October 15, 2006

Päivän filosofinen aforismi

Reikää ei ole olemassa. On vain sen ympärys. ("trad.").

Tämän väitteen esittäjä ei taatusti ole realisti tai ontologiaa preferoiva foundationalisti vaan mitä ilmeisimmin reliabilismia kannattava tietoteoreetikko, jonka mielestä reikä on tarpeeton hypoteesi, koska vain ympäryksestä (reunoista) meillä voi olla jotain luotettavaa kokemuksellista tietoa.

Henkilökohtaisesti olen hieman eri mieltä. Kyllä reikä on olemassa siinä missä reunatkin. Sitä ei tietenkään voi havaita ilman reunoja, vaan juuri ympärys mahdollistaa havaitsemisen. Asian voi kuitenkin varmistaa empiirisesti vaikka "käsikopelolla..."

Ontologian ei siis tarvitse olla pelkkää kokemuksen "tuolla puolen" harjoitettavaa metafysiikkaa.

www.artglass1.com/glory-hole.htm.

5 comments:

Anonymous said...

Vaikka aivosolusi tinkimättä näyttävätkin askaroivan reikien vaiheilla, todettakoon puolustukseksesi, että mies jolla on niin hyvä musiikkimaku kuin sinulla, Rauno, ei silti voi olla läpeensä (sic!) turmeltunut.

a-kh said...

Muistelen S. Albert Kivisen joskus pohtineen, onko juustossa reikiä. Kiväärinpiipun tekotavasta olen kuullut, että ensin tehdään suora läpi ja sitten kierretään rautaa sen ympärille.

Rauno Rasanen said...

veke

Kyllä. Reiän ontologia kiinnostaa.

Entä miten niin hyvä musiikkimaku?

a-k.h

"Aforismini" saattaa alunperin olla Kiviseltä peräisin, vaikka ilmaiseekin jo antiikin aikana esitetyn loogisen dilemman.

Myös johtava tietoteoreetikkomme Markus Lammenranta sitä luennoillaan viljelee.

S. Albert Kivinen, jota voinee pitää vanhemman metafysiikan huippuasiantuntijana (emeritus), sanoi kerran itsestään, että hän on päivisin filosofi ja öisin kauhukirjailija.

Kivinehän on kirjoittanut jännitysromaaneja tvs.

Anonymous said...

Konetta siivoillessa löysin kasan Creamin konserttivideoita ja mietin että mitäs nämä... kunnes muistin että sinähän niitä joskus täällä laitoit esiin. Kuuntelinpa taas läpitte.

S. Albert Kivisestä merkittävin muistikuva liittyy (postmodernilla tavalla) miehen ulkonäköön, joka oli kuin amerikkalaisella urheiluselostajalla, sikarintumppi suupielessä ja rusetti leuan alla. Vaikka mies kovasti itse korosti että brittiläisyyttähän se pikemminkin.

Matti said...

David Lewisin filosofisten paperien I osasta löytyy dialogimuotoon kirjoitettu pohdinta rei'istä.