April 19, 2007

Anne Sofie von Otter sings Offenbach

(24.4 tekstilisäyksiä)

Nämä hassuttelut on säveltänyt koomisen oopperan ja operetin mestari Jacques Offenbach - aikoinaan jopa hekkumallisessa Pariisissa kohua herättäneen Can-canin tekijä.

Anne-Sofie von Otter osoittaa taas olevansa aivan verraton esimerkiksi 'Suurherttuatar de Gerolsteinina' -The Grand Duchess of Gerolstein.
Kerrassaan ihana ja huippulahjakas laulajatar, joka hallitsee loistavasti myös teatteri-ilmaisun.

Nämä on hauskoja kaikki. Ja kapellimestari Marc Minkowski saa ainakin minun mielestäni 'bändistään' irti optimaalisen tehon - myös hitaissa ja kauniissa lauluissa.

*
Tsekatkaa esimerkiksi tuo alimmainen eli numero 7 ja pitäkää mielessänne myös von Otterin Carmen. Muistelkaa sen jälkeen von Otterin Erlkönig-tulkintaa.
Vaikka olenkin tyystin maallikko näissä klassisen musiikin asioissa, niin rohkenen väittää, että tällaista tunneskaalaa ei oopperanäyttämöillä hallitsee kukaan muu nainen tällä hetkellä.

***
Anne Sofie von Otter "Je suis veuve d'un Colonel"
06:25
From Offebach's La vie Parisienne.
(von Otter taitaa jopa hieman jodlata tässä. Everstin leski ei vaikuta enää kovinkaan surulliselta...)

von Otter sings Offenbach (1)
04:56
Anne Sophie von Otter sings the rondeau "Ah, que j'aime les militaires' from Offenbach's operetta "La grande-duchesse de Gérolstein".
(Joopa joo - 'j'aime les militaires', laulaa suurherttuatar. 'Totuus on nainen. Se rakastaa aina sotilasta' - sanoi puolestaan Zarathustra, kirjoitti Nietzsche, joka taatusti näki tämänkin operetin.
Ironista kyllä, kyseessä on itse asiassa antimilitaristinen operetti.)

von Otter signs Offenbach (2)
06:21
Anne Sophie von Otter and Gilles Ragon sing the duo "Dites-lui qu'on l'a remarqué" from Offenbach's operetta "La grande-duchesse de Gérolstein".
(24.4 - Miten tenhoavasti von Otter/Gerolstein laulaakaan ihastukselleen.)

von Otter sings Offenbach (3)
03:14
Anne Sophie von Otter and Gilles Ragon sing the Chanson Militaire from Offenbach's operetta "La grande-duchesse de Gérolstein"
(24.4 . Marssi - ratatata! Marc Minkowski saa orkesterin kuulostamaan ihka aidolta sotilassoittokunnalta!)

von Otter sings Offenbach (4)
04:08
Anne Sophie von Otter and Stephanie d'Oustrac sing the Barcarolle from Les Contes d'Hoffmann.
(Tässä hieman vakavampi, mutta ah niin kaunis duetto - kuin kehtolaulu, joka perustuu erääseen E.T.A Hoffmannnin tarinaan, joista Offenbach sävelsi kuuluisan oopperan. - 21.4 Aivan jumalaisen kaunis kappale ja esitys!)

von Otter sings Offenbach (5)
05:23
Anne Sophie von Otter sings "Amours divins! ardentes flammes!" from La belle Hélène.
(Kaunista, melankolisella tavalla kaunista...24.4 Edit Piafin 'Hymni rakkaudelle' on suoraan tästä!)

von Otter sings Offenbach (6)
04:02
Anne Sophie von Otter and Laurent Naouri sing the duo "Je suis alsacienne -- Je suis alsacien" from Lischen et Fritzchen.
(Jaa-a - se naisten muoti...En ole aiemmin nähnytkään näin mahtavia 'mikkihiiren korvia' vai mikä rusetti tämä nyt oikein on. 24.4 - Veikeä mutta lennokas valssi.)

von Otter sings Offenbach (7)
02:28
Anne Sophie von Otter sings "Ah! quel diner je viens de faire" from La Périchole.
(Tämä nainen on aivan verraton komedienne! Katsokaa, miten 'pitää olla' hiprakassa hienon naisen tapaan.
Havainnette, että kyseessä on jälleen tuttu melodia. )

2 comments:

Rauno Rasanen said...

Voi Rane parkaa. Se on täysin retkahtanut tähän naiseen ja näihin esityksiin.

*
Mutta vaikuttaa siltä, että tässä konsertissa toimii kaikki - niin muut laulajat kuin - ja etenkin - kapellimestari Marc Minkowski, jonka orkestrointi miellyttää minua suuresti.

Kapellimestareista on olemassa mainioita karikaryyrejä, koska jokaisella on myös oma ulkoinen tyylinsä johtaa orkesteria.

Muistaakseni Herbert von Karajan kuvattiin jossain miltei diktaattoriksi.

Minkowskin olemuksesta ja kumarasta 'ajotyylistä' minulle heräsi mielikuva, että kun Marcille saadaan vielä päähän pyöräilijän sininen umpikypärä, hänen on täydellinen!

*
Nämä Offenbachin kappaleet ovat klassikkoja kaikki, ja selvästi voi huomata, miten paljon ne ovat vaikuttaneet populaarimusiikkiin jälkeenpäin.
Esimerkiksi ranskalaisiin chansoneihin tai jopa suomalaiseen humppa-foxiin.

Toisaalta Offenbach on tietysti itse ottanut vaikutteita kansanmusiikista, chansoneista, marsseista ja valsseista.

Kuunnelkaapa vaikka numero 6 "'Je suis alsacien' from Lischen et Fritzchen" - aivan hervoton 'marssivalssi', jonka esittävät herkullisesti Anne Sophie von Otter ja Laurent Naouri.

Biisi on todellakin kuin suoraan elsassilaisesta oluttuvasta, jossa puhutaan sekä ranskaa että saksaa kuten laulussakin.

otter.. said...

et turhaan naiseen..