January 12, 2010

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää Zizekistä, mutta et ole uskaltanut kysyä Jeesukselta

Jeesus ja Maria Magdaleena? - eh - bad joke: - Slavoj Zizek ja Hanna Kuusela.
*
Päreen teksti on siteerattu Vihreän langan jutusta:

Ainakin 56 % Jeesusta.
Teksti: Lena Björklund
18.12.2009


Vihreä Lanka mittasi, täyttääkö Slavoj Žižek Jeesuksen kriteerit.

1. Hän rakastaa jopa vihollisiaan.

KYLLÄ. Kommunistiksi, leninistiksi, hegeliläiseksi ja lacanilaiseksi sekä ateistikristityksi itseään luonnehtiva Žižek pitää oikeistolaisista, kunhan he eivät ole totaalisen idiootteja. - ”Hyvä ystäväni, jonka ajatuksia en kyllä jaa”, on lause, jota hän usein toistaa.

2. Ainoa poika. Suhde isään kyseenalainen.

EHKÄ. Tiettävästi ainoa lapsi, joskin Youtubessa kummittelee lause: ”Tukkikaa siskoni suu!!!” Suhde sekä isään että äitiin kyseenalainen: ei omien sanojensa mukaan surrut vanhempiensa kuolemaa minuuttiakaan. Viittaa jatkuvasti Jumalaan kahdella kielellä: Mein Gott! ja My God!

3. Tekee ihmeitä.

Kyllä. Nuoret ihmiset odottivat kärsivällisesti tunnin Zizekin puhetilaisuuden alkamista varmistaakseen sisäänpääsyn. Lontoossa viime keväänä hänen finanssikriisiä käsittelevän kommunismikonferenssinsa 800 paikkaa myytiin loppuun, vaikka osallistumismaksu oli 115 euroa.

4. Kapinoi auktoriteette ja tekopyhyyttä vastaan, puolustaa oikeutta ja on uhka hallitseville.

Ilman muuta. Puhuu ajan ideologisia muotivirtauksia vastaan. Kapitalismi on iekin mielestä ryövännyt vuoden 1968 unelmat kaupallistaessaan ne tuote- ja palvelukonsepteiksi. Pahin esimerkki tästä on ihmiskunnan olohuoneeksi pyrkivä kahvilajätti Starbucks, maailman suurin Reilun kaupan kahvin ostaja. - - Väittää kirjassaan Pehmeä vallankumous, että kapitalismiin on sisäänrakennettu jatkuvan kriisiytymisen tauti. Kutsuu kapitalismia giganttiseksi parasiitiksi, jonka normaali tila on jatkuva ylituotanto ja ainoa tapa säilyä hengissä on laajentua. -Tekee töitä, että suututtaisi myös derridalaiset filosofit ja kaiken maailman feministit.

5. Askeettinen

KYLLÄ. Ei koreile vaatteilla.

6. Hän on Jumala ihmisen muodossa

Ehkä. Helsingissä istumapaikat eivät riittäneet opetuslapsille, vaan Žižek veti yliopiston ja Kiasma-teatterin salit ylitäyteen. Kuten myös Buenos Airesissa ja New Yorkissa. Toisaalta Zizek on selvästi ihminen. Esiintyessään hän hikoilee, sukii tukkaansa, pyyhkii nenäänsä, nyppii jatkuvasti t-paitansa kaula-aukkoa, kertoo härskejä juttuja ja puhuu tuntikausia.

7. Jousimies
EI. Zizek on horoskooppimerkiltään Oinas.

8. Nöyrä, epäitsekäs ja palvelee muita.

Kyllä. Oli presidenttiehdokas Sloveniassa 1990. Se on uhrautuva teko ihmiseltä, joka ei halunnut presidentiksi, vaan halusi vain estää maata luisumasta nationalistiseksi. - Žižek puolustaa homoja ja feministejä. Ja markkinoi epämuodikkaita projekteja, kuten ajatusta kollektiivisesta vaikuttamisesta, eli kommunismista. Zizekin mielestä sitä tarvitaan ekologisen kriisin, biogenetiikan, yhteisen älyn, eli immateriaalisten oikeuksien, ja miljardin yhteiskuntansa ulkopuolelle jätetyn ihmisen vuoksi. Kapitalismi ei kykene ratkaisemaan näitä keskeisiä ongelmia.

