November 18, 2006

Pitäkää kansi auki! ("Kokeileva päre")

(Viimeisin editointi klo: 21.40)

Kommentti Rakel Liekin paginaan Oho! Tuoltakin voi ihminen näyttää.

*
Tämänkertainen juttusi oli lyhykäisyydessään ihan asiaa.

Miksi pornomaailma ja siitä innostuneet ihmiset yleensä kuolaavat etenkin jättisuurten peniksien (tai jättisuurten rintojen kuten mainitset) perään? Vastaus tähän sisältää ainakin puolet vastauksesta kysymykseesi siitä, miksi absurdi ulkonäkö viihdyttää/viehättää.

Se nimittäin jollain tapaa kiihottaa ylen määrin.

Ihminen etsii nautintoa aina - tavalla tai toisella - jopa askeesista. Mutta nautinnon tarpeen herättämiseksi pitää ensin syntyä halu/himo, eikä mikään tavanomainen stimuloi aisteja läheskään niin tehokkaasti kuin epätavallinen.

Jotenkin merkillistä tietysti on, että ihmistä kiihottavat niin monenlaiset eriskummallisuudet. Myös väkivallan - jopa kuolleen katseleminen saattaa kiihottaa - jos ei nyt seksuaaliperversiona niin ainakin pelkästä uteliaisuudesta.

Jo sen vuoksi on järkevää, että kuollutta ei "piiloteta" arkkuun heti ruumishuoneella, kuten luterilainen tapa vaatii, vaan kaikki hautajaisvieraat voivat nähdä vainajan ennenkuin hänet haudataan.
Julkinen mahdollisuus nähdä vainaja saattaa osaltaan jopa estää uteliaisuuden nähdä kuollut ihminen muuttumasta perversiiviseksi haluksi.

Ortodoksinen ja katolinen kirkko noudattavat asiassa vanhaa ja hyväksi havaittua perinnettä. Luterilainen - kansi kiinni ja monttuun käytäntö ei sen sijaan osoita kovin syvällistä ihmisluonteen tajua - tässäkään asiassa.

Muistutan, että Hannibal Lecter Uhrilampaissa oli aivan oikeassa himon suhteen. Selvittäessään Judy Fosterille ihmisluonteen kummallisuuksia hän taisi muuten ainakin epäsuorasti siteerata kirkkoisä Augustinuksen Tunnustuksia.

On jotenkin merkillistä, että kristinuskon piiristä on tullut sekä mitä typerimpiä moralisteja että huomattavan syvällisiä ihmisluonteen ymmärtäjiä...
Mutta nuo syvälliset ymmärtäjät eivät yleensä ole niitä kaikkein fanaattisimpia moralisteja, eivätkä tiukkapipoisimmat moraalinvartijat niitä kaikkein syvällisimpiä kristittyjä.

1 comment:

Anonymous said...

Eräässä mielessä tuo Rakel-tädin mainitsema tuunattu ihmisruumis on kuitenkin reilu: joku viisas sanoi jossain hyvin, että kauneus- tai nuorennusleikkauksessa käynyt ihminen ei näytä kauniimmalta tai nuoremmalta, vaan hän näyttää ihmiseltä joka on käynyt kauneus- tai nuorennusleikkauksessa.
Siinä on kuitenkin pinnan rehtiyttä - what you see is what you get.
Tuo Rakel-tädin edelleen mainitsema "luonnollisuus" joka on eroottista tai seksikästä, menee jo vitsistä, minä ainakin poistan kirurginveitsestäni varmistimen heti kun joku alkaa puhua luonnollisuudesta.

Minun puolestani kristityt saa lykätä omissa nukketaloissaan kansi visusti päälle naulattuna lähimpään hautaan.