January 13, 2010

Runo-Uutiset

Onko hän Runo-Uutisten tuleva lottotyttö?

I
Tuomas Nevanlinnan juttu on jälleen kaapattu kaikkia mahdollisia tekijänoikeuksia rikkoen Hesari.fi kulttuurisivulta. - Odotan oikeudenmukaista tuomiota.

Joka tapauksessa samanlaisia tuntoja T.N. jälleen kokee kuin minäkin tässä helvetin viihde-informaatioyhteiskunnassa, joka tunkee puoliväkisin joka tuutista aina vain yhä samankaltaisemapana läpi korvien.

Mitä enemmän tiedottamisen tekninen taso kasvaa ja sen muodot monipuolistuvat, sitä latteammaksi, turruttavammaksi ja banaalimmaksi elämämme muuttuu. Se on kapitalismin henki: informaatiostakin on tullut eräänlainen (viihteellis-kaupallisen) vaihdon fetissoitunut, abstraktisen tyhjä väline, koska/josta kaikki arvot on redusoitu vaihtoarvoiksi.
*
Tiesittehän muuten, että kielellisen viestinnän muodoista runo/runous sisältää ylivoimaisesti eniten informaatiota. Miksi siis Yle Radio Suomen sekä TV 1 ja 2:n uutisia ei alettaisi lähettää runomuodossa? Ainakin ne olisivat silloin lyhyitä ja ytimekkäitä.

Runo-Uutiset (klo: 07.33)

Viim' yönä itämailla tuhatsatakuusi kuoli
Patorakennelman murtumisest' suuri huoli
Dubain torni sortui fundamentalistin pommiin
Ahtisaari lähti heti Obamalle hommiin

Bad Moon is Rising, onko tämä lopullinen Icing?

Mitä vastas Runo-Uutisille Martin Heidegger
Tuo tekno-nihilisti-philosophein Phil Decker?

'Pelastaa voi meidät enää Jumala'
Sagte Der Näzi-Denker ja otti humala(n).

Kuten huomataan, riimitysten kanssa on oltava tarkkana, ettei langeta 'vahingossa' mauttomuuksiin vakavista asioista uutisoitaessa.

PS.
Runo-Uutisia satirisoivaa viihdeohjelmasarjaa nimitetään tietysti Runovuodoksi.

II
Lukekaa runoja!

Tuomas Nevanlinna

Maailma on kuulemma viihteellistynyt. Yhdentekevä hömppä täyttää tiedotusvälineet. Tätä säestää politiikan henkilöityminen. Yhdentekevät julkkisehdokkaat täyttävät puolueiden vaalilistat.

Analysoisin ilmiön toisin päin. Media on uutisoitunut. Joka helvetin raosta punkee uutisia. Sinfonioita keskeytetään niiden takia. Ja mitä muuta tekisimmekään kello 19.05 tai 21.50?

Uutisten tehtävä on vakuuttaa meidät siitä, että mitään ei ole tapahtunut. Tiedotusvälineet seuraavat kaoottista maailmaa, mutta – media on turvallisesti pystyssä. Katastrofi on katastrofi, mutta katastrofiuutisen lokeroon sijoitettu raportti ei ole katastrofi, vaan osa aikaansa seuraavan ihmisen turvallista päiväjärjestystä. Uutisten piiloviesti on edelleen: "Kello on 20.30 ja kaikki hyvin".

Uutiset eivät paljasta sitä mekanismia, jonka avulla "julkkisehdokkaasta" tulee vakavasti otettava poliitikko. Mikä tuo mekanismi sitten on? Juuri uutiset. Uutisten ja viihteen ero on vain se, että viihdejuoruissa puhutaan myös pikkujulkkiksista, uutisissa ainoastaan todella isoista staroista. Uutiset eivät myönnä tätä, vaan antavat ymmärtää, että kyse on ilmiöistä, jotka luonto ja Jumala ovat valinneet tärkeiksi. Viihde, jos ei muuta, tuo oman luonteensa näkyviin. Uutiset eivät, ja ovat siksi viihdettä salakavalampi osa uusintamista ja spektaakkelia.

Teknokratia ja elämys, asiantuntija ja kansalainen, uutiset ja viihde, asia ja henkilö, fakta ja mediasirkus – kaikkialla sama split. Tämä on ongelma, eikä se että hömppää on liikaa ja uutisia liian vähän.

En ehdota idioottimaisesti uutisten lakkauttamista. Liioin en kehota olemaan tykkänään niitä seuraamatta. Mikä sitten neuvoksi?

Toverit. Lukekaa aamuisin runoja! Kehotus ei tällä kertaa perustu siihen, että runot ovat daideellisin mahdollinen virike. Runot yksinkertaisesti sopivat paremmin unen ja valveen väliseen heräämisen tilaan. Runojen lukeminen pitää unien assosiatiivisuuden ja luovuuden yllä. Samalla se herättää, avaa ihmisen kohti maailmaa. Näin aamiaiselta pintautuu terävä ja moniulotteinen avantgardisti kättelyssä lannistetun ja lokeroonsa palautetun konttorirotan sijasta.

Kyllä puun kantohintaneuvotteluiden ja Lähi-idän tilanteen ehtii tarkistaa sitten myöhemmin.
*
http://meteo.vuodatus.net/blog/2307502

11 comments:

van Vaari said...

Kirjoitit uutisista niin asiantuntevasti, että olet tainnut nähdä niitä 70-luvulla tehtyjä salaisia tutkimuksia. Niistä kävi ilmi, että ihmiset eivät todellakaan kuuntele tai katsele tai lue uutisia tullakseen viisaammiksi, vaan aivan muista syistä.

Aamu-uutiset kuunnellaan, jotta tietää, voiko tai kannattaako tänä amuna lähteä töihin.
Iltauutiset kuunnellaan jotta tiedettäisiin, uskaltaako mennä rauhassa nukkumaan.

Tutkimus kertoi myös, ettei kukaan kuuntele, mitä uutistenlukija sanoo. Tärkeintä on lukijan äänen korkeus. Jos se pysyy tasakorkeana höpähtelynä kuulija tietää, ettei maailmalla ole tapahtunut mitään sellaista, joka uhkaisi hänen rauhaansa. Äänen yhtäkkinen kohoaminen on paha merkki. Siksi uutistenlukijat messuavat kuin papit ikään.

Olin kerran mukana tekemässä tutkimusta STT:lle. Tietotoimisto halusi tietää, kuinka hyvin sen iltauutiset muistetaan.
Tulos oli musertava. Vain noin 10 prosenttia kuulijoista muisti jotain, hekin autettuina. Mutta useimmat muistivat säätiedotuksen, joka kuitenkaan ei ollut STT:n tuotantoa.
Tästä huolimatta uutisia luettiin joka aamu, päivä ja ilta.

Nykyisin uutiset ovat kai lähinnä viihdettä.

Mutta idea runouutisista on vallan loistava!

Kotimaasta:

Taasen on löydetty lääkäri
jolla on taito ja voima
yhtä vaan puuttuu, pätevyyspaperi
roima
Munista hirteen! huutelee potilaskuoro
Huijari kyselee ovella:
kellä on seuraavaks vuoro?

Ulkomailta:

Obama kysyy, missä on Bagdadin varas?
Kauppias hymyää hiljaa, hän tietää,
se on ostaja paras.
Tankit ja kiväärit hinnalla hyvällä ostaa,
Juudean väelle jonakin päivänä kostaa.

Ja olipa mahtava tyttökuva sinulla. Laskeeko hän alas vai kipuaako ylös? Mitä sanoisi Zisek?

Rauno Rasanen said...

Vaari kirjoitti:

'Ja olipa mahtava tyttökuva sinulla. Laskeeko hän alas vai kipuaako ylös? Mitä sanoisi Zisek?'

Zizek menisi hjelppimään. Mitä apua sitten lady tarvitseekaan. - - Hmm - vai menisiköhän enää sittenkään - kuusikymppisenä, kolme avioliittoa takanaan ja 2-3;] poikaa elätettävänään.

Anonymous said...

informaatiolla vaihtoarvo...olisipa monila asioilla enemmän vihtoa..ei rahallista arvoa, vaan muunlaista arvoa.
kannatan runollisia uutisia:)
ja tuollaisia maanjäristyksiä joita jumala järjestää, voisimme vastustaa vähän jyrkemmin
its no bad a laugh, orja tarvitsee myös huvitusta, ja politiikan henkilöityminen on huvittelumuoto. please filosofer, don ask us not to lagh

luin järjyttyneenä patomäen artikkelin suomen liberalisoitumisesta. kukaan ei puhu, mitä on tapahtunut;)
i love The news

I love finlad
ilmiö, jonka luonto ja Jumala valitsivat. nouse kansa sorron yöstä. muuta ainakin ilmasto
please dont say että uutiset mitään Muuta? vaihtakaa utistenlukija

dudivie said...

Kiitos editoijalle Tästä kaikkien aikojen ehdotomasti korkeatsoisimmast a plokista.

Rauno Rasanen said...

ninni,

editoija kiittää muttei kuittaa...

Homo Garrulus said...

Näin yhden pimun, joka muistutti tuota satuolentoa kaiteellasi. Oli samat kasvot, mikä on aika hauskaa. Juuri tuollaiset, -come and take me honey- suu ja katse. En tiennyt että niitä todella ON. Mutta oli se, ja vielä temppelissä. Herrajestas; ja vaikutti hauskalta, välittömältä ja varmasti vanhemman miehen mieleen jos vanha kunnon irstailu on miehelle mielekästä ja naisenkin puolesta ok.

Homo Garrulus said...

Ei kuitenkaan laskeutunut kaiteista....

Homo Garrulus said...

Kaikkea sitä saa nähdä ennenkuin silmät putoaa päästä
- runo-uutisiin pieni inlägg vaan - vähän kade siis
vanha ämmä, heltta rupeaa irtomaan paskat kanssa

Homo Garrulus said...

essHyvää yötä sitten olet paras tuntemani analysoija ja ihmisietäjä ja filosoffikin. Olisit zizekiä parempi - niin uskon. God Natt på svenska, tuus pois mummon luo.

Homo Garrulus said...

Ihmis-tietäjä ei sietäjä

Homo Garrulus said...

Tää näppis tulee perässä, ensin tulee minun näpäytetty teksti ja sitten jälkeenpäin saan tziigata miltä näyttää - joku kognitiivinen dissoanssi sillä kanssa