November 15, 2007

Päivän kommentti: Peukaloisen retkiä, aidsia ja kuppatautia

Kirjoitettu kommentiksi Hotasen päreeseen ""Tarpeellinen loma"".
(Korjaus + PS. 16.11)
*
a-k.h, ripsa, meri

Kalevi-poeg on ihan oikeassa: taivaassa ei mennä kissalle. Terveisiä vaan Anita Konkallekin.
*
Samoja lasten- ja nuorisokirjoja ollaan luettu.

Itse luin Pekaloisen eli Nils Holgerssonin retket juuri siinä vaiheessa (-68), kun olin siirtymässä nuorisoromaaneista eli Tarzaneista Dostojevskiin.
Muistan, että luin sen kirjan lähes yhtä soittoa - niin muka oli jännittävä 13-14 vuotiaalle.

Mutta Rikos ja Rangaistus olikin sitten Zarathustran ohella pari kolme vuotta myöhemmin täydellinen knock out!
En nimittäin tiedä, ymmärränkö kummastakaan niiden olennaista sanomaa edes nykyään...Peukaloisen retket oli niihin verrattuna todellakin lasten leikkiä...mutta jännää ja hauskaa.
*
meri (La Mer?)

Mistähän olen tuosta Athoksen aidsista kuullut aiemmin? En muista nyt.

On se tämä sekuaalisuus perkele pirullinen asia. Vihaan sitä(kin). Rakastan vihata sitä!
Terveisiä vaan taas Schopenhauerille.

Naurakoon Nietzsche meille kahdelle vaikka ääneen, vaikkei hänelläkään ehkä ollut tässä asiassa 'nuppi kunnossa'; - onko kenelläkään?
Silti tuo selibaatissa elänyt mies kirjoittaa: 'Kaiken kaikkiaan - minä haluaisin olla vain myöntäjä!'
(Ei siis kieltäjä kuten moralistikristityt, Schopenhauer ja muut askeesia kannattavat sekä tämän maailman suhteen pessimistit.
*
Kuriositeettina ja näin aidsia sivuten lukekaat nyt totuus siitä Nietzschen 'kuppa-bordellissa' käynnistä, kun hän oli 20 vuotias.
*
Thomas Mannin väite siitä, että Nietzsche olisi myöhemmin palannut ilotaloon, jonne ajuri hänet oma-aloitteisesti vei (Nietzsche oli halunnut vain katsella kaupungin (Köln, 1865) nähtävyyksiä ja pyytänyt ajamaan ravintolaan) on pelkkää fiktiota ja oletusta, kuten Mann itse sanookin.

(Mannin 'Tohtori Faustus' on loistava romaani, mutta sitä lukee dokumenttina ilmeisesti vain Savon Sanomien kolumnisti Seppo Kononen.)

Havaittuaan yllättäen joutuneensa bordelliin, Nietzsche meni ensin niin sanotusti kipsiin, mutta huomasi sitten salin nurkassa pianon (ainoan henkevän olennon koko talossa), soitti sillä muutamia akordeja varsin tuimasti, minkä jälkeen ympärillä pyörineet neitokaiset kai jättivät hänet rauhaan. Sitten hän oli häipynyt vähin äänin ulos.

Mutta että olisiko hän palannut? Sitä kukaan ei tiedä. Kirjeistä ja keskustelusta opiskelijaystävä Paul Deussenin kanssa ei ilmene muuta kuin tuon yhden käynnin kuvaus.
*
Nietzsche itse kertoo bordelliin joutumisestaan:

'I found myself suddenly surrounded by half a dozen apparitions in tinsel and gauze, looking me expectantly. For a short space of time I was speechless. Then I made instinctively for the piano as being the only soulful thing present. I struck a few chords, which freed me from my paralysis, and I escaped.'

Mutta.

'In 1889, answering questions in the asylum (siis mielisairaalassa ja psykoottisena), Nietzsche said that he had infected himself twice in 1866, but it is also possible that he misunderstood what he was been asked.

In any case his sexual drive must have been abnormally low. And since his madness probably had nothing to do with syphilis, he may never had been infected'. When he was twenty-six he included sex in a list: 'Delusions of the Individual'.

We have the testimony of the fellow Franconian (filologian opiskelijoiden osakuntayhdistys Bonnin yliopistossa; musiikkiharrastus korostunutta) - later professor Hersing - that Nietzsche was not 'a student to like having fun. There was no sign of any need to sow wild oats'.

Ronald Hayman: 'Nietzsche: 'A Critical Life' (1982, p. 64).

Mitä N:n 'heikkoon libidoon' tulee, niin Wagner sen sijaan juoruili (juorukello kun luonteeltaan oli) Nietzschen lääkärille, että tämän sairaus saattaisi johtua liiallisesta masturbaatiosta; - eikä tämä välttämättä ollut Wagnerilta edes tahallista ilkeilyä; - kunhan vain esitti omia 'teorioitaan'!

(Nietzsche kyllä poltti päreensä, kun sai kuulla asiasta paljon myöhemmin, mutta siinä vaiheessa hän oli jo pannut välit poikki Wagneriin muista syistä.)

Nietzsche vieraili Wagnereilla vajaan kolmen vuoden aikana 1869-1872 - ennenkuin nämä muuttivat Sveitsistä Bayreuthiin - noin 25 kertaa - monesti useita päiviä kerrallaan.
Sattui jopa niin, että N:n ensimmäisellä 'virallisella' käynnillä Cosima Wagner synnytti Richardille tämän ainoan pojan - sittemmin heteroaviossa eläneen biseksuaali Siegfridin.

Tapauksella oli mytologiaan ja samalla jonkinlaiseen taikauskoon taipuvaiselle Wagnerille liki kosminen merkitys, ja Nietzsche sai kyllä oman osansa tästä merkityksestä ;)
*
Että tämän verran meillä on faktaa Nietzschen syfilistartunnasta. Repikää siitä.
*
Mitenhän ne siellä Athoksella suhtautuvat aids-tapauksiin? Taitaa tulla munkille potku persuuksiin ja lähtö takaisin maailmaan.

PS.
Korjaus

Nietzsche-tekstissä mainittu Franconia oli filologian opiskelijoiden osakuntayhdistys, jossa erityisharrastuksena oli musiikki.
Minä sekoitin ensi alkuun muistissani Franconian Nietzschen ja hänen eräitten ystäviensä jo hieman ennen N:n lähtöä Pfortan sisäoppilaitokseen perustamaan Germaniaan.

Joka tapauksessa Franconian 29:stä jäsenestä 27 oli tullut Pfortasta, joka oli Saksan arvostetuin yliopistoon (lähinnä humanistiset alat ja teologia) valmistava koulu.

Nietzsche opiskeli ensin Bonnissa, mutta siirtyi vajaan vuoden kuluttua Leipzigiin seuraten tutoriaan professori Ritschliä, luopui teologian opiskelusta ja keskittyi vain filologiaan - myöhemmin oma-aloitteisesti filosofiaan, muttei suorittanut siitä arvosanoja.

Professori Ritschl lienee osaltaan filosofia-kielteisyydessään ja kieli-kirjallisuuspainotteisuudessaan vaikuttanut siihen, että Nietzsche ei voinut opiskeluaikanaan paneutua filosofiaan systemaattisemmin.
Muuten Ritschl kyllä oli N:lle erittäin vaikutusvaltainen opettaja sekä tukija.

No comments: