August 27, 2005

Freud ja rasismi - tiedostamaton ja monoteismin Jumala

"Arbeiten und Lieben"
Arvioni tästä uudesta blogista.
Psykiatrian savuverhoon naamioitunutta "tieteellisesti" legitimoitua "rasismia".

????? Mitä (tämä?) nainen oikein haluaa, pohtii ukko Freud.
Tuon alusta löytyvän uuden blogin määrittelyssä käytän kahden sanan kohdalla lainausmerkkejä sen vuoksi, että a) kyseenalaistan psykoanalyysin tieteellisyyden, ja b) koska sen analyyttisen terapian päämäärä näyttäisi olevan muka päinvastainen kuin rasistisella syrjinnällä - emansipaatio - ei tukahduttaminen.

Psykoanalyysin pyrkimyksenä on vapauttaa ihminen torjutuista/tiedostamattomista ja siten ahdistusta aiheuttavista, aktiivisista dissosiaatioista, mutta - koska sen lähtökohdat ovat Freudin juutalaisessa patriarkaalisuudessa nimenomaan siinä mielessä, että freudilaisen tiedostamattoman (monoteismin Jumala) avulla voidaan manipuloida ketä tahansa lähes miten tahansa, on psykoanalyyttisella asenteella näin ollen (tiedostamattomaan=jumalaan vedoten) mahdollista ja jopa paljon helpompaa pikemminkin syyllistää kuin vapauttaa (ahdistusoireista) - unconscious mind.

Psykoanalyysin peruskäsitteet ja määritelmät: tiedostamattomasti torjuttu seksuaalinen halu, kastraatioahdistus (alistuminen sekä identiteetin/itsetunnon menetys) ja myytti isänmurhasta - (nuo oidipuskompleksin aiheuttajat) ovat eräänlainen Mooseksen perinteistä ammentava, pseudotieteellinen versio monoteismista.

Toki Freudille on kunniaksi, että hän tämän sukulaisuuden itse perin juurin tiedosti (vaikka ateisti olikin), mitä dokumentoi hänen viimeinen kirjansakin Moses and Monotheism.

Freudin metapsykologia (The Individual: Therapy and Theory - hyvä kooste) on filosofisesti erittäin kiinnostavaa - esim. Ahdistava kulttuurimme, mutta hänen analyyttista terapiaansa voi siis hyvällä syyllä pitää seksuaalisuuden torjunnan ja isänmurhan varaan perustuvana, itse rakennettuna myyttinä, jonka ytimestä löytyy juutalaisen uskonnon patronizing - mentaliteetti eli holhoavuus.

Patronize-holhoavuuden voi kääntää suomeksi tarkoittamaan sekä alentuvaa suhtautumista että suojelemista.

Freud loi psykososiaalisesti oivaltavia ja nerokkaitakin visioita, mutta yhtä kaikki - myytin hänkin rakensi.

***
Psykoanalyyttisen terapian jargon on nykyään sekä tavanomaiseen kielenkäyttöömme assosioitunutta että samanaikaisesti tieteellisesti kuollutta - niin paljon kuin esim. psykohistorioitsija Juha Siltalaa arvostankin...

***
Sigmund Freud - Wikipedia
Classics in the History of Psychology -- Freud (1910) Lecture 2
Richard Boothby - Freud as Philosopher: Metapsychology after Lacan ...
Full text of Moses and Monotheism - Study Guide by Sigmund Freud


Psychiatry - Wikipedia

Psyche's Links: 15000++

Dissociative identity disorder Encyclopedia

2 comments:

Androgyynihullumies said...

Kirjoitin maaliskuussa läheltä aihetta:
http://savant.vuodatus.net/blog/3152

Rauno Rasanen said...

Kävin linkistä löytyvän juttusi uudelleen läpi. Natsaa hyvin tähän yhteyteen.