October 11, 2006

Rakasta, kärsi ja - muistele

Toinen vastauskommentti minhille Iineksen päreessä "Seitsemäs kuolemansynti: siveys".

minh

Okei, Rauno: aiemmassa viestissäsi esitit irtosuhteissa elävän sinkun saalistajana, joka ei välitä muiden tunteista, vaan hyödyntää muita omaa nautintoaan varten. Toisessa kirjoitit jo sitten niin, että nyökyttelin, elikkäs ymmärsin ja olin jopa samaa mieltä.

*
RR

Ehkei siis ollut kovin yllättävää, että häivyin sen kuvaamani naisen kuvioista melko nopeasti ja varsin ristiriitaisessa mielentilassa, sillä en totisesti voinut käsittää, millaisten moraalikoodien mukaan hän seksisuhteissa toimi.

Mutta jäihän melkoinen seksikokemus, jos se nyt niin ihmeemmin jälkeenpäin lohduttaa. (Kts. PS.)

Olen pitkään ollut rakastunut (ja olen kai edelleenkin rakastunut) myös näissä asioissa huomattavasti tiukkapipoisempaan - etten sanoisi siveään - naiseen, enkä kadu, vaikka joskus tulikin siunailtua mielessään, että mikä helvetin Romeo mun pitäisi olla, jotta saisi aina silloin, kun haluaa.

Noo - kunhan nyt hieman liioittelen. Jos parisuhde on muuten kunnossa, niin kyllä seksisuhdekin toimii. Niin tässäkin tapauksessa, vaikka silti - pihtaaminen on ilkeä keino saada tahtonsa läpi.

Mutta miehet nyt tietty ovat juuri seksin suhteen pahimmillaan/"parhaimmillaan" erittäin impulsiivisia ellei suorastaan pakkomielteisiä.

Ja se on yksi tärkeimpiä syitä siihen, että prostituutiota on aina ollut ja tulee aina olemaan. Miehet eivät kykene pidättäytymään, ja kun seksiä voi "kätevästi" saada prostituoiduilta, niin sitä myös ostetaan.

Minun mielestäni ongelmaa ei ratkota lopullisesti minkään lain avulla. Jos seksin ostaminen ja myyminen kielletään, ollaan ihan varmasti samassa tilanteessa kuin viinan suhteen kieltolain aikaan - viinaa virtasi silloin ehkä enemmän kuin koskaan.

Seksin oston ja myymisen suhteen meillä ei kuitenkaan ole edes sitä keinoa, mikä alkoholin suhteen eli hintojen säätely.

Ongelma on siinä, että mikäli prostituutiota ja ennenkaikkea paritusta halutaan organisoida ja kontrolloida lakisääteisesti/valtiollisesti, se täytyisi ensin periaatteellisesti tunnustaa elinkeinon harjoittamiseksi.

Tätähän ylivoimaisesti suurin osa naisista ei hyväksy, vaikka kyseessä olisi ehdottomasti pitkä askel prostituoitujen oikeuksien ja aseman parantamiseen.

Naiset reagoivat asiaan tunteillaan - ihan niinkuin minäkin kritisoidessani kaiken maailman Lyyli Leväperiä, joille seksi menee ihmissuhteessa moraalisen vastuun ja sitoumusten ohi.

Valtiollisesti organisoidun prostituution ajatellaan horjuttavan perhe-instituution rakenteita - siis parisuhteen kiinteyttä. Ja näin kai asia myös on.

Miehet tosin saattavat puhua huorien käyttämisestä positiiviseen sävyyn - ikäänkuin varaventtiileinä seksin tarpeen tyydyttämiseen, mutta hyväksyykö avo-tai aviovaimo tällaisen selityksen?

*
Eräs olennainen kysymys asiassa kuuluu: missä määrin parisuhteen ongelmat ovat parin ajattelutapojen, luonteen ja harrastusten yhteensopimattomuutta ja missä määrin ne johtuvat seksuaalisista "komplekseista".

