October 27, 2006

Hälytys: narsisteja wikipediassa!

Tämä kannanotto löytyy Juha K. Korennon blogista, päreestä Fuck you äijät! T: Riikinkukko (26.10).

*
Koska kommentoin Prosperoa kyseistä aihetta käsittelevässä päreessään , niin tulkoon nyt tässä selvyyden vuoksi sanottua, että ei minua henkilökohtaisesti närkästytä - toisin kuin näköjään Prosperoa - wikipediaan itsestään kirjoittavat.

Jos joku närkästyy, hän saattaa (huom! saattaa - en väitä mitään varmaa) olla jopa tiedostamattaan kateellinen muiden "narsismista" - mikäli tämä "oma-wikipediointi" nyt ylipäätään narsismiksi pitää luokitella.

Olen ihan 'vakavasti' puhuen itsekin ajatellut kirjoittaa sinne itsestäni - tosin sillä ehdolla, ettei minun tarvitse kirjaimellisesti pysyä totuudessa. Voisin vaikka antaa itsestäni puolueellisesti myönteisen kuvan ja siinä sivussa ovelan epäsuorasti mollata muita.

Olisi hauska seurata, kuka "uskaltaa" muuttaa niitä tietoja, joita olen itse (vaikkakin harhauttamismielessä) antanut itsestäni (ja ehkä myös muista).

Silti noita antamiani "faktoja" pitäisi muuttaa, koska eihän wikipediassa saa levittää epätotuuksia!

(Kommenttini clue: missä menee tässä tapauksessa narsismin ja "muunnellun" totuuden välinen raja?)

*
Mutta paneeko se, joka kirjoittaa itsestään wikipediaan, itsensä alttiiksi, vai pyrkiikö hän pelkästään luomaan itselleen fasadin - julkisen panssarin, jonka läpi hänen persoonallisuutensa ja haavoittuvuutensa ei näy?

Problematisoidakseni vastausta siteeraan itseäni alunperin Korennolle kirjoittamassani aforismissa.

"Jos et ole haavoittuva, sinusta ei näy muuta kuin panssari - ja se on kaikilla samanlainen. Haavoittuvuus sen sijaan on aina yksilöllistä."

1 comment:

Anonymous said...

Kun tuli nyt puheeksi, tarjoan sinulle hienon aloituslauseen - se oli tuolla eräästä kotkalaisesta originellista (Rauno saatat tietääkin hänet) kertovilla sivuilla, jotka nyt näyttävät valitettavasti kadonneen.

Mutta uskoisin että näin mainio avauslause, ellei copyright estä, täytyy kyllä kierrättää, se kestää isältä pojalle:

"NN:n lapsuus oli ankea mutta aineellisesti rikas."

Cool...