May 18, 2005

Voltairen ironia vs. Rousseaun patetia, päivitys 19.5

Olen jo vuosikaudet hekotellut säännöllisin väliajoin tietyllä Voltairen Voltaire repliikillä, jonka hän kirjoitti erääseen kirjeeseensä Rousseaulle Rousseau.

Tekstiä on siteerettu kirjassa Durant, Will, Suuria ajattelijoita. Alkuteos The story of Philosophy 1926, suom. J. A. Hollo. WSOY 1956. Amazon.com: Books: Story of Philosophy:, Will Durant Online:
(Durant oli filosofiaan erikoistunut aate- ja kulttuurihistorioitsija.)

Repliikki menee ulkomuistista seuraavasti, ja se on katkaistu sopivassa kohdassa, jotta ironia kävisi selvemmäksi. Voltaire itse jatkaa virkettä tosin keskeyttäen sen juuri tässä kohtaa.

"Olen juuri lukenut viimeisimmän kirjanne, jossa tuomitsette ihmiskunnan ja kiitän teitä siitä..."

Ironian oivaltanee oikeastaan vasta sitten, kun tietää miten erilaisia luonteita Voltaire ja Rousseau olivat sekä yksityishenkilöinä että ajattelijoina.
Voltaire ihaili englantilaista Valistusta (The Enlightenment), sen demokraattisen liberalismin periaatteitta ja miltei kopioi omat filosofiset (hieman sekavat ja ristiriitaiset) kehitelmänsä Lockelta John Locke.

Rousseau sen sijaan kritisoi Locken luonnonoikeusajattelua Moderni luonnonoikeus ja etenkin Hobbesin Thomas Hobbes käsitystä luonnontilassa vallitsevasta kaikkien sodasta kaikkia vastaan.
Rousseau kirjoitti, että Hobbesin yhteiskuntafilosofia perustuu analogiaan, jonka mukaan maailmassa on ikäänkuin vain "yksi ihminen" - eli että ihmisyhteisöt eivät poikkea laadullisesti siitä, mitä yksi yksilö omassa egoismissaan edustaa.
Rousseaun käsitys luonnontilasta oli aivan toinen. Hänelle luonnontilan ihmiset olivat "jaloja villejä", jotka vasta yhteiskunnallinen kehitys turmelee moraalisesti a) yksilöllisen omistusoikeuden salliessaan ja b) liian tukahduttavan kuri- ja kontrollikoneiston ikeessä.

Tiivistetysti ja hyvin yksinkertaistaen voisi todeta, että Voltaire oli radikaali yleisliberaali (mutta ei vallankumouksellinen) itsevaltaisen keisarin hallitsemassa Ranskassa, Rousseau ensimmäinen moderni kommunitaristi, Kommunitarismi, Ranskan vallankumouksen (The French Revolution) aatteellinen taustahahmo.

Voltairen vapaamielisyys oli varsin laajaa sekä periaatteellista. Eräissä Rousseau-kirjeistään hän tiedustelee epäsuorasti, onko Rousseau joutunut hankaluuksiin ylimmän valtiojohdon kanssa, ja on valmis majoittamaan tämän kotiinsa - Sveitsin rajalla (pakenemista silmälläpitäen) sijaitsevaan kartanoon.

Klassiset ovat Voltairen sanat: Vaikka en ole samaa mieltä kanssanne juuri missään asiassa, puolustan loppuun asti teidän oikeuttanne sanoa mielipiteenne (ei sanatarkka sitaatti; kts. VOLTAIRE: Valistuksen "inkarnaatio" ).

Voltaire itse tiesi kokemuksesta, mitä on sensuuri ja vaino - olihan hän joutunut istumaan Bastiljin tyrmässä ja pakenemaan lopulta joksikin aikaa Englantiin ja myöhemmin Saksaan (Fredrik Suuren hoviin).

*
Lopuksi muutama valittu aforismi Rousseaulta (1712-1778). Ne paljastavat hänen ajattelijan laadustaan jo aika paljon.

"- Mielemme ovat turmeltuneet samassa mitassa, missä taiteet ja tieteet ovat kehittyneet.

- Ajattelutila on luonnonvastainen tila.

- Vihaan kirjoja: ne opettavat meitä puhumaan asioista, joita emme ymmärrä.


- Rohkenenpa sanoa, että miettiminen on luonnonvastainen tila, ja että mietiskelevä ihminen on turmeltunut eläin.

- Luonto ei koskaan petä meitä: me aina petämme itseämme.


- Luojan käsistä tullessaan kaikki on täydellistä, ihmisen käsissä kaikki tärveltyy.


- Ihminen on syntynyt vapaana ja, kaikkialla hän on kahleissa.


(19.5)
- Mistä ihmisten eriarvoisuus on saanut alkunsa? ... Ensimmäisestä ihmisestä, joka aitasi maa-alan ja rohkeni sanoa: tämä on minun, sekä tapasi toisia, jotka olivat kyllin tyhmiä häntä uskoakseen, tuli porvarillisen yhteiskunnan todellinen perustaja.
Miten monista sodista, rikoksista ja murhista, miten suuresta onnettomuudesta ja kurjuudesta olisi pelastanut ihmissuvun se, joka olisi hävittänyt rajapyykit ja sanonut toisille: Älkää kuunnelko tuota huijaria tai olette hukassa, älkää unohtako, että hedelmät kuuluvat kaikille eikä maa kenellekään.

- Kaupungit ovat ihmiskunnan viemäri.

- Omistamasi raha on sinulle vapauden väline; tavoittelemasi raha on orjuuttajasi.


- Elämässä saattaa tulla vaihe, jossa kuljemme taaksepäin edetessämme.

- Jokaisen, jonka on lakia noudatettava, on myös voitava vaikuttaa sen
säätämiseen."

No comments: