Olen eri mieltä uploadaaja Joosealvvan kanssa. Tämä ei ole samasta konsertista, joka on videoitu nimenomaan Oakland Coliseumista ja julkaistu alunperin Royal Albert Hall-Concert nimellä.
Kyseessä on a) joko toinen Oakland Coliseum konsertti tai b) nimenomaan juuri harvinainen video Royal Albert Hall-konsertista, jonka kuvausoikeudet oli saanut joku englantilainen TV-yhtiö.
Kuunnelkaa Johnin puhetta biisin alusta. Hän sanoo mm. "I love...a cup of tea..."(vai kuulenko taas! väärin?) Miksi puhua tällaisia pohjoiskalifornialaisille, San Franciscon puolihipeille, kun taas engelsmannit ovat kautta aikain identifioituneet teen juojiksi - eikö vain?
Merkillistä kyllä - yrittäessään alunperin hämätä yleisöä myynninedistämistarkoituksessa - Fantasy Records oli Johnista ja bändin muista jäsenistä (jotka olivat ehtineet jo ilmoittaa, ettei kyseinen live-nauha ole Lontoon konsertista) piittaamatta julkaissut 1980 live-lp:n otsikolla Royal Albert Hall Concert (ainakin 29 minuuttia tuosta konsertista on videoitu), vaikka se siis oli Oaklandin konsertista 31.1.1970 (ainakin suurimmaksi osaksi).
Myöhemmin Fantasyn oli pakko muuttaa LP:n nimi ja siitä tuli pelkästään The Concert, mutta mikä yllätyksellisintä: Johnin tässä kuultavat repliikit kuuluvat myös 'Royal Albert Hall'/The Concert-livetataltioinnin alussa.
Siten on myös ilmeistä, että juuri tämä versio Keep on Chooglinista mitä ilmeisimmin esitettiin Albert Hallissa, ellei sitten repliikkejä ole miksattu Oakland-version alkuun, mitä hiukan epäilen.
Live-lp:n ja videotaltiointien pituudesta on vaikea päätellä mitään, koska ne eivät eroa kovinkaan paljon toisistaan (aplodit lisäävät lp-'Chooglinin' pituutta, kun taas alla oleva päättyy hiukan liian aikaisin).
Oletan, että tämä versio on siis Royal Albert Hall konsertista, mutta se versio, joka nähdään virallisella Oakland Coliseum-videolla, jonka biiseistä siis ainakin lähes kaikkien pitäisi olla The Concert-albumilla, ei ole Oaklandista vaan Albert Hallista.
Kertaan ja toistan vielä eri sanoilla: Lähes kaikki Royal Albert Hall (sittemmin The Concert) konserttitaltioinnin biisit ovat Oaklandin keikalta - lukuunottamatta ilmeisesti vain? päätöskappaletta, joka siis nähdään nyt alla olevasta linkistä.
Virallisen Oakland-konsertin Keep on Chooglin' ei ole tämä 'Chooglin', mutta virallisen Royal Albert Hall - sittemmin The Concert- albumin Chooglin' on juuri tämä.
Olen nähnyt ja julkaissut blogissani samasta konsertista myös videon Travellin' bandistä. Tiedän, että kyse on samasta konsertista, koska yleisö näyttää olevan sama.
Toinen indikaattori erotella nämä kaksi videota on myös Johnin ja bändin jäsenten vaatetus. Johnilla on tässä hyvin punaruutuinen paita, kun taas virallisella Oakland-videolla paita on kyllä ruudullinen kuten melkein aina, mutta hieman eri väriä.
Varmin ero esiintymisasujen erilaisuudessa löytyy rumpali Doug Cliffordin T-paidan väreistä. Se on 'virallisella' Oakland videolla puna-musta-raidallinen ja tässä valko-musta-raidallinen (M.O.T).
Täysin varmaa on kuitenkin se, että virallisella CCR:n Oakland-videolla ja tällä videolla näkyvä kappale ovat kahdesta eri konsertista - olivatpa ne sitten joko a) kahdesta Oaklandin konsertista tai Oaklandin ja Royal Albert Hallin konsertista. Kyseessä ei kuitenkaan missään tapauksessa ole sama esitys.
(Meni ehkä vähän monimutkaiseksi...)
***
Enpä olisi uskonut koskaan näkeväni tätäkään biisiä nimenomaan tästä konsertista. CCR kävi nelimiehisenä Euroopassa vain yhden kerran - huhtikuussa 1970. Eräs kiertueen kohokohtia oli Lontoon Royal Albert Hallissa 14.4 pidetty konsertti (muistini sanoo, että konsertteja olisi ollut kaksi - kahtena peräkkäisenä iltana), josta tämä CCR-keikkojen päätöskappale on hieno näyte.
Tästä esityksestä on siis kulunut ensi viikonloppuna tasan 37 vuotta - eli reilun 'sukupolven' verran.
(Tsekatkaa ennenkuin 'sensuuri' poistaa tämänkin...kunnes joku sen taas uploadaa uudestaan...)
Creedence Clearwater Revival- Keep On Chooglin'/1970
08:33
A video of Creedence Clearwater Revival live at Oakland Coliseum 31/01/1970 (I doubt/RR). I hope you enjoy this one. Greetings.
Musicians:
John Cameron Fogerty: Guitar/Vocals
Thomas Rudolph Fogerty: Rhythm Guitar
Stuart Alden Cook: Bass
Douglas "Cosmo" Clifford: Drums
(Lisäys)
RR
This piece is not from the 'official' Oakland concert. I am sure about it. Either this is from another Oakland performance or - indeed - CCR`s Royal Albert Hall Concert.
