October 23, 2006

Deep Purple - Child in Time, live at BBC 1970

Tässä eräs Deep Purple-yhtyeen suurimmista suosikeistani, joita on toki monia, mutta lienemmekö jo kyllästymiseen asti kuulleet Smoke on the Wateria, joten nyt on syytä esittää jotain muuta.

Child in Time edustaa (ainakin 50%:sti) Purplen tuotannon hitaampaa ja herkempää materiaalia - ei kuitenkaan vähemmän dramaattista - päinvastoin!
Biisin keskivaiheilla bändi improvisoi yhtäkkisesti erittäin nopeatempoisen rock-osion, ja lopetus on sitten eräänlainen soittimien ja Ian Gillanin kerrassaan loistavien ylä-äänien kaaokseen päättyvä amok.

Kyseessä on Purplen monista kokoonpanoista se kaikkein tunnetuin, jonka ensimmäinen periodi sijoittuu vuosiin 1969-1973. Tällöin tehtiin myös bändin kaikkein tunnetuimmat hitit.

Linkin biisi löytyy 1970 ilmestyneeltä albumilta In Rock. Muistettakoon, että bandin kosketinsoittaja Jon Lord oli 1969 säveltänyt teoksen Concerto for Group and Orchestra, joka myös levytettiin ja filmattiin. Eli kyseessä ei ole ihan tavanomainen "vanhan liiton" hevibändi.

Paljon muutakin juttua tästä 1968 perustetusta vanhan hevin dinosauruksesta löytyy, mutta lukekaa itse suomen- ja englanninkielisistä wikipedioista.

Deep Purple - Child In Time

Deep Purple

5 comments:

Anonymous said...

Tännehän juuttuu!

Telemakhos said...

Satuitko huomaamaan, että YLE Teema lähetti noin kuukausi sitten legendaariset levyt sarjassa Deep Purplen Machinehead -jakson. En ollut koskaan tajunnut, että Smoke on The Water on kuvaus erään Etelä-Ranskalaisen studio/yökerhon palosta. Vahat Purple-miehet valittelivat dokumentissa, että he ovat jääneet kappaleensa vangiksi.

In Rock -levy on myös oma suosikkini. Child in Time on loistava, mutta niin on myös Speed King. Tajusin vasta aikuisena, että tässä yhteydessä "speed" ei tarkoita vain nopeutta tai vauhtia.

Rauno Rasanen said...

Telemakhos

"Satuitko huomaamaan, että YLE Teema lähetti noin kuukausi sitten legendaariset levyt sarjassa Deep Purplen Machinehead -jakson."

En hitto soikoon huomannut kuin vasta jälkeenpäin, kun tuo telkkkarin katsominen on meikäläisellä vähän niin ja näin. Joskus katsoo, joskus sitten taas ei.
Oon kyllä yrittänyt muistaa seurata juuri kyseistä sarjaa.

Smoke on the waterista" tosiaan tuli Purplelle riippakivi. Ihan niinkuin "Whiter shade of pale"sta Procol Harumille.

Onhan siinä yksi maailman kuuluisimpia ellei kuuluisin kitarariffi.

Speed King on ihan hillitön biisi. Oletko muuten kuullut siitä tehdyn "akustisen" version, jossa Lord soittaa pianoa ja Blackmore jotain akustista kitaraa, joskin ilmeisesti sähköllä vahvistettuna?

Ei siitäkään versiosta vauhti lopu.

Telemakhos said...

Ei ole tuttu tuo akustinen versio. Ehkä se tulee vielä joskus Tubeen. En ihmettele ollenkaan, että televisiopomot ympäri maailmaa ovat huolestuneita Tubesta. Syytä ollakin.

Minulla olisi edellä mainitsemani Machine Head dokumentti kiintolevyllä, mutta sen jakeluun ei taida olla mahdollisuuksia (kun koko on 1,3 GT).

Blackmore kertoo klassikkolevyt -jutussa, että porukka ei ole koskaan tajunnut miten Smoken riffi pitää soittaa. Hän näyttää ensiksi miten coverversiot yleensä menevät ja vetää sitten omansa. Huima ero! Aika jännä tilanne. Mitähän Bach olisi pitänyt nykyurkurien tavasta soittaa Kunst Der Fugaa? No lopultahan sillä ei ole suurta väliä.

Rauno Rasanen said...

Ystäväni asensi mulle keväällä Guitar Pro nuotti- ja tabulatuuri-ohjelman.

Siitä tsekkasin kerran tietysti myös Smoke on the waterin nuotit ja yllätyin, että aika merkillisesti Blackmore riffin soittaa, jos kyseessä oli alkuperäinen nuotinnos.

*
Olen tänään "taistellut" Tuben videoitten kanssa - kts. CCR - videorariteetteja!

Eihän levy-yhtiöt voi lopulta kuin pistää kapuloita rattaisiin, mikäli videoitten loadaajat ovat sitkeitä eli lataavat jatkuvasti uudestaan jo "sensuroitua" tavaraa.

Se on kuin kilpajuoksua, jossa kustantajien on pakko antaa jossain määrin periksi, elleivät sitten aio nostaa globaalia syytöskannetta Tubea kohtaan, mikä ei tule kuitenkaan onnistumaan, sillä aina löytyy joku suuri levy-yhtiö, joka haluaa tehdä yhteistyötä Tuben kanssa.

Televisiopomojen on sen sijaan syytä olla enemmänkin huolissaan. Tube kaventaa heidän leipäänsä aivan ratkaisevasti.
Levy-yhtiöillä on vielä sentään mahdollisuus hyödyntää Tubea parhaimpana mainonnan välineenä maailmassa.