August 25, 2008

Kylähullun filosofiaa

Kirjoitettu kommentiksi merille Kalevi Hotasen päreessä kahleitten laki.
*
herman melvillen bartleby oli kenties hullu ja mielipuoli hänkin, psykootikko, jota vaivasi sielun ’sisäinen ja parantumaton epäjärjestys’
hänen, niin kuin aika monen muunkin kylähullun tuntomerkkejä ovat nukkavieru olemus, joutava seisoskelu kalu paljaana, sekava höpinä matkahuollon kulmilla, hurja monologi puistonpenkillä, sekava huohotus tulevasta kuolosta, sekä terapeuttinen merkitys ympäristölle
.
*
Itse olen niin sanottu fallböleläinen kaksio-hullu, joka aivan liian harvoin lähtee kylille kuseskelemaan, mutta sinun laillasi hinku pultsarimaiseen flanööriuteen - lue: kylähulluuteen - saa minut ajoittan näkemään poroporvarilliselta keski- ja yläluokalta kiellettyjä unia, joita itse Jean Francois Godard-Truffautkin kadehtisi.

Sitäpaitsi olen erakkona harjoitellut monologia jo useita vuosia täällä kuolin-kaksiossani. Viime aikoina olen tosin laajentanut repertuaariani ja höpissyt lähes päivittäin sekavia skypeen fantisoimalla kuuntelijan omien tarpeitteni mukaiseksi.

Kuolo on huulillani päivin öin, olemukseni runsas ja kaluakin olen vilautellut - tosin harvoille ja valituille - etten sanoisi kutsutuille, jos tässä on lupa puhua kristillisiä kielikuvia käyttäen.

Että ihan selvää kylähullun ainestahan minusta(kin) löytyy. Ja kylähullu todella on yhteisön terapeutti: eräänlainen hauska syntipukki jo syntyessään etten sanoisi.

PS.
Täytyy lainata tänään kirjastosta Melvillen novellikokoelma Lumotut saaret, josta löytyy tuo Bartleby. Tyyppihän muistuttaa meikäläistä (vastoin tahtoaan) - aivan kuten Ulrich Musilin kirjassa Mies vailla ominaisuuksia (asiat ovat aina samanaikaisesti myös toisin).

Tästä assosioituu mieleeni seuraavaa:

Asiat ovat aina toisin, koska vain sillä tavoin ne voivat olla jotakin itsessään - negatiivisesti - ei positiivisesti. Jos asiat näyttäytyisivät meille vain positiivisesti - vailla havainnon ja haivaitun tarkasteluetäisyyttä, ne eivät voisi ilmetä meille tietoisesti.

Tätä ilmiselvää havainnon/tietoisuuden peruslakia eivät empiristit ymmärrä, koska olettavat voivansa sulkeistaa itsensä havaintotapahtumasta.

Voi vain kysyä: kuka silloin havaitsee, kun havaitsija on sulkeistettu havainnon objektiivisuuden tähden? Havaintovälinekö? Mistä lähtien havaintoväline on havainnut itsenäisesti yhtään mitään? Vastaus: siitä lähtien, kun ihminen ryhtyi tulkitsemaan sen antamaa sense-dataa.

Mutta tällöin kyseessä ei ole enää puhdas empiirinen havainto (mitä se on?) vaan ontologisen eron ‘parallaksoima’ skemaattinen katse.

11 comments:

Homo Garrulus said...

Huolestuneena luin juuri äsken OPH:n, valtioneuvoston, lääninhallitusten ja ministeriöiden ns. tilastoja. Ovat juuri näin ns. "kerätty". Ollaan iloisia kun tehdään paljon työtä, mutta kukas se sanoikaan, että vaarallista on olla ahkera ja tyhmä.
Voiko sen yleistää kokonaiseen maahan? Tuntuu pahalta edes sanoa ja tämä ei ole pelkkä vitsi tai pahansuopeus vaan oikea havainto.
Älä sano, että olen sanonut. Luulevat, että minä pottuilen tai olen kateellinen. Mutta tämä on näytettävissä toteen ja se on tosi surullista. Ymmärrän myös nyt miksi minua ei saanut mitenkään eikä missään päästää eteenpäin....Olisi ollut huoli joissain paikoissa. Mutta huoli heille tulikin, sen sijaan olisi ollut tuhat kertaa kannattavampaa maan kannalta päästää minunlaiset skeptikot ajoissa esille. Mutta kun kuullaan niitä, joiden ääni tuntuu fiksulta. No, niin sitten on päätetty. Tässä tulos ja seuraus on aika karmea ellei johtajisto ja älymystö ala näkemään sen minkä sinäkin (ja minä ja moni muu, joita on kylähulluksi sanottu).

Ei voi mittää: muutetaan jonnekin kaikki me, joiden äly ei ole indoktrinoitu kiinni pahaan sanaan.
Joiden äly noudattaa sydäntä ja emotionaalista älyä eikä pelkästään rationaalista julmuutta, joka puolustetaan sössö-empatialla vailla ideaa. Kunhan pidetään reppanista huolta: sehän on ollut yhtä hyvä kieli-strategia kuin se, että liito-oravat pyydetään esille heti kun halutaan estää jotain.
Kun ihmiset eivät erota strategiaa, taktiikkaa ja etuja rahassa.

