January 13, 2010

Zizek tonkii kaatopaikkaa ja pohtii, miksi ideologiaksi/uskonnoksi muuttunut ekologinen aate ei pelasta ihmiskuntaa


3 comments:

Anonymous said...

Nice pictures1

Anonymous said...

.. eivät olleet varakasta väkeä, lähiöiden kantabaarien peruskalustoa. Äänestäessään moni heistä äänesti ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Monilla se kerta jäi samalla kuitenkin viimeiseksi.kirjoitti relander muistokirjoituksessa halmeesta

Rauno Rasanen said...

Olen lukenut tuon Relanderin tekstin kuten Hazardin ja Sarvamaankin 'muistokirjoitukset' sekä kirjoittanut niistä (saman) kommentin Sediksellä ja Iineksellä.

Kieltämättä kaunista ja myös totta tekstiä Relanderilta.

Mutta.

Halme oli valitettavasti väärä valinta jo alunperin.

Populistiset puhekoneet (erotuksena nerokkaisiin puhekoneisiin kuten Zizek) eivät köyhiä pelasta (ei myöskään Zizek, joskin hän, toisin kuin populistit, antaa meille välineet ajatella tilannettamme todella syvällisesti), mutta se ihmisryhmä, joka populisteja äänestää, ei tiedosta näitten narsististen vouhottajien pinnallista ja yksipuolista linjattomuutta (populistit ovat kyvyttömiä muuhun kuin 'musta-tuntuu-analyysiin') sekä tyhjää retoriikkaa vailla mitään todellista sitoutumista asiaansa.

Politiikan kaksinaismoraali on turruttanut ei ainoastaan köyhien ja 'yksinkertaisien' (tosin köyhät eivät ole aina 'yksinkertaisia' eivätkä 'yksinkertaiset' aina köyhiä) vaan myös eräitten kaikkein osallistuvimpien keskustelijoitten älyllisen kompetenssin erottaa populistinen charlatan ideologiseen katsomukseensa tarkoin harkiten orientoituneesta ja sitoutuneesta ehdokkaasta.

Liikkuvista äänestäjistä ja nukkuvien puolueesta hyvin monet uskovat ja äänestävät siis melkein ketä tahansa, kunhan tämä vain osaa luvata vaikka kuun taivaalta tarpeeksi vetoavalla mutta sisällöllisesti tyhjällä ja/tai suorastaan rasistisella 'pelastus-retoriikalla' höystettynä (esim. maahanmuuttajille pitää asettaa pakollinen 'seurantasiru' ihon alle - vrt. esim. lintujen rengastus).

Toni Halme oli tällainen ehdokas - kaikesta vilpittömyydestään(?) suoruudestaan, sanavalmiudestaan, elämänkokemuksestaan ja ilmeisestä (joskin hyvin rajallisesta) lahjakkuudestaan huolimatta.