Kuvaamani Lyyli Leväperä olisi varmaankin suositellut ongelmaparille intensiivisten keskustelujen ohella eri asentojen kokeilemista, pornografisia - anteeksi aikuisviihteen suomia kiihokkeita jne.

Mutta - kirjoitti kai Paavali - jos minulla ei ole rakkautta, minulta puuttuu kaikki muukin.

Ei rakastamaan opita yksinomaan seksikaupan tuotteita kuluttamalla - olkoonkin, etten minä siinä mitään moraalisesti tuomittavaa näe, niinkuin esim. tämä siveä rakastettuni.

Tässä ajaudutaan syntyihin syviin - ikuisuuskysymyksiin, joiden perimmäinen lähtökohta ei sittenkään ole ammatikseen paritusta tekevien tahojen, jotka toki ilman muuta ovat rikollisia vaan usein todetusta kulutuksen ja tuotannon lainalaisuudesta: kun on kysyntää, löytyy myös tarjontaa.

Tietenkin paritus pitää saada kontrolliin, mutta - vielä kerran - se onnistuu parhaiten tavalla, jota suurin osa naisista ja suuri osa miehistä vastustaa - siis hyväksymällä prostituutio elinkeinon harjoittamisena.

Tällöin myös ilmiöön mahdollisesti liittyvät huumeongelmat saadaan paremmin hallintaan ja hoitoon.

Mikäli edellä mainittua vaihtoehtoa ei haluta hyväksyä, jäljelle ei jää ainakaan kovin selkeitä ratkaisuja.
Ne ovat yksilötason päätöksiä tai avioparien välisiä "kohtalonkysymyksiä".

Ja niihin minulla ei ole vastauksia...

*
PS.
Minulle ei nimittäin oikein riittänyt tämän kuvaamani Leväperän kommentti, kun soitin hänelle muutama vuosi sitten. Hän kuittasi kaiken aikoinaan koetun lauseeseen - "mutta hauskaa oli".

Saattoi hyvinkin olla, mutta meikäläisen tunteitten kustannuksella, ja sitä hän ei nähtävästi tullut edes ajatelleeksi? Päätin puhelinsoiton asialliseen mutta jääkylmään kommenttiin, jota hän ei sanonut ymmärtävänsä. Ja oli luultavasti täysin rehellinen näin sanoessaan...

9 comments:

Saara said...

Nyt ei millään malttanut lukea loppuun, mutta Rauno, ajattelepa niin päin, että jos nainen elää ainaisessa puutteessa pihtarimiehen kanssa (näitä on yhä enemmän, luin lehdestä),niin EI OLE MITENKÄÄN ITSESTÄÄN SELVÄÄ, että nainen voisi noin vain mennä mieshuoran tykö paineitaan helpottamaan. Ei voi vaatia naisilta täyttä ymmärrystä miehen seksuaalisten tarpeitten tyydyttämisen vuoksi, koska nainenkaan ei niin vain voi huoriin mennä. Sen pitää ajatella ensin kaikkia muita ja olla sitten kuitenkin ilman, ettei maine mene tai lapset joudu ikuiseen häpeään.

Miksi esimerkiksi minunkaan sitten - tasa-arvon nimissä - pitäisi hyväksyä miesten vapaus rynnätä heti huoriin, kun vähänkin puute päätään nostaa?

Rauno Rasanen said...

Saara

Oikein hyvä huomio.

Tämä asia on käsitellyn teeman aikana käynyt mielessä useaankin otteeseen, ja tiedostan kyllä, että asenteeni on perimmältään sovinistinen.

Mutta ei voi mitään. Ei kerrassaan mitään. Ymmärrän paremmin "huorissa" käyviä miehiä kuin "huorissa" käyviä naisia.

Mikään tasa-arvo-vaatimus tai - "kiintiö" ei tätä asennetta muuksi muuta.

En voi muuttaa sukupuoltani ja sen "ennakkoluuloja", vaikka puhuisin enkelten kielin miehen ja naisen välisestä tasa-arvosta.

