August 19, 2008

Vastarintaliikkeen mies ja valokuvauskerholaiset

Kirjoitettu kommentiksi merille Kalevi Hotasen päreessä Ilmaliivi (ks. linkki).
(Viilaus ja lisäys kohdassa PS. - 19.8)
*
meri kirjoitti:
- olemme sonjan kanssa tehneet kuvausmatkoja helsingin ja espoon metsiin ja löytäneet näitä majoja ja koijia...
- 'miehet on metsiin ajanut asuntoloiden - eli yhteiskunnan heille tarjoaman asumismuodon epäitsenäisyys. miesten metsässä asumiseen liittyvät määreet ‘vapaus’ ja ‘oma rauha’ tarkoittanevatkin nimenomaan itsenäisyyttä.'
- 'pultsarit ovat hyvin marginaalinen ihmisryhmä suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta uskon silti, että heidän asumistapansa kertoo jotain oleellista ihmisen asumisen tarpeesta'.
*
Voi ei. Pitäisiköhän kirjoittaa satiirinen päre: 'Kulttuuriperheitten radikaalit esteetikkosnobit etsiskelemässä aineksia situationistiseen valokuvanäyttelyyn ihan oikeitten rappiomiesten majoista.'

Pari asiaa täytyy nyt tehdä selväksi joskin tylymmän linjan kautta.

Kuvaamasi mielenkiintoisesti asuvat tyypit eivät ole välttämättä yhteiskunnan uhreja vaan yksinkertaisesti alkoholisoituneita ja toiminnallisesti rajoittuneita ihmisiä, jotka eivät tule toimeen missään muualla kuin yhteiskunnan ulkopuolella.

Heiltä puuttuu tai he ovat menettäneet kyvyn sukkuloida Sosieteen ja Sorbuksen väliä. He ovat valinneet Sorbuksen - siinä määrin kuin alkoholismi nyt voi olla mikään valinta. Näiden miesten elämäntapaa selittämään ei siis tarvita muka syvällisempiä sisustusarkkitektonisia malleja Taikista tai kulttuuriantropologian laitokselta.

Todellinen ja tehokkain valtakulttuurin vastarinta on aina valtakulttuurin sisällä tapahtuvaa sisäistä terrorismia a la Foucault eikä voimattomien ja ressentimenttisten pseudokommuuniasumista.

Esimerkiksi minä edustan sellaista vastarintaa omassa blogissani.

Voisittekin tulla Sonjan kanssa valokuvailemaan tänne Pohjois-Helsingin äskettäin rakennetulle slummialueelle niin saisitte pultsareihin verrattuna edes hiukan oikeamman kuvan puoliraittiista joskin ilkeästä mutta rehellisestä vastarintaliikkeen miehestä ja yhteiskuntakriitikosta, jota riivaa sisäinen - etten sanoisi henkinen - kodittomuus keskellä kapitalismin kulutushysteriaa, tavaramössöä ja kaikki-mulle-heti-nyt-öykkäröintiä.

(Itse olen hyvin rauhallinen ja tasainen ihminen, kuten blogipäreistänikin voi päätellä).

PS.
Edellisesä kommentissani en puuttunut juttusi olennaiseen asiaan eli asumiskulttuurin yleiseen rappiotilaan ja pultsareitten edustamaan radikaaliin vaihtoehtoon (jos se nyt on vaihtoehto muuten kuin robinsoncrusoemaisissa kuvitelmissasi), joka pyrkii erottumaan esimerkiksi asuntolamaisesta epäitsenäisyydestä, massoittuneesta kerrostaloasumisesta sekä koti, perhe ja muutaman neliön piha-tyyppisestä meillä-menee-hyvin-asunnosta.

Tällä tavoin tarkasteluna kommenttisi on kyllä erittäin kiinnostava.
*
Aiheeseen epäsuorasti liittyen tulee mieleeni vitsi, jonka kuulin keväällä 1978 eräältä vanhan polven varsin persoonalliselta miesmielisairaanhoitajalta Hesperian sairaalan osasto 1/1:llä.
Rakennus 1 on Hesperian vanhimpia ja kasattu punaisista tiilistä, joten se erottui selvästi muista Hesperian rakennuksista.

Siihen aikaan tunnettiin televisiomainoksen slogan, jonka kyseinen hoitaja sitten kertoi ikäänkuin oppia mielisairaanhoitajaksi opiskelevalle nuorelle miehelle antaakseen: 'Tiilitalossa asuu onnellinen perhe.'
No jo vain asuu! Ja monta perhettä.
*
hotanen.wordpress.com/2008/08/13/ilmaliivi/#comment-829

4 comments:

Homo Garrulus said...

Viesti lyhyesti 2 min:
http://video.google.com/videoplay?docid=-7117564531585456980&vt=lf&hl=en
Ikkuna-iineskin voisi ottaa opiksi (hän voisi katsoa miten CC koisii kukallisen peiton alla brankkarina ollessa).

Mutta minä saan hevosetkin nauramaan.
Ja jos sallitte, näytän miten ne lähtevät takaperin kävelemään. Kunhan Hän piirtää minulle ensin hevosen.

Anonymous said...

helsingin asunnottomien kanssa päivisin töitä tekevä ystäväni pitää tuollaista valokuvaustoimintaa juuri sinä mitä se onkin: pullasormisen intellektuellin infantiilia narsismia, sosiaalipornografiaa
ja puolustuskyvyttömien henkistä väkivaltaa (hyväksikäyttönä). tirkistelymielinen valokuvailu metsissä ei edistä todennäköisesti mitään muuta kuin näiden pikkusievien kermapyllyjen omia tarpeita.

(käsittämätöntä, että tuollaisella ihmiskuvalla varustettuja ihmisiä on!)

asunnottomat miehet ja naiset ovat tyytyväisiä ja onnellisia kun saavat oman kodin, johon tulee vesi ja jossa on lämmin. heilläkin on oikeus siihen. koti on ihmisoikeus.

rauno räsänen, olet enemmän kuin oikeassa ajatuksissasi tästä asiasta. kyseisillä valokuvailijoilla ei ole minkäänlaista oikeutta tunkeutua kenenkään yksityisalueelle ilman asianomaisen lupaa.

valokuvausta säätelevät muumuassa yksityisyydenlaki ja muuta muu laki. jos itsetarkoituksellisesti haluaa rikkoa lakia, niin suurempaa huomiota saa tekemällä ihan muuta.

Homo Garrulus said...

minuakin on salaa kuvattu, kuunneltu ja stalkattu.

olen oppinut olemaan erityisen vulgääri silloin sillä se ei ole ollenkaan heistä poikkeavaa toimintaa silloin.

Tala med de lärda på latin och med bönder på bönders vis...vai miten se meni.

Rauno Rasanen said...

anonymous

'rauno räsänen, olet enemmän kuin oikeassa ajatuksissasi tästä asiasta.'

Kuules nimimerkkiolio. Ala vetää tästä blogista. Hyvän sään aikana. Tai en mene takaamaan seurauksia.

Minä 'vain' vittuilen (tietyin asiaperustein), mutta sinä olet yksinomaan pahantahtoinen ihminen, joka haluaa tietoisen kaunaisesti kiusata ja vainota toisia. Piste.