April 10, 2011

Vain velvollisuus voi tahtoa oikeutta [joka itsessään ei ole mitään], mutta ainoastaan rakkaus voi armahtaa, koska se kumoaa jopa velvollisuuden [ja lain, johon oikeus perustuu]

Velvollisuuden majesteetilla ei ole mitään tekemistä elämästä nauttimisen kanssa. (Immanuel Kant)

Vain moraalinen olento voi olla luomisen lopullisena tarkoituksena. (Immanuel Kant)

On olemassa vain yksi synnynnäinen harhaluulo, ja se on se, että olemme olemassa ollaksemme onnellisia. (Arthur Schopenhauer)

Jos voisin tavoittaa Jumalan objektiivisesti, en uskoisi. Jos aion pitää itseni uskossa minun on tarkasti alleviivattava objektiivista epävarmuutta, pidettävä mielessä, että tässä objektiivisessa epävarmuudessa olen 'seitsemänkymmenen tuhannen sylen syvyisten vetten päällä' ja kuitenkin uskon. (Sören Kierkegaard)

Ilman riskiä ei ole uskoa. Usko on nimenomaan vastakohta sisäisen äärettömän intohimon ja objektiivisen epävarmuuden välillä. Jos pystyn käsittämään Jumalan objektiivisesti, en usko, mutta juuri siksi, että en siihen pysty, minun täytyy uskoa ... . (Sören Kierkegaard)

Kuolema ei ole elämäntapahtuma. Kuolemaa ei koeta. Jos äärettömän ajan keston asemesta ymmärrämmekin ikuisuudella ajattomuutta, silloin se, joka elää nykyhetkessä, elää ikuisesti. Elämämme on yhtä loputon kuin näkökenttämme on rajaton. (Ludwig Wittgenstein)

Mystistä ei ole se, miten maailma on, vaan se että se on. (Ludwig Wittgenstein)

Mitä siitä, jos ihminen on terävä loogikko, jos hän ei ole hyvä ihminen. (Ludwig Wittgenstein)

Sinä et pääse filosofiaan niin, että luet monia ja monenlaisia filosofisia kirjoja tai kidutat itseäsi ratkaisemalla universumin arvoituksia ... filosofia kätkeytyy piilevästi jokaisen ihmisen olemassaoloon eikä filosofiaa tarvitse siihen ensin lisätä ottamalla se ensin jostakin muualta. (Martin Heidegger)

Loppujen lopuksi täytyy olla niin kuin on ja on aina ollut: suuret asiat jäävät suuria varten, pohjattomat syvänteet syviä varten, herkkyydet ja väristykset hienoja varten ja, sanalla sanoen, kaikki harvinainen harvinaisia varten. (Friedrich Nietzsche)

Elämässä on hetkiä, jolloin on välttämätöntä kysyä, voisiko ajatella toisin kuin ajattelee ja havaita toisin kuin näkee. Mitä olisi filosofia - haluaisin sanoa filosofinen toiminta - ellei se ole ajattelun kriittistä työtä itsensä suhteen; ellei se tarkoittaisi tiedon kohdistamista siihen, kuinka ja missä määrin on mahdollista ajatella toisin. (Michel Foucault)

Filosofi on käsitteen ystävä, hän on mahdollisuus tai kyky siihen. Tämä merkitsee, että filosofia ei ole yksinkertaisesti vain taito muodostaa, keksiä tai valmistaa käsitteitä, sillä käsitteet eivät välttämättä ole muotoja, löytöjä tai tuotteita. Tarkemmin sanoen filosofia on oppiala, joka koostuu käsitteiden luomisesta. (Gilles Deleuze & Félix Guattari)

Mutta käsite ei ole annettu, se on luotu, jotain mikä on luotava; se ei ole muodostettu, vaan asettaa itse itsensä. … Mitä enemmän käsite on luotu, sitä enemmän se asettaa itse itseensä, itsenäisesti ja välttämättä.: niin että subjektiivisimmasta tulee kaikkein objektiivisinta. (Gilles Deleuze & Félix Guattari)

Jos käsitteen kolme ikäkautta ovat ensyklopedia, pedagogia ja kaupallinen ammattikoulutus, vain keskimmäinen näistä voi estää meitä sysäämästä edellisen huippusaavutuksia jälkimmäisen ehdottomaan turmioon -- nimittäin ajattelun kannalta, mitä kiistattomia yhteiskunnallisia etuja sillä maailmankapitalismin näkökulmasta sitten onkaan. (Gilles Deleuze & Félix Guattari)
*
http://community.livejournal.com/philosophicons/
http://www.kolumbus.fi/juha.seppanen/jssivut/sitaatit/filsit/filsit2.htm#fouc

No comments: