May 31, 2005

Viesti Blogisanomille, päivitys 1.6 + kommentti tieteestä

DEAR BLOGISANOMAT © .

Linkkilistani ei ole erotteleva, vaikka onkin jossain määrin valikoitu.
Valikointi perustuu toistaiseksi melko vähäiseen blogi-saittien tuntemukseeni. Linja on joka tapauksesa selvä: mitään "hölö- tai angst-blogeja" en ryhdy seuraamaan. Tietysti niilläkin on ilman muuta olemassaolon oikeutuksensa, ja ne toimivat varmasti kirjoittajilleen ja lukijoilleen ikäänkuin terapiana, mutta sorry - Pekka Saurikin lopetti jo Yölinjalla-"masokisminsa."

(Kari Kokon Karri Kokko blogi Uusia lauseita, josta etenkään angstia ei näytä puuttuvan, on sen sijaan täysin asia erikseen. Mieshän "kerää aineistoa" kuten sanonta kuuluu.)

Ymmärrän kyllä, että blogaajat ovat kateellisia ja mustasukkaisia siinä missä kaikki ihmiset eli ongelma on samantyyppinen kuin kaikessa kommunikaatiossa: kenelle olla solidaarinen. Pitäisikö ehkä ryhtyä "flirttailemaan...?"

Mutta edes kaikkea valikoimaansa, puhumattakaan kaikesta haluamastaan ei ehdi lukea. Sen verran on varmaa...

*
Kommentti.

Tässä yhteydessä on mainio tilaisuus todeta, että olen erittäin tyytyväinen Dr. Sedergrenin Sedis Blog vaivannäköön tehdä pientä luonneanalyysiä Suomen jatkuvasti kasvavasta blogaajajoukosta - olkoonkin, että psykologiset testit näyttäytyvät minulle yleensä lähinnä "woodoon ja sadetanssin tai modernimmin: rasismin ja naivin tieteisuskon (skientismin) globaalisti legimoituina versioina.

Lainausmerkit siksi, että "tiede ei "itse" tiedä/tiedosta, mihin se ensisijaisesti perustuu ja mihin se lopulta pyrkii.
Toisaalta: arvovapauteen pyrkivä (?) tiede ei pysty käskemään eli toimimaan etiikan perustana; siihen pystyy vain politiikka ja uskonto.
Ja mikäli tiedemies ottaa tehtäväkseen tieteen nimissä saarnata jotain "objektiivista" moraalia, hän ei enää toimi tiedemiehen mandaatilla vaan pahimmillaan jopa sekoittaa keskenään nämä kaksi - ontologisesti tyystin eri aluetta=fataali kategoriavirhe/RR"

Ennustus.

Hieman hegeliläisittän ennakoituna väittäisin blogaus-ilmiöstä - makrohistoriallisesti liioitellen, että bloggereista on syntyvä uusi yhteiskunnallinen "totaliteetti"....joka sitten "tuhoutuu " aikanaan - niinkuin aikaisemmatkin totaliteetit...

*
Yours Rauno R.

PS. Alempaa löytyy Blogisanomien dokumenttia jo senkin vuoksi, ettei joku edellisen pikaisesti luettuaan luule, että höpisen taas omiani...mitä tosin aion tehdä jatkossakin...

"TÄSSÄ RAUNOLLE VÄHÄN VINKKIÄ


Blogistaniassahan ollaan kulttuurisesti valveutuneita ja se on tietenkin hienoa. Rauno Räsänen on jo jonkin aikaa ilahduttanut lukevaa kansaa Pragmaattisella solipismillaan, kun vain tietäisi mitä sekin on. Suhteellisen käsittämättömän esseemuodostelman keskeltä pukkaa silmään linkkilista johon on pyritty kokoamaan kirjallisuus- ja kulttuuriblogeja laajasti tulkittuna, mutta tarkan toimittajan haukankatse havaitsee heti hämmästyttäviä ja olennaisia puutoksia. Kirjailijaelämää ei ole hyväksytty listalle. Loistava puhalluskin puuttuu, mutta se on varmasti pelkkä kömmähdys. Huomasimme myös muita hämmästyttäviä puutoksia, mutta kysymyshän saattaa olla siitä minkä kukakin kirjallisuudeksi ja kulttuuriksi mieltää."

1 comment:

ddd said...

ALLA OLEVA SIIS LAINAUS SINULTA


Tässä yhteydessä on mainio tilausuus todeta, että olen erittäin tyytyväinen Dr. Sedergrenin Sedis Blog vaivannäköön tehdä pientä luonneanalyysiä Suomen jatkuvasti kasvavasta blogaajajoukosta - olkoonkin, että psykologiset testit näyttäytyvät minulle yleensä lähinnä "woodoon ja sadetanssin tai modernimmin ilmaistuna: rasismin ja naivin tieteisuskon (skientismin) globaalisti legimoituina versioina.

Lainausmerkit siksi, että "tiede ei "itse" tiedä/tiedosta, mihin se ensisijaisesti perustuu ja mihin se lopulta pyrkii.
Toisaalta: arvovapauteen pyrkivä (?) tiede ei pysty käskemään eli toimimaan etiikan perustana; siihen pystyy vain politiikka ja uskonto.
Ja mikäli tiedemies ottaa tehtäväkseen tieteen nimissä saarnata jotain "objektiivista" moraalia, hän ei enää toimi tiedemiehen mandaatilla vaan pahimmillaan jopa sekoittaa nämä kaksi - ontologisesti tyystin eri aluetta keskenään=fataali kategoriavirhe/RR"




SAVANT l. AHM (AonemanHumanMovement - Androgyynihullumies)
ERINOMAISESTI ILMAISTU!

Esimerkiksi sosiobiologian perustaja Edward O. Wilson rakentaa teorioidensa pohjalta lähes uskonnon/uskonnonkaltaisen rakennelman, mutta esittää sen hyvin pitkälle skientistisesti. Ei arvoina, vaan olemassaolevina faktoina.

Osin tätä käsittelen kirjassani.
Wilsonin teos johon viittaan on Konsilienssi (suom. 2001, alkuteos CONSILIENCE. The Unity of Knowledge, 1998). Lainaan kirjassani suoraan Wilsonia sivuilta 280 ja 297 (suom. version).
Mutta erinomaisesti ilmaistu!
"Arvovapaa tiede", joopa joo...