June 17, 2005

Bloggerin dilemmoja 2

I just sit at a typewriter and curse a bit.
P. G. Wodehouse
...after being asked about his writing technique

Se, mitä kirjoittaja haluaa tehdä ei ole se, mitä hän tekee.
(What a writer wants to do is not what he does.)
Jorge Luis Borges

Kirjoittaja on henkilö, jolle kirjoittaminen on vaikeampaa kuin muille ihmisille.
(A writer is a person for whom writing is more difficult than it is for other people.)
Thomas Mann

Tyhjä paperiarkki on Jumalan tapa kertoa meille kuinka vaikeaa on olla Jumala.
(A blank piece of paper is God's way of telling us how hard it to be God.)
Sidney Sheldon

Seuraa ajatustesi polkua ja ennen pitkää kohtaat tämän totuuden: ei ole olemassa mitään niin kaunista kuin se, mitä ei ole olemassa.
(Follow the path of your aroused thought, and you will soon meet this infernal inscription: There is nothing so beautiful as that which does not exist.)
Paul Valery

Henkilö, joka julkaisee kirjan, on kuin joku, joka tietoisesti esiintyy muiden silmissä housut nilkoissaan.
(A person who publishes a book appears willfully in public eye with his pants down.)
Edna St. Vincent Millay

Syyt sille, miksi joku haluaa kirjoittaa ja tulla luetuksi ovat viime kädessä itsensä paljastamisen halu ja masokismi. Kuten nämä kaverit, joilla on pakkomielle kaivaa vempeleensä housuistaan ja näyttää sitä julkisella paikalla.
(The quality which makes man want to write and be read is essentially a desire for self-exposure and masochism. Like one of those guys who has a compulsion to take his thing out and show it on the street.)
James Jones

Yleensä ihmiset ajattelevat, että kirjoittamisessa on jotain maagista. Että kirjoittaja menee keskiyöllä ullakolle, lukee ennustuksia luista ja palaa aamulla mukanaan valmis tarina, Mutta ei se ole mitään tuollaista. Kirjoittaakseen täytyy vain istua kirjoituskoneen eteen ja alkaa tehdä työtä ja siinä koko juttu.
(People on the outside think there's something magical about writing, that you go up in the attic at midnight and cast the bones and come down in the morning with a story, but it isn't like that. You sit in back of the typewriter and you work, and that's all there is to it.)
Harlan Ellison

Kirjoittajalla ei koskaan ole lomaa. Sillä kirjoittajalle elämä on aina joko kirjoittamista tai siitä ajattelua.
(A writer never has a vacation. For a writer life consists of either writing or thinking about writing.)
Eugene Ionesco

Kirjoittajan on pidettävä suunsa kiinni, kun hänen työnsä alkaa puhua. (23.6 Kieltämättä aika kökkö käännös. Prosperon (Loistava puhallus - Lauseita) "Kun työ puhuu, tekijä vaikenee" viestii aforismin ydinajatuksen aivan oikein, mutta onko se nimenomaan käännös vai "pelkästään" osuva klishee alkuperäistekstin ideasta? Mulla ei nyt ole alkuperäistä saksankielistä tässä, mutta muistaakseni se on hyvin tarkkaan sama kuin englanninnoskin.)
(The author must keep his mouth shut when his work starts to speak.)
Friederich Nietzsche

Sitä mitä on helppo lukea, on pirun vaikea kirjoittaa.
(Easy reading is damned hard writing.)
tuntematon

Ihmisestä ei ole tullut kirjailijaa ennen kuin tämä on tehnyt kirjoittamisesta tavan ja tavasta tullut pakkomielle. Kirjoittamisen on oltava pakkomielle. Sen on oltava yhtä elimellistä, fyysistä ja psyykkistä kuin puhuminen, nukkuminen tai syöminen.

(One hasn't become a writer until one has distilled writing into a habit, and that habit has been forced into an obsession. Writing has to be an obsession. It has to be something as organic, physiological and psychological as speaking or sleeping or eating.)

Niyi Osundare

Through joy and through sorrow, I wrote. Through hunger and through thirst, I wrote. Through good report and through ill report, I wrote. Through sunshine and through moonshine, I wrote. What I wrote it is unnecessary to say.
Edgar A. Poe

No comments: