January 4, 2009

Päivän repliikit

Kuvassa: Samuel Beckett
We all are born mad. Some remain so.
(Samuel Beckett: Waiting for Godot).

###

So things may change
No answer
End
No answer
I may choke
No answer
Sink
No answer
Sully the mud no more
No answer
The dark
No answer
Trouble the peace no more
No answer
The silence
No answer
Die
No answer
DIE screams I MAY DIE screams I SHALL DIE screams
Good

How It Is (1961)

com/samuel_beckett/samuel_beckett_grave.html
*
http://www.kirjasto.sci.fi/beckett.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Beckett
http://michaelgreenwell.wordpress.com/2007/05/

4 comments:

Homo Garrulus said...

Oleminen: ei pyrkiä mihinkään mutta se ei estä toivoa tai toiveita

Rakkaus: toivoa toiselle itselle tärkeitä asioita viemättä niitä toisen eteen eli pilaamatta toisen olemista joka on jo itsekästä

Toive: Rakkauden toteutumista eli reflektion vastaavaisuutta (vrt kohtaaminen ja silmien havaitsemisen ykseys).

Homo Garrulus said...

Tämän päivän lehdessä on vanhuksista ja niitten lääkitsemisestä. Kun annetaan riittävästi lääkkeitä vanhus ei liiku, lopettaa monta sellaista prosessia,joiden takia vitaliteetti olisi parempi ja moni vanhus rupeaa horjumaan ja kokee huimausta jne ja tästä syystä lisätään (!) lääkkeitä ja koetaan, että on dementia. Mutta totuus on siis ollut lääkkeissä alun perin.

Elämäni on samanlainen. Kun olen selittänyt mistä on kiinni, ovat pysäyttäneet ja lyöneet viimeisetkin mahdollisuuteni katki. Hajauttaneet mahdollisuuteni enää tehdä mitään ja koskaan saada mm eläkettä. Koska dogmaattiset roistot estävät mitä estävät puhumalla soopaa (jota pitää totella eli pitää olla samaa mieltä kuin roistot) niin vitaaliset ja iloiset ihmiset kuten minä joutuu tilaan mistä ei pääse enää ulos eikä ylös. On kuin pihdeissä eikä kannata mennä psykiatrille ns. voimaantumaan sillä psykiatri ei tajua, että jo se, että joku sika kuvitteli, että ongelma olisi psyykkinen tekee jo oikeasti lisää psyykkistä tuskaa.

Miksi siis maailman repliikit ovat dogma-sikojen suusta (+ heitä ihailevien narsisti-psykopaattien lässytyksenä) sitä mitä pitää uskoa? MIksi maailma uskoo tätä ääntä johtunee siitä, että raha vaihtui ns. arvonmittarista sikamittariksi ja sikamaisuudesta tuli uusi arvo. Sitäkun dogmaattiset eivät tajunneet koska eivät kyenneet seuraamaan olemisen ja tulemisen ja draaman vaiheita.
Missä kohtaan eeppisyys vaihtui draamaksi ja draama eeppisyydeksi. Missä kohtaan Beckett tulkittiin hulluksi ja missä kohtaan tulkitsijan piti pitää itseään hulluna. Eivät kyenneet ankkuroimaan ajatuksiaan niin, ettei jokaisesta uudesta tuulesta tai suunnasta aina tullut uusi totuus. Kuten Mummo sanoi Kemppisen blogissa: joidenkin ihmisten elämä on niin ilman kuvioiden kokonaishallintaa, että heille jokainen kirja on kuin uusi matto minkä päällä maailma näyttäytyy aina uudella formaatilla. Eihän se niinkään voi olla. Realismi pitää kyetä vetää mukana, online.

Realismi on sitä, että kehitys on tuotettu tuhansien tahtojen kautta armottomaksi sillisalaatiksi. Se taas johtuu siitä, etteivät kykene olemaan; olemaan huoletta ja elää elämänsä. Ovat pakotettuja tappamaan oma rauhanpuolustusta vastaan jotenkin sitä uskoa pönkittääkseen keskenään.

Tekevät pahaa olematta pahoja tai ovat pahoja siksi, etteivät näe, ettei saa ruveta tekemään elämää vaan elämä eletään. Sitä kait Becketkin tajusi: hulluuden, jota dogmaattiset takertaen jatkavat.

Timbuktun klaani said...

"Ellei sanoista synny ihmistä,
kuka on tämä
muukalainen rinnallani?
Kuka ottaa askelen,
siirtää varjon,
ja mitä on tämä valo ja nauru
ja monen elämän kaiku
muuta kuin ihmistä."
(Pentti Saaritsa)
Samuelista huolimati tai juuri Samuelista johtuen!

Homo Garrulus said...

:) hyvä teksti.