May 30, 2005

Telepatiaa ja etiäisiä

Ja nyt kommentti niin sanotusta "huuhaasta."

Koomisuuteen asti agnostikkona lähetän esimerkiksi Anita Konkalle Anita Konkka seuraavan - ehkä jopa lohduttavan(?) viestin.

En ole mikään systemaattinen huuhaan vastustaja (esim. Skepsis ry.-fani) , minkä voi lukea ainakin blogini Erich Auerbachia lukiessa rivien välistä.
Näin siksi, että pahin ("syvällisin") huuhaa saattaa piiloutua juuri eksperimentalististen reduktionistien (luonnontieteilijät ja teknologit) korvien väliin, joten vastustaessani huuhaata äärimmäiseen loppuun saakka, saatan lopulta joutua teilaamaan myös realistit ja empiristit.
He kun eivät näytä monestikaan ymmärtäneen esim. Nietzschen ja Wittgensteinin opetuksia kielen ja maailman yhteenkietoutumisen väistämättömyydestä.

Tieteestä puheen ollen - en minä mikään psykologisten testienkään suuri ystävä ole. Mielenterveysalan kokemukseni ja alan perusopinnot ovat kyllä tehneet selväksi, missä mennään, kun puhutaan psykologiasta eksaktina tieteenä. Mutta ehkä Michel Foucault, Foucault, Michel, on vaikuttanut kriittisyyteeni hieman liikaakin.

Anyway (engl.) - koska on ollut puhetta telepatiasta ja etiäisistä, niin juuri nyt on tullut oivallinen hetki ja mahdollisuus siteerata entisen, "kyseenalaisen", uskonnonopettajani J:n tokaisua, joka viestiköön myös jotain omasta kannastani (?) mainittuihin kykyihin ja "olioihin." J. kertoi sen aikoinaan juodessamme ravintolassa vissyvettä...

Lukion ruotsin sekä saksan opettajamme Stina B. - tiukka didaktikko - kysyi J:ltä kerran ilmeisen ivallisesti opettajain huoneesssa, että, "mikäs se on Jussi se sinun opetusmetodisi näissä uskon ja uskonnon asioissa?" Stina B. kun itse oli ylikorostuneen tietoinen opetuskykyjensä rationaalisuudesta (ei hän toki huono opettaja ollutkaan - turhan kuiva ja teoreettinen vain).

Jussi otti jonkinlaisen rooliasennon ja replikoi: "Minä näen näkyjä ja välitän ne oppilailleni." Oli kuulemma Stinan suu loksahtanut auki...ei tiennyt itkeäkö vai nauraa.

Että se huuhaasta...

No comments: