February 7, 2008

Fasistista menoa

Yläkuva: Uncle Sam pakottaa sinut vapaaseen markkinatalouteen
Alempi kuva: Räsänen ja JarMom yhteisellä kiertueella

Kirjoitettu kommentiksi Kemppisen päreeseen "Junamatkan kuvaus".
Invisible handjob sanoi:
Jarmom kirjoitti: Edellisen paperilakon aikaan oli selvillä paperimiesten sahaavan omaa oksaansa röyhkeästi. Siinä oli se unohdettu vastuu. Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Kannattaa soittaa rikospoliisi paikalle, jos yritystä aiotaan muuhun toimintaan käyttää.
Ja kappaletta myöhemmin:Työntekijöiden vastuullisuuteen ei ole luottamista. Tämähän huomattiin viimeksi Kemijärvellä. Ajatellaan vaan itseään, vaikka työtä oli tarjottu vuosikymmeniksi. Missä kiitos?
Hieman onnahti logiikka tässä. Mistä pitää kiittää, jos yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa? Tarjotut työpaikat ovat ainoastaan keino tavoitteen saavuttamiseen ja keinosta luovutaan heti, kun se ei kelpaa.
Ja mikä vastuu työntekijöille sitten yht'äkkiä kuuluisi tässä etiikassa. Jos yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa omistajille, niin työntekijän ainoa tehtävä on yrittää lypsää firmasta niin paljon hilloa irti kun vain ikinä pystyy. Tässä paperimiehet ovat onnistuneet ihailtavasti.
Aika hassu vaatimus, että yritykset vain saisivat pelata viidakon laeilla ja muiden tulisi huolehtia jälkien siivoamisesta.
*
Invisible handjob on minun näkökulmastani oikeassa.
Mutta.
Kemppisen blogissakin on oma(t) 'kotifasistinsa'. Jos minä muka olen se toinen, niin sitä toistakaan - jarmom - ei ole vaikea arvata. Edustamme tosin eri - ikäänkuin kilpailevia - 'fasismeja'. Se on sitä vapaata kilpailua parhaimmillaan..;/

Oikeudenmukaisuusteorioita ja arvokeskustelua tähän kilpailuun ei pidä sekoittaa.
Vain kateus, valehtelu, huijaus, naamiointi, kusetus jne. ovat tämän kilpailun perimmäisiä 'sääntöjä' - sikäli kuin valehtelu voi olla sääntö...ja miksei voisi, kun se sellaiseksi juridisesti naamioidaan...
*
Jarmomin mukaan elämme ilmeisesti liian epävapaassa ja arvopainotteisessa markkinataloudessa.
Okei - pelataan peli loppuun ja hankitaan 'tuliaseet'. Käydään 1918 sota uusiksi ihan reilusti ja silmästä silmään eikä pakenemalla legitimoidun kusetuksen suojiin.

Minun moraalini kyllä antaa periksi sellaisen 'rehellisyyden' mutta ei tätä Helvetin Pyhän Pörssin suojiin piiloutumista aina, kun suuryrityksen saldo näyttää 'eräitten' (keitä nämä ikäänkuin 'kasvottomat' eräät ovat?!) 'kvartaalisesti' mitattuna liian pientä voittoa suhteessa tuotanto- ja sijoitusriskeihin.
*
Mutta jos on eräänlainen lainalaisuus, että kapitalismi väistämättä - enemmän tai vähemmän säännöllisesti - ajaa itse itsensä lamakausiin kuumentamalla talouden aika ajoin liiallisesti (jolloin katteetomat sijoituskuplat puhkeavat), niin kai sille nyt on olemassa maltillisia osavaihtoehtojakin keynesiläiseen tapaan.

Entä mitä perimmäistä hyötyä silloin on monetaristisesta talouspolitiikasta, jossa koroilla spekulointi tulee yleensä aina liian myöhään, koska 'liian varhain' käytettynä se merkitsee jälleen kerran vapaan kaupan rajoittamista eli kasvun jarruttamista ja taannuttamista - ja siten elintason laskua(?)
Tässä on jotain hyvin hyvin kipeää - sekä loogisesti että psykologisesti.

Joko on niin, että 1) auto (talous) ei enää tottele ohjaustamme - ei ole totellut aikoihin, koska ratti on sökö - tai 2) että ajamamme auto (perimmältään itse ihminen talouspolitiikasta riippumatta) on jo alunperin rakennettu väärin.

