November 16, 2007

Retoriikkaa, politiikkaa ja kaupankäyntiä

Kirjoitettu kommentiksi Kemppisen päreeseen "Uskomaton ja surullinen tarina".
*
ad van Kemp

Puhut 'kielillä'. Retoriikkaa, paljon retoriikkaa.

Tai rehellisemmin sanottuna - minulla ei ole sinun ymmärrystäsi esimerkiksi 'public/private-'rajapinnoista' (sinänsä erittäin mielenkiintoinen ja ehkä käyttökelpoinenkin käsite - saisit analysoida sitä vielä(kin) enemmän.

Katsoin samaa A-talk-ohjelmaa, mutta valitettavasti Katainen herättää minussa lähinnä sääliä.
Mitä osuvaa asiaa hän oli sanomassa ja missä kohtaa?

Voisit välillä itsekin puhua suoraan, etkä venkoilla kuin paraskin puhekone, jossa taidossa olet kyllä liki ylittämätön - ihan positiivisessakin mielessä.
Sinulla on myös tietoa ja kokemusta, joten kerro siis konkreettisesti, miten juuri sinä ratkaisisit tämän työtaistelu-uhan.

Viittaukset vanhaan ruotsinkieliseen lakitekstiin (jonka VAIN sinä hallitset) tai Suomen ja Venäjän historian kriiseihin sekä niiden 'puukko kurkulla'-mentaliteettiin rauhansopimuksia tehtäessä ovat/lienevät oivallisia analogioita tässä yhteydessä, mutta anna nyt maallikollekin oppia rautalangasta, äläkä vain heittele sanoja ilmaan kuin ne olisivat ilmapalloja tai komeita ilotulitusräjähteitä.

Olen etenkin Nietzscheä ja vaikkapa myös Friedelliä lukiessa saanut yliannostuksen retoriikkaa (puhumattakaan omista vuodatuksistani).

Ymmärrän kyllä tuon poliitikkojen irtopisteiden keruuviittauksesi, mutta eikö tämän kriisin ainoa ratkaisu ole juuri ja ainoastaan se, minkä sekä entinen stalinisti - takinkäätäjä (no - se ei enää haittaa) Viialainen että nykyinen sosiaali?demokraatti Heinäluoma eri kantilta toivat esiin: 1) Tehyn on pakko alentaa palkkavaatimuksiaan 17-18%:iin ja 2) hallituksen on tultava tältä osin Tehyä vastaan.

Eli rahalla selvitään, jos suostutaan molemmin puolin tinkimään palkkavaatimuksista (ylös- että alaspäin) sekä typerästä arvovallasta ja pakottamisesta, joka on typerää siksi, että lopulta juuri se maksaa ihmishenkiä, mikäli se laukaisee työtaistelun ja eräiden muiden liittojen tuen.

Tätä tosiasiaa Kataisen poliittinen toivotaan toivotaan-retoriikka ja sinänsä relevantit kertauskurssit siitä, miksi ja miten tähän tilanteeseen on päädytty, eivät muuksi muuta.

PS. Samaa asiaa toisin sanoin.

Kirjoitit: 'Taloudellinen toiminta on pohjaltaan vaihtokauppaa. Ihmiset ovat myötämielisiä, koska kaikki ajattelevat, että kun hoitajat saavat paremman palkan, me saamme itsellemme ja läheisillemme paremman hoidon.
Valitettavasti tämä lause on sekä loogisesti että asiallisesti virheellinen.'


Pitää paikkansa, mutta jos - kuten vielä kertauksenomaisesti sanot - 'palvelutoiminta tulee lähemmäs ja lähemmäs kaupakäyntiä', niin vielä kerran: - rahastahan tässä 'vain' on kysymys. Hallituksen kaaliin tämä fakta ei kuitenkaan tunnu uppoavan - kovin helpolla.
*
Asetelma:

1) Tehy ei myy itseään halvalla, mutta jos se luulee saavansa 24% korotuksia tilanteessa, jonka taustat tunnemme, seurauksena on dominoreaktio, joka sotkee sekä hallituksen että kuntien budjettilinjaukset totaalisti, sillä kunnat eivät selviä tällaisista korotuksista yksin; -Tehyn 'osinkoja' kyttäämässähän on koko muu hoitoalan kuntasektori.

2) Yhtä lailla, jos valtio ei suostu maksamaan kunnille 'kohtuullista' tukea Tehyn palkankorotusten johdosta, hallitus on jämähtänyt asetelmaan, joka saattaa johtaa yleislakkoon eli kansalliseen katastrofiin!
Se olisi äärimmäisen nolo loppu Vahanen 2:lle ja koko oikeistokoalitiolle.

*
Vedin edellä mutkat tahallani ja puoliväkisin suoriksi, enkä siis halua sotkea etiikkaa, juridiikkaa tai politiikkaa lainkaan tähän rumbaan.
Puhutaan nyt edelleenkin 'vain' rahasta, koska se kuitenkin jää viimeiseksi kiistakysymykseksi. Kaupankäyntiä - jess! Kuka tinkii parhaiten?

Aika tosin on käymässä vähiin, eikä kukaan pysty tai osaa viheltää peliä poikki...(ei hyvältä näytä).

1 comment:

Anonymous said...

nyt hallitusta turpaan kunnolla)