March 1, 2007

Ehdokkaani Idols-kisaan...

You Tubessa voi tehdä uskomattomia löytöjä - ainakin sen aikaa, kun ne ovat nähtävissä ja kuultavissa. Kuten nyt tämä esitys ja konserttitaltiointi, josta seuraavassa hieman lisää. (Täysin tarkat tiedot puuttuvat - valitan.)
*
Jo aiemmin esittelemäni - alunperin The Nice-yhtyeen kosketinsoittaja Keith Emerson päätti 1969, että huolimatta kohtuullisesta suosiosta ja arvostelumenestyksistä, hänen klassisen musiikin "(f)uusiokäyttöön" erikoistunut bändinsä ei ollut saavuttanut musiikillisesti eikä kuuluisuuden suhteen sitä, minkä tämä projekti ansaitsi.

Niinpä hän kokosi uuden bändin, jonka uudet jäsenet Greg Lake (basso, akustinen kitara, laulu) ja Carl Palmer (rummut) olivat molemmat jo antaneet pätevää näyttöä merkittävissä progebändeissä (King Crimson, Atomic Rooster).

Uuden yhtyeen linja oli räväkämpi ja näyttävämpi kuin The Nicen, ja se löi itsensä läpi likipitäen ensimmäisellä keikallaan -Isle of Wightin rock-festifaaleilla elokuun lopulla 1970.

En ole aivan varma, mutta tämä konserttitaltiointi saattaisi olla osa juuri tuota Isle of Wightin keikkaa.
(Ei ole; avoimessa tilassa ei synny samanlaista kaikua kuin tässä, ja puitteet näyttävät hallimaisilta).

Mikäli olisi, niin kaksi aloituskappaletta ja encore-biisit (mm. Rondo) vain puuttuvat, mutta itse "pääherkku" - Modest Mussorgskyn Näyttelykuvia-teos, jonka "sisään" on onnistuneesti nivottu Carl Palmerin hienoja lauluja, ei jätä minkäänlaisia epäilyjä siitä, etteikö kyseessä olisi eräs progressiivisen rockin merkittävimmistä esityksistä.
*
Idolsit unohtuvat jo seuraavana vuonna, kun uusia "kloonataan", mutta Emerson, Lake & Palmer-musiikki ei kuole -, vaikkei se ehkä idols-kisoissa pärjäisikään...
*
41:24
This is the Entire concert.
One of the best pieces of the progressive rock.
Enjoy!
*
Pictures at an Exhibition (Tape & DVD, 1986)
*
PS.
37 vuotta sitten musiikkiteknologia oli varsin raskasta ja tilaa vievää verrattuna tähän päivään.
Nykyään nuo Emersonin käyttämät, varhaisen musiikki- ja soitinelektroniikan "hirviömäiset härpättimet ja vermeet" mahtuisivat itse soittimia ja mixauslaitteita lukuunottamatta reilusti alle yhden kuutiometrin tietokone-sampleboxiin ainakin, mitä ääni-informaatiotehoihin ja - eri efektivaihtoehtojen määrään tulee...
Kaiuttimetkin ovat pienentyneet kooltaan moninkertaisesti.

4 comments:

Anonymous said...

.

a-kh said...

Raskasta on veljen musiikkiteologiakin viitosen laulajalle ja kuutosen kuuntelijalle. Hoddinott vielä hätäseen menee, mutta ei yhtään raskaampi.

Rauno Rasanen said...

a-k.h

Et liene ehtinyt kohtaan 10.30, jossa alkaa pelkästään basisti Greg Laken laulama ja kitaroima liki neljän minuutin hieno, kaunis laulu (säv./san. rumpali Palmer), jossa tämä osoittaa kykynsä sekä laulajana että klassisen akustisen kitaran soittajana.

a-kh said...

Akustinen kitara on aina koputtelemisen väärtti, kunhan se taidolla tehdään.