December 26, 2008

Slavoj Zizek jälleen ideologisia merkkejä, käytäntöjä, paradokseja sekä teeskentelyä purkamassa

Erinomainen näyttö siitä, miten Slavoj Zizekin filosofinen ajattelu, performaatio ja ylipäätään intellektuaalinen 'sit- down-talking' toimii.

Jos joku ei vielä ole Zizekin yleisöluennointia koskaan nähnyt ja kuunnellut, niin tämä lienee yksi parhaista mahdollisuuksista sen seuraamiseen ja hänen perustavan filosofisen eetoksensa ymmärtämiseen.

Zizek kierrättää aluksi - osittain jatkossakin - joitain vanhoja, vitsikkäitä kuvauksiaan siitä, miten ideologia toimii, ja miten sen kätkettyä mutta koko ajan näkyvillä olevaa olemusta voi kartoittaa mitä yllättävimpien ja silti arkisten - jonkun mielestä (myös hän itse pyytelee anteeksi näennäisen häpeissään) ehkä perverssienkien esimerkkien kautta.

Mutta ne esimerkit toimivat ja jysähtävät päähän kuin se kuuluisa metrinen halko naurattaessaan samalla kuulijaa melko vastustamattomasti varsinkin, kun Zizek itse elehtii puhuessaan kuin pakkoliikkeitä tekevä sätkynukke.

Tämä on tosi viihdyttävä performanssi mutta samalla kulttuurifilosofisesti huipputason esitys.

Lisään ko. linkin ikäänkuin jatkokommentiksi aiemman päreeni "Miksi en ole suvaitsevainen mono- enkä oikeastaan monikulturalistejakaan kohtaan - johdanto" tekstille.
*
http://www.youtube.com/watch?v=_x0eyNkNpL0
Authors@Google: Slajov Zizek (Zizek Googlen vieraana.)
The Authors @Google was pleased to welcome Slavoj Žižek to Google's New York office to discuss his latest book, "Violence".

From Wikipidea:

"Slavoj Žižek is a Post-Marxist sociologist, philosopher, and cultural critic. In 1989, with the publication of his first book written in English, The Sublime Object of Ideology, Žižek achieved international recognition as a major social theorist.

Since then, Žižek he has continued to develop his status as an intellectual outsider and confrontational maverick. Žižek is a senior researcher at the Institute of Sociology, University of Ljubljana, Slovenia and a professor at the European Graduate School.

He has been a visiting professor at, among others, the University of Chicago, Columbia, London Consortium, Princeton, The New School, the University of Minnesota, the University of California, Irvine and the University of Michigan. He is currently the International Director of the Birkbeck Institute for the Humanities at Birkbeck College, University of London".

This event took place on September 12, 2008.

1 comment:

Anonymous said...

Zizek käyttää nerokkaasti huumoria ja paradokseja päästäkseen ohi kuulijoiden defensseistä. Näistä on paljon opittavaa kenelle tahansa jolla on vaikeasti sisäistettävää sanottavaa. Ja Zizekillä on sitäkin.