Kari Kuuva on suomalaisen iskelmämusiikin 'suuri tuntematon', vaikka kuuluukin lauluntekijöiden ja miksei myös laulajien (persoonallinen, erottuva ääni) ehdottomaan eliittiin.
Tunnustettu saksofonisti (mm. Olavi Virran Hopeisen Kuun kuuluisan saksofonisoolon esittäjä) Seppo Rannikko sanoi kerran, että Kari Kuuva on Suomen paras ammattitaidoton ammattilainen.
Kuuvahan on täysin itseoppinut säveltäjä ja sanoittaja, jonka nuotinlukutaitokaan ei ole kehuttava (lue Elvis-linkki).
Kari Kuuva keikkui listojen kärjessä1960-luvun puolivälissä ja hiukan myöhemmin etenkin kappaleillaan Tango Pelargonia (jonka syntytarinan voi lukea alla olevasta linkistä) ja Pikku Nina. Sittemmin hän kyllästyi keikkailuun ja ryhtyi tekemään biisejä lähinnä muille. Niistä kuuluisin lienee Kuuvan hyvän ystävän ja 1973 auto-onnettomuudessa kuolleen Sammy Babitsinin 1972 Syksyn Sävel-voittaja Daada daada.
*
http://www.youtube.com/watch?v=Tqu0kQWktwg (KARI KUUVA: Yksinäisten pysäkki ja Hei höyryhepat.
Kari Kuuvan laulut ovat hänen vuoden 1986 'Scandia'-yhtiön albumiltaan 'Yksinäisten pysäkki'. Hän sävelsi ja sanoitti nämä laulut itse. Tuottajana toimi Kaj Westerlund. Albumin muusikoista mainittakoon mm. Antero Jakoila, Janne Louhivuori, Nono Söderberg, Eero Lupari, Hillel Tokazier ja Olli Haavisto.
Tämä Kuuvan itsensä esittämänä turhan tuntemattomaksi jäänyt kappale hakkaa lähes kaikki tangomarkkinoiden ja muiden kaupallisten idolipelleilyjen aikaansaannokset! Kuuvan sävellys, sanoitus ja esitys edustaa kotimaisen iskelmäperinteen ehdotonta huippua.
Samalla me, jotka vielä muistamme Kuuvan läpimurtohitin Tango Pelargonia, saatamme tätä kuunnellessamme jälleen kerran oivaltaa, miten vaikeaa on vetää raja parodian ja vakavan paatoksen välille. Molemmat kumpuavat samoista emotiivisista 'vesistä'. Kyyneleet voivat kirvahtaa sekä liikutuksesta että naurusta.
*
Asfalttia ja sementtiä 1968 - Kuuvan sykähdyttävä sanoitus ja esitys Adriano Celentanon hittibiisistä, joka 1967 oli varsinainen megahitti Ruotsissa nimellä Lyckliga gatan - Anna-Lena Löfgrenin versiona. Kannattaa kuunnella ja katsoa sekin video.
Kyseessä on kaikkien viherpiipertäjä-nostalgikkojen ehkä ikimuistoisin ja alkuperäisin pop-iskelmä.
Kuuntele ja katso kuinka vinyyli ja gramofonin neula - tuo kivikautisen äänentoistotekniikan 'heteropari' - rahisevat lämpimästi yhtyessään ääneksi!
No comments:
Post a Comment