May 29, 2005

Haluatko runoilijaksi ja vieläpä romantikoksi?

Nytpä tämäkin asia selvisi. Enkä edes väitä vastaan.
"Testin" tulos osui loppujen lopuksi aika hyvin kohdalleen, vaikka olen pikemminkin musiikki-ihminen kuin kuvaamataiteilija kuten William Blake - , William Blake, William Blake - The Marriage of Heaven and Hell, en.wikipedia.org/wiki/The_Marriage_of_Heaven_and_Hell.

Blaken "teologis-apokalyptinen surrealismi"/RR kieltämättä kyllä "viehättää" (lainausmerkit, koska se myös ärsyttää) minua - jo siitä lähtien, kun luin Colin Wilsonin kirjan Sivullisen ongelma The Outsider (1956).
Muistaakseni tämä tapahtui vuonna -71 tai 72, samoihin aikoihin, kun kahlasin Egon Friedellin, de.wikipedia.org/wiki/Egon_Friedell, Uuden ajan kulttuurihistorian kolme osaa läpi. (Friedellistä hiukan myöhemmin...).

John Keats, The Life and Work of John Keats (1795-1821) olisi ollut minulle toinen "hyväksyttävä" vaihtoehto kuudesta mahdollisesta. Tunnustettakoon, että en toki edes tunne tyydyttävästi/välttävästi kuin 3-4:n tuotantoa.

Mutta Keatshän on nimenomaan ja ennen kaikkea sekä "klassinen" että "eteerinen" runoilija keuhkotauteineen kaikkineen, kun taas Blakesta ei aina tiedä, kuuluuko hän mielisairaalan "suljetulle vai avo-osastolle" näkyineen ja pensseleineen.
Katsokaapa vain tarkemmin Blaken silmiä ja katsetta William Blake: ilmiselvä paranoidikko sanon minä - entinen (ei ihme...) mielisairas-hoitaja.

Muistutettakoon vielä, että kaikki kuusi romantikkorunoilijaa ovat englantilaisia, joten testi on siltä osin suppea, mutta toisaalta ehkä juuri sen vuoksi myös helpompi koodata.

Testi löytyy Ron Sillimanin tämän päivän (29.5) blogista.

Which Major Romantic Poet Would You Be (if You Were a Major Romantic Poet)?brought to you by Quizilla

*
"Which Major Romantic Poet Would You Be (if You Were a Major Romantic Poet)?" - Results:

You are William Blake! Wow. I'm impressed. Not only are you a self-made artist and poet, but you've suddenly become a very trendy guy to like.
It's not that we doubt that you have all your marbles, it's just that we're not quite sure what you did with them to come up with those terrifying theological visions.
The people of your time were nowhere near as forgiving as that, and all your neighbors thought you were a grade-A nut job. But we love you, so rest happy.

1 comment:

Anonymous said...

jaa no sitten olet minunkin silmani varmaan nahnyt, mutta mika paranoikossa ja varsinkin taysin POSITIIVISESSA ee optimistisessa pranoikossa olsi vikana