September 13, 2008

...tvinga mig att tjuta...

"Sänd mig, ni himlens invånare, vansinnet! Vansinnet, så att jag till sist kan tro på mig sjäv. Sänd mig hallucinationer, ljus och mörker om vartannat, kasta mig i köld och hetta, skräm mig med mystiska ljud och uppenbarelser, tvinga mig att tjuta, yla, krypa som ett djur: om jag bara kan finna tron på mig själv.

Tvivlen förtär mig, jag har dödat lagen, lagen ger mig ångest; om jag inte är förmer än lagen är jag den mest förkastade människan. Den nya ande som fötts i mig - varifrån kommer den om inte från er? Bevisa mig att jag hör till er - endast vansinnet kan bevisa detta för mig."

Friedrich Nietzsche
*
'Nietzsches bön hörsammades; himlens invånare sände honom vansinnet.'
(Leo Sestov: Dostojevskij och Nietzsche)
*
PS.

'Olkaa tyytyväisiä. Olen Jumala, olen valinnut tämän valepuvun.'

(Psykoottinen Nietzsche Torinon rautatieasemalla tammikuussa 1889)
*
http://www.google.fi/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4RNWN_enFI272FI274&q=lev+sestov

5 comments:

Rauno Rasanen said...

Ihminen voi tappaa toisen. Nyt sen tiedän.

gangst said...

no comment

Homo Garrulus said...

RR: Malariahyönteinen oli hyvä metafoora sille laajalle kompetenssille mihin olemme kaikki ottaneet osaa. Se on tietty 5 vuoden välinen pumppausliike, missä pankit vetävät verta kansasta ja jakavat omilleen. USA:ssa siis, eiköhän levi muuallekin. Ensin kriisi1 ja sitten kriisi2 jne ja tällä lailla hoituu.
Media softaa, politikot höpisevät ja raha liikkuu. Mutta ei ollenkaan niin, että olisi kilpailukykyistä sitten kun iso asia olisi edessä: miten aasialaiset kipuavat ohi. Nyt on siis mietittävä, miten kansa jaksaa ja miten raha todella poikii kun sen tekee oikein (eikä tuo malaria mielessä).

Minä uskon, että tajusimme tuon kun verhot saatiin pois silmistä. MInä autoin siinä; de nada: ei maksa mitään. Mutta nuo typerät tuolla mm iineksen sivulla kokevat, että minä olen kiusannut: minä tein sen virheen mitä aina teen: uskon niitä, jotka puhuvat lepertelevät kaikkea nättiä. Uskon siis aina että ovat sitä myös. Pah.

Kauneus on asia joka on luiskahtanut väärään domainiin; se ei ole subjektiivista sittenkään.

Komisario Haulikko said...

Joopa joo, hyvä veli! Lue lisää Dostojevskiä ja Nietzscheä. Siitä se hyvä tulee.
Salvador Dali muuten käytti eräässä haastattelussa tuota Jumalan valepuku-juttua. Hänhän oli Jumala, tai paremminkin jotain vielä parempaa-Dali.
Kohotan onneksesi lasin, jossa on 3/4 viskiä, 1/3 vissyä ja hiukan jäitä. Ja se lasi on iso.

Homo Garrulus said...

Vifty sixty siis? Valuu yli hyvä kommissaario; ja mikä osuus? Onko alkoholi kevyempi kuin vesi? Entäs kun vedessä on kuplia? Mikä nousee ensin yli laidan? Kevyt millä lailla - kumpi voittaa? Kysy Einsteiniltä, siltä Steniukselta..