Joku sanoo nyt, että kulutus ja tuotanto, kysyntä ja tarjonta ovat liian monimutkaisella tavalla sidoksissa toisiinsa varsinkin, kun ihmisen kulutusmotiiveista ei kunnolla ota pirukaan selvää (mikä ei oikeastaan pidä paikkaansa, koska kauppa manipuloi (kulutus-)tarpeita), niin ok - nostan kädet ylös ja joudun toteamaan, että emme voi siis tietää edes sitä, johtuuko ohjausvirhe ajon aikana tulleesta yksittäisestä viasta vai siitä, että kulkuvälineemme (me itse) on jo alunperin täysi paska.
*
Jos jälkimmäinen oletus (2) ihmisen motiivien raadollisuudesta ja lyhytnäköisyydestä pitää paikkansa, niin sekä jarmomin että myös minun 'fasismini' osoittautuvat lähinnä psykologiseksi egoismiksi, jonka johdonmukaista noudattamista kutsutaan joskus rikollisuudeksi, joskus menestykseksi, joskus jopa sankaruudeksi.
Kenen joukoissa seisot, sen lippua kannat. Mutta minulla on aivan oma lippu, koska muodostan itse oman joukkoni. Näin lienee asiat jarmomillakin, ja jos hän muuta väittää - valehtelee!
Ai niin - niinhän sen 'pitikin' olla...

4 comments:

Timo said...

Raflaavat sanankäänteet ja "hah, hah" viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että JarmoM:n tavoittelema tyylilaji on satiirinen ironia. Mutta leikki on kolkkoa.

Anonymous said...

Oli vastustaja noita-akka tai ei, erittäin jämäkkä kirjoitus Raunolta!

Anonymous said...

Pitää kiittää tehtaan tarjoamista työvuosista, joita ilman Kemijärvi olisi ollut aikamoinen työttömyys ja muuttovoittoinen paikkakunta.

Olet myös oikeassa mielipiteestäni; elämme epävapaassa ja arvopainotteisessa markkinataloudessa.

Toisekseen me käymme juuri parhaillaan uusintaottelua vuoden 1918 toistosta. Sitäpä ei moni huomaa. Ymmärtääkseni presidentti Koiviston konklaavi aloitti tämän taistelun. Matkanvarrelle jäänyt tuhansia itsemurhia, konkursseja, työttömyyttä yritysten verottamista kuolemaan asti jne... satojatuhansia epäonnistumisia...
On mielenkiintoista lukea yhteiskuntahistoriaa kymmenen vuoden kuluttua. Toivottavasti sitä on joku kirjoittamassa.

Toisaalta sinun kannattaa miettiä keitä nämä suuret pörssiyhtiöiden omistajat ovat. Suurin osa omistajista on yksittäisiä kansalaisia, eläkeläisiä jne.
Eläkerahastojen ja muiden osakeomistusten kautta ja niin edelleen.

Minulla on vain sellainen tunne että arvomaailmaa kadottamalla, arvojen romuttamisella ja vastuun siirtämisellä on pahempi vaikutus yhteiskuntaamme kuin oikeisto-vasemmistolaisuudella.
En usko kenenkään enää tajuavan mihin olemme matkalla koska muuttujia on liian paljon. EU, tietotekniikka... siinä kaksi pahinta muutujaa, jotka tulevat vaikuttamaan yksilöihin ja vapauteemme liian paljon muutaman seuraavan vuoden aikana.

Minulla on oma joukko jo valmiina. Lippu puuttuu ja se löytyy kun seuraava maailmansota on käyty. Muutoin joukko tuhoutuu tai lippua ei löydy.

Lainaus: Vain kateus, valehtelu, huijaus, naamiointi, kusetus jne. ovat tämän kilpailun perimmäisiä 'sääntöjä'

Näin on ollut ja on aina oleva, sanoi Sinuhe Kaptahille, vai sanoiko?

JarMom

Rauno Rasanen said...

JarMom

Asiallisia ja perusteltuja huomautuksia. Eipä ole juuri lisättävää.

'Lainaus: Vain kateus, valehtelu, huijaus, naamiointi, kusetus jne. ovat tämän kilpailun perimmäisiä 'sääntöjä'

Näin on ollut ja on aina oleva, sanoi Sinuhe Kaptahille, vai sanoiko?'

En nyt muista ensi hätään, mutta läheltä liippaa, se on varmaa...

*
Niin. Minähän olen kova jätkä vittuilemaan kokoomuslaisille - etenkin se oikealle siivelle - Zzysscshckowitzz ja Zazi, mutta mun näkemykseni on silti ihan sama kuin heillä - täysin eri syistä vain ;)!

He pitävät laissez-fairea ihanteena, minä pidän sitä väistämättömänä helvettinä, jonka keskellä vain on jotenkin elettävä!
Toista - yhtä toimivaa talouspoliittista vaihtoehtoa - vaihtoehtoa kun ilmeisesti ei ole.

Mutta ei siitä mitään lopullista hyvää seuraa - onhan se nähty jo niin monta kertaa aiemminkin.

Taloussuhdanteet vippaavat ylikuumasta taantumaan, eikä kukaan hallitse tilannetta kunnolla.
Tää on kai niitä hazardihommia vaan...