Eivät näe sitä mitä pitäisi vaan kuvittelevat, että tutkivat jotenkin empiirisesti. Hiekkalaatikossaan mutta hiekkalaatikko on jo hallussa. Ja struktuurit määräävät funktion...
Ja...

ninni said...

et huolestunut garru ranen kirjoituksista?
on tarkea antaa tilaa ja seuraa lahe;lla olevalle ihmiselle
unohtaa vahemman tarkeat

luin lumottuun saareen asti

Homo Garrulus said...

Minä en ole huolestunut mutta minä annan tukeni. Olen Solveig siinä tapauksessa.

xxw said...

se skemaattinen katse on juuri joka tonii historiaa
mutta minusta on mukava ilman

Homo Garrulus said...

Voi jumalauta, olen vissiin tullut hulluksi - sitä se oli sittenkin. Wake me up tästä horroksesta. Kuolkaa tai herätkää. Ottakaa minut mukaan jompaan kumpaan todellisuuteen. Elämä ei edes ole laiffia. Mitä se on? Hylkyjen nostamista rahan takia? Hmmm taitaa fafa-ihmisillä olla juttusia ja sinä aikana raha meni.

komposti said...

Täällähän on havaittavissa selvää tervehtymistä.

terveisin ikuinen syntipukki siis k...

Homo Garrulus said...

Jos periksiantamista on tervehtymistä niin minä olisin mielummin ollut ns. sairas koska samat ihmiset, jotka päättävät onko mikäkin ns. diagnoosi luovat myös saatanalliset prosessit toisten elämään: estävät, juoruavat, päättävät kadulla pelkkien mutujen perusteella kuka-on-mitäkin heidän valtakunnassaan - mutta koska kaikki on pelkkää keksittyä stooria (narsisteilta, joiden narsismi on veressä monessa polvessa ja heidän ns. älynsä on aina annettu eli opettettu koska heidän suvut ovat pantanneet informaatiota ja onhan se silloin helppo brassailla koska on saanut paitsi sivistys-merkit, paikat ja kristallilasit jne ja sen lisäksi oppimisen avaimet (avain tarkoittaa ne alueet jokaisesta kompetenssista jotka make sense eli koska he panttaavat niitä ei ole ihme, että hakkaavat ns. tavalliset laudalta mutta näin - juuri tällä tavalla - elämä ja laatu heikkenee pikkuhiljaa: ei ole vain tekemisestä kyse vaan ajattelusta ja ajattelu on myös antamisesta ja hyvyydestä; ja sitä nämä kaikkivaltiaat ja itsevaltiaat ja hummerinsyöjät joilla ei sittenkään ole aivoissa sitä mitä tuo velvoittaisi: niin koko kulttuuri rupeaa falskiksi ja lopulta ämmät seisovat kadulla ja punnitsevat toisten ihmisten mielialat joko sairaina tai terveinä. Olisi edes mielialoja heillä: ei ole: ovat kuollettaneet tunteensa, jotta voisivat brassailla niiden sivistyksen tasolla. Onpa teatteria nähty. Onpa ihmisiä tavattu, ja onpa suuri mylly typerä alusta loppuun.

Yök.

Homo Garrulus said...

Nainen, joka itse on parjattu ja haukuttu sai minut uskomaan itseeni: sitä tämä ylivalta sikala ei olisi antanut ja niin kauan olisivat tietysti tulkinneet minut "sairaaksi". Ettäs kehtaavat. Ja siellä on sitten ns. ammattiväkeä. Ovat ottaneet itselleen todella suuret valtuudet - ja tämä voi olla suurempikin syy sille, että ihmiset menevät pois raiteiltaan.

Homo Garrulus said...

Tämä on ahdasmielisten maa. Ei tämä ole vapaa maa vaan tämä hallinnoidaan sillä lailla kuten olen saanut kuulla: "kuka omistaa kunnat" "kuka omistaa Afrikan" jne eli jotkut kuvittelevat omistavan koko maailman ja siltä todella tuntuu. Minne älykkäät muuttavat kun tyhmät "varaavat" tämän maapallon? MInne?

heido yu do? said...

no en oo viela koskaan antanu periksi
paitsi
jos on tuntunu hyvalta.

ahdasmielisten maa? ei vapaa Pohjola?
alykkaat asuvat lampimassa

gsfinki

Homo Garrulus said...

Hei hei pikkudorkat; olette päässeet jaloittelemaan ennen nukkumanmenoa. Kivaa, että joku sentään vastailee.
RR on paraikaa avaamassa koskenkorvan ja sen se vetää oluen ja whiskyn välissä. Mutta älä sure RR - on näitä pahempiakin aikoja nähty, eikä olla jouduttu hourulaan silti. Ovat hauskoja veikkoja nämä vapaakävelijät.