9. Juutalainen.

EI. Žižek ei ole juutalainen, eikä kotoisin Lähi-idästä. Hän on jugoslaavi. Vietti varhaislapsuutensa iäkkäille suomalaisille tutussa slovenialaisessa Portorozissa Adrianmeren rannalla.

10. Vetäytynyt erämaahan meditoimaan.

Tavallaan. Žižek erotettiin vuonna 1973 tutkijantyöstään Ljubljanan yliopistosta, koska häntä pidettiin ”epämarxilaisena”. Oli 1970-luvulla useita vuosia työtön. Ainakin oli aikaa ajatella.

11. On yhteiskunnan hylkimien ystävä.

KYLLÄ. Korostaa vallankäytön irvokkuutta ja julkisanottujen ideologisten viestien näkymätöntä taustahälyä: sitä mitä ei sanota. Juuri siitä valta ottaa voimansa. - Ei liikutu inhimillisyyden vakuutteluista. Inhimillisyys on Zizekistä mantra, johon vetoamalla tehdään pahimmat teot. - Žižekin mukaan kapitalismin arvojärjestys on sellainen, että aids-potilaat, nälkäiset lapset, uhanalaiset lajit ja maapallon pelastaminen ilmaston lämpenemiseltä joutuvat aina odottamaan. Ainoa, mikä vaatii välitöntä toimintaa, on pankkien pelastaminen.

12. Aloitti toimintansa 30-vuotiaana.

EI. Saavutti maailmanmainetta julkaistuaan ensimmäisen englanninkielisen teoksensa Ideologian ylevä objekti. Oli silloin jo nelikymppinen.

13. Opettaja ja saarnaaja.

Kyllä. Opettaja University of Londonissa ja vanhempi tutkija Ljubljanan yliopiston sosiologian laitoksella. Vieraillut professorina useissa yliopistoissa Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Keskittynyt viimeiset vuosikymmenet valtarakenteisiin ja vallankäyttöön. Saarnannut pari viime vuotta enimmäkseen kommunismin ideasta, eli tarpeesta löytää uusi kollektiivinen toimintatapa, jolla ratkaistaan aikakauden keskeiset ongelmat.

14. Suhde seksualisuuteen epäselvä.

Kyllä. The Guardian kyseli viime vuonna iekiltä tämän seksielämästä. Žižek vastasi, että jos seksillä tarkoitetaan sitä pariskuntien tavanomaista yhdessä masturbointia, niin sitä hän pyrkii välttämään. - Žižekin mielestä hänen julkisen minänsä ja todellisen minänsä välillä on suuri kuilu. Yleisöluennoilla palvotuksi tulee hänen mediaminänsä, minkä Zizek kokee – Jacques Lacanin termein – symboliseksi kastraatioksi.

15. Tuomittu ristille jumalanpilkasta.

EI. 2000-luvulla Žižek on ollut myötätuulessa, vaikka hän kritisoi kapitalismia, eli Jumalaa. Zizekiltä ilmestyy jatkuvasti kirjoja, tänä vuonna kaksi. Kirjassa The Monstrosity of Christ Zizek debatoi teologi John Milbankin kanssa väittäen olevansa kristillisempi kuin Milbank. Helsingissä hän totesi olevansa kristitty ateisti. - - Toinen Zizekiltä tänä vuonna ilmestynyt kirja käsittelee finanssikriisiä: First As Tragedy, Then As Farce. Nimi viittaa Karl Marxin testeihin.

*
TULOS: Žižek on ainakin 56-prosenttisesti aikamme Jeesus.
*
Žižek turistina Suomessa Vihreä Lanka
http://www.amazon.com/Everything-Always-Wanted-about-Lacan/dp/0860915921

No comments: