January 25, 2006

Muinaista "feminismiä"

Käväisin Minhin blogissa. Juttunsa oli jo aikamoinen, mutta Saaran kommentissaan antama linkki se vasta hurrja on! Siteraan siitä olennaisimman.

http://cc.oulu.fi/~jek/marras05.html#b28.11.05
(Vain kovahermoisimmille miehille. Naisillehan tässä nyt ei mitään uutta ole...)

*
"Ennen muinoin vitussa oli väkeä - "väki" tarkoittaa voimaa, väkevyyttä, joka oli maagista luonteeltaan. Vittu piti ansaita synnyttämällä ja aikuiseksi kasvamalla, sitä ei saatu syntymässä. Pikkutytöillä ja nuorilla naisilla oli pillu, semmoinen vähävaltainen ja mitätön elin, jonka rinnalla aikuisen, synnyttäneen naisen vittu oli täynnä maagista voimaa. Vittu oli ylpeyden aihe kantajalleen.

Ennen vanhaan maatalon emännät nousivat navetan oven päälle seisomaan jalat harallaan, kun karjaa ajettiin kevätlaitumelle. Lehmät kulkivat emännän vitun alitse, ja uskomuksen mukaan karja oli turvassa pedoilta koko kesän.
Vitullisella naisella oli myös valta pilata miehisiä esineitä, kuten metsästysvälineitä tai teräaseita: jos vitullinen nainen astui kirveen yli, se tylsyi oitis.
Hameenhelmaa nostamalla ja vittunsa näyttämällä emäntä pystyi solvaamaan pahemmin kuin millään muulla tavalla: teko näytti miehille sen, mikä heiltä puuttuu, ja naisille (vitullisille ja pillullisille) se osoitti, että minun vittuni on voimakkaampi kuin sinun."

Kts. myös RAUNO RÄSÄNEN: Second Coming

No comments: