January 16, 2010

Yksin oot sinä ihminen, perse auki ja huutaen




Kuvat ilmentävät Toni Halmeen kahta elämää: apatiaa ja raivoa.

Kirjoitettu kommentiksi Androgyynihullumiehelle päreessään .
(Kielimafia viilailee muskelit vinossa klo: 20.55)
AH siteeraa.
Päivän mietelause:
Saavuin tähän maailmaan huutaen perse auki ja täysin yksin.
Vaelsin elämäni polut vailla kenenkään ymmärrystä
Joten poistun tästä maailmasta täysin yksin perse auki ja huutaen.
(Tony Halme)
*
Ihan koskettavaa paatosta, muttei kolahda enää täysillä meikäläiseen - eikä ainakaan Halmeen suusta. Sitäpaitsi pelasin nuorena mieluummin jalkapalloa ja/tai shakkia.
Hmm - no jaa - ei kai urheilulajia sinänsä voi pitää tässä asiassa oleellisena 'kriteerinä' vaan elämänasennetta noin ylipäätään.

Minulla onkin nyt sellainen mutu-oletus, että jos toteuttaisin kuin höyryjyrä täysillä affekteilla tuota Halmeen vetämää Kalevalan Kullervon aggressiivisen toivotonta joskin myös perustellusti kostonhimoista linjaa (perkeleen paskiaiset, leikkasivat reiän mun leipään!), ampuisin kuulan kallooni jo viiden minuutin kuluttua.

Mutta sitäpä en tee, koska liiallinen uho-tempoilu ei johda kuin ennenaikaiseen hautaan, joten yritän hillitä itseäni, vaikka/koska tunnistan luonteessani taipumusta halmemaiseen kompromissittomuuteen.

En suostu vielä lopullisesti luuseriksi, jonka ainoa voima on hänen röyhkeän narsistinen ja naivi uhonsa, vaikka rappeutunut nietzscheläinen pateetikko yhä osittain olenkin.

Ajoittain jopa kiusaannuttavan ja naivin härskisti (kuten Halme) kirjoittava Nietzsche ei kuitenkaan ollut räksyttävä musta-tuntuu-populisti vaan brilliant-minded filosofinen provokaattori.

Itsemurhan kannalta on sitten asia erikseen, jos invalidisoidun tai rappeudun tästä vielä niin paljon, että jään täysin vuoteen omaksi. Siihen lienee toivottavasti vielä matkaa.

Hazard oli kieltämättä tosi hävytön, mutta asiaa sopii katsoa myös Iltalehden näkökulmasta. Sillä todellinen sylttytehdas löytyy lehden päätoimituksesta.

Ettäkö Iltalehdessä voidaan muka julkaista mediakriittisiä kolumneja? Sallikaa mun nauraa.

Hazardin murhaavasti mustaa, farssimaiseksi kääntyvää inhosatiiria hyödyntämä juttu julkaistiin pelkän rahastuksen takia, eli joko Hazard meni ikäänkuin ansaan, tai sitten hän ei kerta kaikkiaan tajunnut, mitä tuleman pitää. - Henkilökohtainen? kauna Halmetta kohtaan saattoi sumentaa mediakriittiset näköalat.

Ja sitä minä ihmettelen, koska Hazard on kokenut media-ammattilainen ja aiheesta väitöskirjaa tekevä tutkija. - Ei mikään tyhmä akka, vaikkei varmastikaan aina kovin miellyttävä ihminen, jos hänen kanssaan ajautuu erimielisyyksiin.
*
AH kysyi:
Halme vs. Cioran?

Minun mielestäni uhoava Kullervo-Halme on pessimisti Cioranin - ei vastakohta vaan ilmeinen kääntöpuoli, kuten kruuna on klaavan kääntöpuoli. Samaa kolikkoa silti kumpikin.

Cioranin aiempi ystävä Samuel 'Huomenna hän tulee' Beckett muuten pani ystävyyden poikki, koska ei enää voinut kestää Cioranin musertavan monotonista pessimismiä, josta ei lopulta löytynyt pilkahdustakaan (itse-)ironiaa.

Olen joskus itse ihaillut Ciorania suuresti (ja kunnioitan edelleenkin), mutta kokenut hänet jo muutamien vuosien ajan jotenkin samoin kuin Beckett.

Pelkkä synkkä valitus, joka ei kykene ymmärtämään, että kuolema on lopulta ehkä suurin (ja 'absoluuttisin') huumorimme lähde (Kierkegaard), ajaa itsensä lamaannuksen yöhön, josta ei ole paluuta.

Toni Halmeelle, josta löytyi traagisen 'yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin'- (kirjoitti koskettavasti natsimielinen äärikonservatiivi Koskenniemi) eksistentialismin lisäksi myös ylitse pursuavaa lihas- että tahdonvoimaa, taisi käydä antamaasi esimerkkiaforismiin viitaten loppupeleissä juuri näin.

