January 17, 2008

'Mainos'

Filosofian historian kiistellyin henkilö?

'Friedrich Nietzsche (1844-1900) on yksi länsimaisen filosofian kiistellyimpiä hahmoja ja hänen ajatuksensa ovat saanet hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Kaikesta huolimatta kriitikot ja Nietzschen kannattajat ovat yhtä mieltä siitä, että Nietzsche on etiikan ja moraaliteorian alalla yksi kaikkien aikojen merkittävimpiä filosofeja.

Friedrich Nietzschen filosofian keskeisiä käsitteitä olivat yli-ihminen ja vallantahto, joiden ympärille hänen filosofiansa ja ihmiskuvansa kietoutui. Nietzschen mukaan valmiiden moraaliteorioiden aika oli ohitse.
Erityisesti hän kritisoi kristillistä ”orjamoraalia”, joka pakotti ihmiset hyväksymään alistumisen etiikan.

Yli-ihminen luo Nietzschen mukaan itse omat arvonsa ja toteuttaa niitä. Tämä ei tarkoita, että yli-ihminen tekisi moraalin vastaisia tekoja, vaan että yli-ihminen luo omat arvonsa eikä ota mitään arvoja annettuna.

Eksistentialismi otti 1900-luvulla hyvin paljon vaikutteita Friedrich Nietzschen filosofiasta ja ihmisen vapaudesta tuli keskeinen käsite 1900-luvun filosofiassa.

Nietzschen mukaan ihmisissä vaikuttava perusvaisto oli ' vallantahto, se on voimakkaampi kuin mikään muu vietti tai halu, jopa hengissäsäilymisvaisto jää vallantahdon alle. Vallantahto on Nietzschelle myös metafyysinen käsite, johon kaikki olevainen voitiin palauttaa.

Friedrich Nietzschen keskeinen ja paljon kritisoitu sanoma oli siis, että kaikki moraaliset arvot oli kyseenalaistettava, tähän hän liitti kiistanalaisen käsityksen ”Jumalan kuolemasta”. Koska Jumala oli kuollut, ei ollut mitään valmista pohjaa mille moraalia voitiin rakentaa.

Jumalan kuolema on nähty lähinnä metaforisena käsitteenä, jolla Nietzsche tarkoitti valmiiden totuuksien häviämistä.

Friedrich Nietzschen tärkeimpiä teoksia olivat:

Tragedian synty (1872), Iloinen tiede (1882), Näin puhui Zarathustra (1883-1892), Hyvän ja pahan tuolla puolen (1886), Moraalin alkuperästä (1887), Antikristus (1888), Epäjumalten hämärä (1888), Ecce Homo (kirjallinen omaelämäkerta) (1888).'

http://www.kookas.fi/articles/read/7093
Erittäin kätevä linkki niille, jotka haluavat saada vain yleiskatsauksen jostain filosofista tai filosofisesta teemasta. Mutta kätevä tämä linkki on jo pelkästään teema-artikkeliensa moninaisuuden vuoksi:
Asunnot & koti
Elokuva
Erä
Harrastukset
Juhlat
Kirjallisuus
Laki
Lemmikit
Luonto
Matkailu
Musiikki
Opiskelu
Pelit
Perhe
Puutarha
Rakentaminen
Ruoka & juoma
Sisustus
Taide
Terveys
Tiede
Tietotekniikka
Tyyli & muoti
Työ
Uskonto
Valokuvaus
Vauva
Yhteiskunta
Yrittäjyys


2 comments:

Soli said...

En löytänyt mitään mainintaa mistä lähteistä artikkelit ovat?! Eikä edes kirjoittajia! Vai jäikö silmäni jonnekin toiselle sivulle?

Rauno Rasanen said...

Ei ole sitä tietoa minullakaan. Olen siis tiedoton.