(Loppuun olisi saanut lisätä 5-10 sekuntia lisää. Muuten hyvä kuva ja ääni, joskin basso kuuluu aika vaimeasti ja 'ontosti'.)
Creedence Clearwater Revival FAQ
4 comments:
Mites kun minä muistan olleeni veljeni ja parin silloisen ystäväni kanssa Tukholmassa 16.4.1970 (yritin sattumalta päivätä asiaa proidin valokuva-albumista viimeviikolla) ja että CCR:llä olis ollut siellä silloin konsertti johon me ei päästy. Oltiin Uppsalassa käymässä edellisenä päivänä ja muistini väittää, että olisivat esiintyneet silloin telkkarissa jonkin aikaa. Toinen muistikuva samasta asiasta, on Tukholmasta jostakin tavaratalosta, jossa oli jumalattomasti ihmisiä tappelemassa joistakin CCR LP:stä, en muista mistä LP:stä olis ollut kyse, Cosmo's Factory tais ilmestyä vasta loppuvuodesta ...
Jussi
Kappas vain. CCR:n Euroopan kiertue alkoi Rotterdamista. En kuitenkaan muista tarkkaan, missä he keikkailivat, mutta kovin laaja 'rundi' tämä ei ollut.
Lontoon jälkeen CCR:llä oli vielä muutama konsertti Euroopassa, joista kaksi Skandinaviassa - Kööpenhaminassa ja Tukholmassa.
Ensin taisi olla Tukholma. Hieman herättää ihmetystä, ettei bändiä saatu Suomeen, mutta yksi syy lienee siinä, että promoottorit olivat nostaneet CCR:n konserttilippujen hinnat (toisin kuin aiemmin USA:ssa) äärimmäisen korkealle.
Lontoon konsertin lippuja, jotka maksoivat noin 7 puntaa eli lähes 17$, pidettiin lähes hävyttömän kalliina siihen aikaan.
Muistan jostain ruotsalaisesta lehdestä otsikon: "Varför var Creedence-biljetterna so dyra?"
LP on varmaankin ollut 'Willy and the Poor Boys', joka ilmestyi USA:ssa marras/joulukuussa edellisenä vuonna.
'Cosmos Factory' julkaistiin USA:ssa heinäkuun lopussa 1970.
CCR:n suksee Euroopassa oli sekä kriitikkojen että yleisön taholta hillittömän hyvä.
Sääli siis, että Fogerty`n veljekset eivät päässeet yhteisymmärrykseen musiikillisista tavoitteista, eikä John parempaan sopimukseen Fantasyn eli Saul Zaentzin kanssa.
Kerrotaan tosin, että John olisi henkilökohtaisesti keskustellut royalteista Zaentzin kanssa ja muilta kysymättä hylännyt tämän esittämän tarjouksen, jolla koko bändi olisi muka saanut pitemmän päälle miljoonien dollarien edun.
Totuus lienee kuitenkin se, että Zaentzin todellinen tulolähde ja rahasampo eli CCR:n omien - siis Johnin - piisien royaltit olisivat tuossa sopimuksessa jääneet edelleen varsin heikolle tasolle.
Kyse on joka tapauksessa valtavista summista, koska tähän päivään mennessä CCR:n levyjä on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita.
Kaikki saivat aika paljon rahaa, mutta Saul Zaentz - tuo ahneuden ja pelurimaisuuden nerokas juutalainen arkkityyppi - rikastui CCR:n jäseniin verrattuna käsittämättömän hyvin.
Ja kaikki tämä sen vuoksi, että eräs rockille elämänsä pyhittänyt nuori mies - John Cameron Fogerty - oli luottanut ystävänsä ja isähahmonsa sanaan siitä, miten menestyksen sattuessa "kaikki tulevat siitä osallisiksi".
John on ainoa San Franciscon Bay Arean suurista rock-nimistä (vrt. esim. Santana), joka ei omista omien laulujensa tekijänoikeuksia.
En tiedä, miten paljon - syksyllä 2005 - Fantasyn uusien omistajien kanssa tehty sopimus on lieventänyt 1980 epäselväksi jäänyttä sopimustilannetta.
Silloinhan John luopui yksipuolisesti jopa vähäisistäkin tekijänoikeuksistaan, jotta olisi päässyt vapaaksi levy-yhtiönsä ikeestä ja tekemään itsenäisesti musiikkia.
Hän kirjoitti Fantasyn johdolle, että lakkaavat maksamasta hänelle minkäänlaisia tekijänoikeuspalkkioita, ja että hän puolestaan on sitten vapaa Fantasyn kaikista 'korvausvaatimuksista'.
Paperille tästä Johnin 'luopumisesta' ei kai virallisesti liene pantu mitään, joten oletan, että epäselvä asiaintila sai jonkinlaisen ratkaisun vuonna 2005, uuden sopimuksen myötä.
Oletko varma, että kyse oli LP:stä?
CCR julkaisi viikkoa ennen lähtöään uuden singlen "Up around the Bend"/"Run through the Jungle".
Heidän palattuaan parin viikon kuluttua Euroopasta single oli nousemassa USA:n ja Englannin top 3:een.
Joo, sinkku se varmaan oli. Muistan ne ostajat paremmin, kun suurin osa heikäläisistä oli nättei tyttölöitä.
Post a Comment