May 20, 2005

YSTÄVYYDELLE, päivitys 20.5

Lyhyt johdanto

Ensinnäkin: Franz Overbeck - kirkkohistorian professori - oli Nietzschen paras ystävä ja entinen kolleega Baselin yliopistossa Sveitsissä. Heidän kirjeenvaihtonsa oli hyvin vilkasta. The Nietzsche Channel: Nietzsche: Correspondents

Myös Nietzschen vanhempi kolleega Baselista - kuuluisa kulttuurihistorioitsija Jacob Burckhardt (mm. Renessanssin sivistys) oli pitkästä aikaa saanut Nietzscheltä kaksi - tällä kertaa aivan merkillistä kirjettä Torinosta, tammikuun 1889 alkuviikolla. Hän meni heti toisen kirjeen saatuaan huolestuneena Overbeckin luo pyytäen, että tämä huolehtisi ystävästään ja menisi katsomaan tätä.
Myös Overbeck oli saanut aivan äskettäin hieman oudon kirjeen, mutta hän oli toisaalta myös tottunut Nietzschen sekä mielialan vaihteluihin että kirjalliseen lennokkuuteen. Tällä kertaa Overbeck toki pelkäsi pahinta (kuten joskus aiemminkin, sillä Nietzche oli psykofyysisesti sairaalloinen) ja lähti matkaan löytäen kirjailija-filosofin nopeasti Torinosta, tämän vaatimattomasta täysihoitopaikasta.

Nietzsche oli istunut huoneen nurkassa lattialla selaten tekstejään, suurin osa sitaatteja, jotka hän oli valinnut aiemmista kirjoistaan pieneen kokoelmaan, jonka nimeksi tuli sittemmin Nietzsche contra Wagner; (Island of Freedom - Richard Wagner, Nietzsche The Philosopher: Nietzsche VS. Wagner.)

Nietzsche ei sinä hetkenä saanut kunnolla edes puhuttua, purskahti itkuun kuten myös Overbeck ja halasi tätä epätoivoisena.
Overbeck kertoo miten tämä ekspressiivisen tyylin ennen niin ylivoimainen mestari vaikutti nyt täysin avuttomalta toimissaan ja puheissaan.
Kuusi päivää aiemmin tapahtunut aivohalvauskohtaus oli tehnyt Nietzschestä lopullisesti henkisen invalidin.

Overbeck järjesti Nietzschen kirjoituksineen ja tavaroineen Baseliin tutkimuksiin pelastaen hänet tällä tavoin sen ajan Italian tunnetusti karmeista mielisairaaloista.

Pian näitten tapausten jälkeen Overbeck esitti omana kantanaan Nietzschen tilasta lakonisen toteamuksen, joka ei ollut aivan linjassa optimistisimpien (joita ei tosin ollut kovin monta) lääkärien ja hänen äitinsä ennusteitten sekä toiveitten kanssa: "Mit Nietzsche ist es aus!" (Nietzsche is finished!) Ja hän oli oikeassa.

*
Mutta seuraavan kirjeen kirjoitusvaiheessa Nietzschen ailahteleva terveys oli juuri kääntymässä uuteen ja hieman pitempään kestäneeseen "nousuvaiheeseen", mitä viestii hänen juuri valmiiksi saamansa kirjan nimikin : "La gaya scienza, Die fröhliche Wissenschaft" (Iloinen tiede).

(20.5) Paljon kauniimmin ei ystävyydestä voi enää kirjoittaa. Muistettakoon, että Nietzsche lähetti joitain kirjeitä myös Overbeckin vaimolle, Idalle, ja tässä siteerattu kirje onkin mielestäni samalla epäsuora kiitollisuudenosoitus myös hänen tuelleen Nietzscheä kohtaan.

Letter to Franz Overbeck: November 14, 1881

My dear friend, what is this our life? A boat that swims in the sea, and all one knows for certain about it is that one day it will capsize. Here we are, two good old boats that have been faithful neighbors, and above all your hand has done its best to keep me from "capsizing"!
Let us then continue our voyage—each for the other's sake, for a long time yet, a long time! We should miss each other so much! Tolerably calm seas and good winds and above all sun—what I wish for myself, I wish for you, too, and am sorry that my gratitude can find expression only in such a wish and has no influence at all on wind or weather.

No comments: