June 6, 2013

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

Saksassa kielestä katoaa kielen pisin yhdyssana, jossa on peräti 63 kirjainta. Kielitoimiston mukaan pisin sanakirjasta löytyvät suomenkieliset sanat ovat 30-kirjaimisia.
Saksassa käytöstä poistuva yhdyssana on pitkä kuin Euroopan taloudellinen taantuma: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, jolla tarkoitetaan naudanlihan merkitsemisen valvontatehtävien siirtoa koskevaa lakia. Saksalaisen sanamakkaran innoittamana IS alkoi etsiä pisintä suomenkielistä sanaa.

Suomen kieli sallii melkoisen pitkien yhdyssanojen vääntelyn. Tarkoituksena oli kuitenkin löytää virallisesti käytössä oleva sana eikä mitään yhdyssanafetisistien tuhmaa päiväunta.

Kielitoimiston vastaus kysymykseen oli, että Kielitoimiston sanakirjan pisimpiä sanoja ovat pyyhkäisyelektronimikroskooppi ja Elintarviketurvallisuusvirasto. Kummassakin on 30 kirjainta. Myös Rikosseuraamuslaitoksen tilastosta löytyi pitkä sana, joka oli yhdyskuntaseuraamusasiakas (26 kirjainta).

Vähän nysältähän se vaikuttaa komean ja konsonantteja uhkuvan saksalaisen Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz-jöötin rinnalla, mutta tämä on todella Kielitoimiston vastaus.

Eräs kielitoimiston työntekijä oli aikoinaan bongannut kirjapainomaailman termin neliväriarkkirotaatiolaakaoffsetpainokone (41 kirjainta), mutta toimistossa epäiltiin, ettei se ole enää käytössä.

IS lukijat olivat kiitettävän ahkeria pitkien sanojen kehittelyssä. Aika moni ehdotti tätä: epäjärjestelmällistyttämättömyydellänsäkään.

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan tuo myyttisen pitkä sana on kuitenkin vain myytti. Näin siitä kirjoitettiin keskuksen sivuilla vuonna 1997.

- Johtamista koskee muuten muuan sitkeästi elävä kieleemme liittyvä myytti, uskomus, jonka mukaan sana epäjärjestelmällistyttämättömyydellänsäkään olisi suomen pisin. Koska sanalla pitää olla mieli, merkitys, ei tuota johdosta voi hyväksyä suomen pisimmäksi sanaksi, mutta teoreettisenakin se on hyvä esimerkki johtamisesta ja on saanut monet innostuneesti pohtimaan tätä kielemme ominaisuutta.


Tässä muita lukijoiden esimerkkejä:

Kuumailmapallolentolahjakortti
Lentokonesuihkuturbiiniapumekaanikkoaliupseerioppilas
Kolmivaihevaihtovirtakilovattituntimittari
Mustavalkotäplähylkeennahkasaapasrasvatahnarasia
Euroydinasesopimusasiapöytäkirja
Petoeläinporovahinkoarviopartiointikustannukset
Ammattikorkeakoulukokeilulupapäätös
Apteekkitavaraintarkastuslaboratorio
Äteritsiputeritsipuolilautatsibaari
*

No comments: