November 23, 2007

Sielujen Puuhamaata testaamassa

Kirjoitettu kommentiksi Uuden Suomen verkkosivujen juttuun Yksi kirkko vetää puoleensa ilman kampanjoita.
(Tarkennus Pyhän Hengen 'matkoihin', 25.11)
*
'Luterilainen kirkko toteuttaa (isä) Mitron mielestä länsimaista markkinataloutta. Katolisen kirkon nykyistä toimintaa isä Mitro pitää puritaanisena kuultuaan käskystä käydä messussa.'
*
Ortodoksinen kirkko on 'aito' Disneyland.

Siinä missä luterilainen ja esim. USA:n evankelikaalinen liike rakentavat nykyään kirkostaan - markkinatalouden ehdoilla' - uskonnollista Superpelicasinoa tai sielujen Puuhamaata, siinä ortodoksisella kirkolla on ollut jumalallinen Elämyskeskus täysin valmiina jo lähes 2000-vuotta.

Tämä asiaintila tekee ortodoksisuudesta täysin ylivertaisen ainakin kaikkiin reformoituihin liikkeisiin nähden.
*
Sitäpaitsi mikään ei ole älyllisesti niin ällöttävää kuin tekopyhä kalvinismi, jossa predestinaatio-oppi ja pelagiolaisuus on epäpyhästi - suorastaan blasfemistisesti - naitettu keskenään, täysin piittaamatta loogisen ristiriidattomuuden ja uskottavuuden vaatimuksista.

Kuunnelkaapa mitä kalvisti sanoo: 'Jumala valitsee taivaaseen ennakolta - juuri minut!'

Kuullessani tällaista tekisi mieli nopeuttaa kyseisen ihmisen 'pelastusta' erinäisin 'tukitoimin', koska hänen maanpäällisellä elämällään ei pelastusvarmuuden saavutettuaan ole enää mitään merkitystä.
Mutta tätä ei pidä kertoa hänelle ääneen....

Perinteisen luterilaisuuden ihmiskäsitys taas on niin pessimistinen, että nykyään armoa onkin ryhdytty 'myymään' oikein kampanjatarjouksena ko. kirkon ehtymättömistä varastoista.

Paljon sitä toki tarvitaankin, koska 'kadotetut' kärsivät kaiken muun riivauksen ohella myös syömishäiriöstä, sillä mitä syntisemmäksi ihminen itsensä kokee, sitä suurempi on armon vajaus.
Esitetty päättely on pelkkää synnin ja armon suhteen välistä 'talousmatematiikkaa', jonka oppii soveltamalla funktiolaskua pelastusoppiin.
(Mutta eikös tämä ole sala-arminiolaisuutta - ellei peräti piilokalvinismia?!)
*
Katolisen kirkon lakimiesmafia on aina rekrytoinut ihmisiä pakkolakeihin vetoamalla. Se ei siis ole mitään uutta. Mutta mehän tiedämme, että (Danten) Helvetin alimmasta kerroksesta löytyy jäätyneen Saatanan ohella melkoinen määrä juristeja...joten...
*
Etsikää ihmiset kirkon aitoa hengellistä traditiota eikä mitään karaoke- piraatti- tai aleversioita, joita niin ällöttävän 'positiivisessa' mainoshengessä suorastaan tuputtaen kaupataan luterilaisessa ja evakelikaalisessa busineksessä näinä 'tavara-armon' aikoina.

Vatikaanin Cosa Nostraa kaihtakaa, sillä siellä elää verikosto, jonka juristi-kardinaalit tosin hämäyksen vuoksi ovat nimittäneet yksipuolisesti vain sovitusuhriksi meidän syntiemme takia.

Rooma, jossa Pyhä Henki on käynyt vain yhden ainoan kerran, koska juristipaavi langetti sille aikoinaan kirkollispoliittista syistä lähestymiskiellon, nimittäin mässäilee Kristuksen kärsimyksillä ja kidutuksilla, joita tämän täydellisen sovitusuhrin pitää ikuisesti kärsimän tyydyttääkseen meidän perversiivistä tarvettamme nauttia väkivallasta.

Samalla meitä myös ikäänkuin rivien välistä muistutetaan, miten käy, jos asetumme Jumalaa ja Kristusta (jota Paavin Mafia edustaa) vastaan.

Tässä siis operoidaan kahdella tasolla, joista toinen ilmentää kristillistä sanomaa ja toinen - piilevä - katolisen kirkon puritaanista ja legalistista tarvetta pelotella seurakuntalaisia.

Sovituksen perusideahan oli syyttömän uhraaminen (Kristus oli viimeinen, ikäänkuin metauhri girardilaisessa mielessä) meidän ikisyntisten puolesta, mutta katolisen implikaation mukaan me kuitenkin seuraamme Jeesuksen teloitusta ikäänkuin hän viattomuudestaan huolimatta toimisi myös esimerkkinä (maallisesta) rangaistuksesta, joka kohtaa meitä kaikkia, mikäli asetumme ennenkaikkea Roomaa vastaan.
*
Vain ortodoksisuudesta siis kumpuaa kaikkein painokkaimmin kristillisen uskon ydinsanoma: Ylösnousemus eli Kuolemalla kuoleman voitti! Totisesti voitti!

Toisin sanottuna: Koska synti on kuoleman aiheuttaja tai oikeastaan itse kuolema, niin juuri ylösnousemus vapauttaessaan meidät kuoleman pelosta, vapauttaa meidät samalla myös synnistä, koska me tiedämme (uskomme), että Kristuksen kärsimystien ja ylösnousemustapahtuman läpieläminen ortodoksisen tradition kautta, on se tie, joka vie kohti pelastusta olemattomuuden, tyhjyyden ja kadotuksen loputtomuudesta.

5 comments:

Anonymous said...

miksi ihminen tuntisi syyllistyneensä johonkin? ja erityisesti eroon jumalasta jota ei näy

siksi on mukava puuhata sitä (jumalaa?) odotellessa

partissani said...

muuten täällä kreikassa on valtaisa joukko kreikkalaisia jotka ovat toten kyllästyneitä leipäpappeihinsa.. ja vallanhaluiseen kirkonpäähän.. vuosisataiseen painostukseen kouluissa ja pakkopullaan... valtion ja kirkon avioliittoon..suomessa ortodokseja on niin vähän, ettei tarvitse pillastua

Rauno Rasanen said...

partissani

En ihmettele ollenkaan. Valta korruptoi - aina.

Rauno Rasanen said...

anonymous

Ilman syyllisyydentuntoa ihminen on joko psyko-/sosiopaatti tai perusteellisesti uskossa.

Psykopaatti on eräänlainen 'käytännön solipsisti', patologinen narsisti, jolle muut ihmiset ovat pelkkiä välineitä, eli oikeastaan heitä ei ole olemassakaan kuin psykopaatin oman egon 'jatkeina'.

*
Uskoon tullessaan ihminen saa armolahjan eli anteeksiannon oman itsekkyytensä, toisiin ihmisiin kohdistuvien pahojen ajatustensa, ylpeytensä, ahneutensa, kateutensa jne. aiheuttamasta ahdistuksesta ja syyllisyydestä.

Oleellista tietysti on, ettei hän myöskään enää toimi näitten paheitten motivoimana vaan pyrkii elämään 'jumalisesti' - Jumalan tahdon, jota kirkko julistaa - mukaan.

Ei hassumpi 'diili' Jumalan kanssa!

*
Pelkkä pyrkimys onnellisuuteen ja hyvään elämään on aika mielenkiinnoton, lattea ja jopa sisällyksettömän rationaalinen perusta moraalille kristinuskon pelastusopillisiin pohdintoihin verrattuna.

Sitäpaitsi se johtaa helposti utilitarismiin, jossa kaikki paheet ovat sallittuja, kunhan ei rikota lakia!

Siteeraan taas vapasti muististani erästä suosikkivertaustani, jonka esitti Kant: Jopa demokratiaa ja tasa-arvoa kannattava utilitaristi ei ole muuta kuin hyvin kasvatettu Perkele.

Anonymous said...

hyvin kasvatettu perkele, tätä pitää väh miettiä..