En edes usko, että on olemassa mitään mitään sukupuolten välistä biologista tasa-arvoa.
Juridinen tasa-arvo on ihan toinen juttu, joka sekin on lopulta alisteinen biologiselle.

On vain ikuinen taistelu, jonka erästä, hyvin intohimoista ja joskus/usein jopa hellää episodia kutsutaan rakkaudeksi.

*
(Sama "orwellilaisittain")

Mutta jos miehille sallitaan prostituoitujen käyttäminen, niin tietenkin se pitää sallia myös naisille.

Tämä ei tietenkään ratkaise parisuhteen ongelmia millään tavoin, ellei sellaisista tunteista kuin mustasukkaisuus ja häveliäisyys ole ensin päästy eroon.

*
Olisi hauska tietää, mitä ent? "rakkauden ammattilainen" Rakel Liekki ajattelee näistä asioista.

Sanoisiko hän, että vain ne naiset ja miehet, joilla on todella hyvä itsetunto, voivat vapautua näistä mustasukkaisuuden ja häveliäisyyden tunteista?

Juuri tällaista käsitystä olen päättäväisesti halunnut vastustaa aihetta käsittelevissä kirjoituksissani.

Miss Liekin muka korkealla itsetunnolla varustettu nainen on nimittäin juuri tuo sama Lyyli Leväperä, jonka tunsin.

Kuten sanoin, en kiellä väitteeni sovinismia, mutta myös naiset ajattelevat oman sukupuolensa "ehdoilla" - "sovinistisesti".

Oletakin, että viimeistään todella vakava yritys elää kiinteämpää parisuhdetta saanee myös Miss Liekin tajuamaan, että hän on käyttänyt käsitettä hyvä itsetunto hiukan samaan tapaan kuin esim. Hitler käsitettä kansakunnan vapaus.

Kummassakaan tapauksessa yhteiset, moraaliset sitoumukset eivät merkitse muuta kuin kulissia omien, henkilökohtaisten intressien naamioimiseksi...

*

Idealistinen aforismi rakkaudesta

"Se, joka sitoutuu toiseen, tekee itsestään haavoittuvan ja herkän.
Mutta juuri tuota "haavoittuvuutta" toinen hänessä rakastaa tehden samalla itsestään haavoittuvan..."/RR

a-kh said...

Siis miten se nyt menikään? Hoijaa ja kerran vielä kaikki yhtä aikaa.

Rauno Rasanen said...

a-k.h

Minä en pelaa koskaan yhdellä kortilla....

Anonymous said...

Yksinoikeudella vain Kasissa:

LYYLI LEVÄPERÄN KOHUPALJASTUS: TEIPPASIN RAUNOLTA SUUN JA AVASIN SEPALUKSEN - JA HETI OLI HAUSKEMPAA!

Rauno Rasanen said...

Muttta se oli vain sun kivaa...

Rauno Rasanen said...

Sika - sä tarviit "hoitoa"....

a-kh said...

ES

Tarkoitat kai KOHTUPALJASTUS?

Saara said...

Ihan ei tuo biologia nyt mene täydestä, sillä onhan naisen biologinen seksin tarve voinut alunperin olla yhtä kova kuin miehelläkin. Ehkä se on ympäristön painostuksesta sitten jälkikäteen tukahdutettu juuri tuon mustasukkaisuuden takia.

Itse en enää usko, että olisin mustasukkainen. Pahin loukkaus on jo tapahtunut sitä ennen, siis se, että huomaa rakastamisen motivaation loppuneen. Syrjähypyt ja huoriin menemiset ovat enää pelkkää seurausta. Toki voi olla, ettei ihmistä ole edes luotu yksiavioiseksi, mutta pointti kuitenkin on se, että jos tietää, mitä itseltä vaatii/vaaditaan, sitä voi vaatia myös muilta asianosaisilta. Selittävät miehet sen sitten miten selittävät. Itse asiassa se on jopa miehen aliarviointia, ettei se muka pystyisi vastaavaan kurinalaiseen itsensä tukahduttamiseen.