Kun huumeetkaan eivät enää auttaneet, edessä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kuula kalloon. Eikä siinä mitään. En vain pysty näkemään/kokemaan tämän poliittisen Ikaroksen kuolemassa mitään ylevää.
*
http://passages.blog.com/2008/03/

16 comments:

, said...

minakin tunnistan luonteessani taipumusta kompromissittomuuteen ja oon päässy aika pitkälle
olis ihanaa jos ihmiset vois niin
**
mun mielestä yhteiskunta tuottaa yksinäisyyttä. pessimismi syntyy yksinäisyydestä. onko se oikein vai väärin en tieda, mutta minen tykkää olla yksin
***
yksinäisen kuuluu saada korvaus yhteiskunnalta
***

mikis said...

Minustan on aika samaa mitä kukin sanoo, koska joku on aina jotain mieltä. Hyväksyn Hazardit. Enkä minä sitäkään säikähtäisi jos Halme itse sanoisi että "älkää viittikö jaaritella". Mutta heti minä kusisin housuihini jos Iosif Vissarionovitš Džugašvili tulisi - mitä nyt vähän pöllyttelisi multaa vaatteiltaan - ja sanoisi: "Mikis, lähdetääkö ottamaan paukut?"

Tarkoitan, että kantsii pitää tämä juttu omassa kuosissaan. Ja jatkaa juttelua esim. vuonna 2022.

... said...

Toivon, ettæ Sulla ainaskii on Seuraa..;)

ehheh miki Hyvæ juttu!

Androgyynihullumies said...

Ensin sälä: Beckettin kommentin muistan, Cioran oli hänellekin liian negatiivinen.

Itsekin pelasin nuorempana shakkia ja jalkapalloa. Nyrkkeilyn puolella en koskaan otellut.


Halmeesta.

En muista kaikkea mitä Hazard sanoi. Mutta Halme ei ollut "elukka" eikä "mulli".

Muistelisin - HUOM. muistelisin - että Halme eräässä kirjassaan arvosteli itsemurhaa.

Mutta asiat ja mielipiteet voivat muuttua.

Jos menen rakkaaseen itseni, niin tunnistan kompromissimottomuuden. On/off -tilan. Mutta myös sen, että lapsena ehdotin joskus: "Kompromissi."

Halmeesta ja Hazardista vielä, jonka kolumniin vielä kuitenkin päätin palata:

"Kun Halme näytettiin punnitsemassa mandariineja lähikaupassa, ei kuvalla ollut tarkoitus esittää sitä, miten mainio mies hänestä onkaan lutviutunut, vaan alleviivata katastrofia, joksi tämän mullin ja elukan elämä onkaan päässyt menemään."

Ehkä. Ehkä ei. Hazard käyttää paljastavaa psykologiaa. Aiheesta enemmän vaikka Janne Kivivuori ja Psykopolitiikka (Karisto, 1996).

Halme TEKI asioita. Aloitti ammattinyrkkeilyn yli 3-kymppisenä. Käytti sparrissa lattiassa Michael Dokesia, jos muistan oikein.


Jacques Derrida puhui joskus niin, että elämän loppuessa loppu voi tuhota - ilmaus omani - elämän aikana saavuttetuja asioita. Se, mitä ymmärsin ei tarkoittanut oman elämäntyön - sikäli kun sellaista on - kieltämistä. En ollut edes silloin hänen kanssaan samaa mieltä.

Sanon tämän, lue se tarkkaan; ja jos tuntuu siltä printtaa se aaneloselle ja laita se seinälle ja katso sitä joka päivä - jos sinulla on silmät ja näköaisti:

ET KOSKAAN TULE NÄKEMÄÄN SITÄ, ETTÄ ELÄMÄLLÄSI ON ONNELLINEN PÄÄTÖS. ET OLE TODISTAMASSA SITÄ.

Rauno Rasanen said...

AH kirjoitti:

ET KOSKAAN TULE NÄKEMÄÄN SITÄ, ETTÄ ELÄMÄLLÄSI ON ONNELLINEN PÄÄTÖS. ET OLE TODISTAMASSA SITÄ.

Luulisin, että niin kauan kuin elää, kannattaa muistaa tämä:

'Elämä on ihmiselle annettu, jotta hän tarkoin harkitsisi,

missä asennossa tahtoo olla kuollut,

harmaita taivaita kulkee yli, tähtitarhoja riippuu

ja maa tulee suuhun kuin leipä.'

Pentti Saarikoski: 'Runot ja Hipponaksin runot' (1959)

*
Tämä on ironisen opettavainen runo. Tärkeää ei ole pohtia niinkään kuolemaa sinänsä vaan sitä, missä asennossa olisi paras ikuisuutensa viettää.

Ellemme sitten usko reinkarnaatioon ja oleta joutuvamme palaamaan takaisin luonnon kiertokulkuun uudessa hahmossa. Mutta silloinhan mitään kuolemaa ei perimmältään ole olemassakaan.

Mutta ehkei sittenkään, näin luulen, kannata miettiä liikaa jotain jumalalliseksi kutsuttua kokemusta: buddhalaistyyppistä ultimate wisdomia, eli minkälaista on olla olemassa, kun ei ole olemassa eli on kuollut.

Vähemmälläkin pystyy menettämään järkensä ja lamauttaa sekä ajattelunsa että toimintansa (mikäli ei sitten nimenomaan etsi sellaista tilaa?!; - mutta miten sellaista voisi etsiä ja miten sen voisi tietää löytäneensä?) - ellei sitten 'täysi hulluus' ole jotain jumalallista, mitä suuresti epäilen nähtyäni mielisairaanhoitajan hommissa, minkälaista hulluus todella oikeasti on.

Vaikka sehän on tietenkin 'vain' minun, erään oletettavasti (toistaiseksi) ei-hullun kokemus psykoottisista ihmisistä. Väitän silti, että suurin osa heistä ei suinkaan ole onnellisia.

Anonymous said...

no olen ihannoinut hulluutta kun en muuta keksiny
ihana mies

Homo Garrulus said...

Väitän, ettei itsemurhaa tehnyt aina tee sitä sen takia, että kannattaa sitä tai ei kannata sitä: eikä aina siksi ,että se olisi helpointa vaan siksi, että paine on lopulta kestämätön.

Kyse on aivojen reiteistä, miten löytää ulos omasta vankilasta, jota joskus muut myös aiheuttavat jos samalla a) ussuttavat toista tuleen ja silti b) eivät autakaan vaikka ensin ussuuttivat. On siis raukkisten takia syntyvä väärä peli johon uskomus/aivojen sitominen liittyy. Näin uskon ja tiedän mistä puhun ja tätä ei vaan moni tajua koska matka minne joutuu muiden takia ja pyynnöstä on paha koska samalla haluaa itsekin olla sitä mitä itseltä toivotaan. Mahdottomuus jää siis aivoihin eikä tule pois ilman tukea ja jos tuki jää, sinne jää.

Halmeen itsemurhalla on luultavasti syitä ympäristössä jotka rohkaisivat samalla kun pitivät huolen, etteivät itse sotkeudu mukaan vaan minnekään. Ehkä vaimo?

Homo Garrulus said...

Zizekin ja oikeistopopulismin välillä on kylläkin toinen tie. Eivät ole joko-tai -suhteessa lainkaan.

Anonymous said...

http://static.iltalehti.fi/kuvagalleria/img/yleinen/13295.jpg tosi sympaattinen, vaikken edes tiennyt

Rauno Rasanen said...

HG kirjoitti:

'Zizekin ja oikeistopopulismin välillä on kylläkin toinen tie.'

Mikä? Ja miksi? - 'Oikea' vastaus olisi kultaakin kalliimpi.

Homo Garrulus said...

1. Kirjoitan kunhan pääsen perse auki -tilanteestani
2. Siksi, että ihmisen elämä (biologinen ja mentaalinen ihmisyys) löytää nopeammin takaisin barbariuuteen (vrt Haiti tänään) kuin sivistykseen.

Hyvinvointi (kutsu sitä rikkaudeksi) on samalla pitkän vaivan aikana saavutettu asia mutta nyt kun tietoliikenne on niin nopea se teettää hallaa mutta pitää tajuta ,mitkä asiat ovat tilapäisiä ja mitkä liittyvät aidosti tärkeisiin asioihin, joita opportunistit ja kaikenlaiset teoreetikot saattavat horjuuttaa ellei osaa katsoa kauas.

Love you too.

Anonymous said...

haitissa osa kaivaa ruumiita ja jos jotkut nuoret pojat kerää tavaraa, en heitä siitä syyttäisi. nainen oli löytänyt maitopullon ja poliisi otti hänet kiinni.

Homo Garrulus said...

Sen voin sanoa, että sinun analyyttisuus on kuten Zizekillä oikea ja te olette lämminsydämisiä ja parempia kuin kirkko siinä suhteessa vaikka ateisteja.

Tässä on ensimmäinen paradoksi mutta vasemmiston ideologia ei silti voi olla kirkon ideologia ja haluan ,ettei sos.dem rupea puhumaan liian lähellä kirkon tarinoita, emme erota oikeaa ja väärää, totuutta ja totuudellisuutta. Kaikillehan olisi annettava siedettävä elämä, juu juu - mutta tällä lailla maapallon väkiluku vain kasvaa ja hätä sen mukaan.

Medialla on valtava vastuu, kyse on näistä kokonaisuuksien kannalta tärkeistä asioista.

Media ei itse saisi olla kapitalistisessa järjestelmässä lainkaan tai sitten niin, että suoraan tiedetään kenen ääni on kyseessä. Ihan lähtökohtaisesti sillä nyt menevät sekaisin kaikki ja median oma raha-himo sekoittaa loput kuten Berlusconikin on osoittanut. Samalla se mitä B haluaa olla ja edustaa ei ole huono; kyse on siitä, ettei tajuta riittävän hyvin kvanttifysiikkaa.

m said...

everything will be mixed someday, niinku ideologiat keskenään

haitians don't know how to loot.. now AIG those people can loot

Anonymous said...

http://www.roswellman.com/boxing/elamanipoltinmerkit5.php boxing center

im from haiti said...

terveisia @RAMhaiti

Violence is at as minimum considering the current state of desperation,hunger,thirst,lack of medical attention