenutkin, mutta mä siteeraan tässä vielä Timon erään kommentin varsin kiintoisaa osaa:

'On kuviteltavissa, että Ruukinmatruuna on trolli: tiedän tuttavapiirini vaiheilla häilyvän joitakuita miespuolisia henkilöitä, joiden (teekkari)huumorintajuun ja fantasiamaailmaan hahmo sopisi ja joilla juuri ja juuri saattaisi olla ylijäämä-älliä ja -aikaa tällaisiin koirankujeisiin. R:n teksteissä ja hahmossa on jotain oudon didaktista, ohjelmallista ja osoittelevaa, jotain kukaties liian hyvää ollakseen totta.'

Se cyborgin 'luoja' saattaisi olla joku näistä 'teekkarineropateista' - vai mitäs itse ajattelet moisesta - kieltämättä aika 'fantastisesta' hypoteesista?

Oletus on siis modifioitu suoraan sinulta: takkirauta on eräänlainen 'cyborg-ohjelma' - ei 'tavallinen' ihminen, jolla on subjektiivinen tietoisuus eli minätunne.