August 24, 2010

Have you ever seen the rain comin' down on a sunny day - - [but] come what may I will walk with you

John Fogerty & family - The Brewery, London, 6/2008 - [Kuvanottohetkellä 6½-vuotias tytär Kelsy puuttuu ryhmästä. Avioliitto on Fogertyn toinen ja se osaltaan pelasti hänet ajautumasta lopullisesti katkeruuteen ja depressioon oikeusriitojen takia (ks. teksti)].

1
http://www.youtube.com/watch?v=EO4FzPjh-xg
Have You Ever Seen the Rain performed by John Fogerty (http://www.johnfogerty.com/) as part of YouTube's streaming webcast @ Bonnaroo Music & Arts Festival in Manchester, Tennessee 6/13/10 - - [Thank you John, I still love your songs and singing/RR]
*
http://www.youtube.com/watch?v=3zjbxfEkBUA&feature=related
I will walk with you (come what may).- Tytär-Kelseylle kirjoitettu laulu tämän ollessa vielä hyvin pieni. Live at Royal Albert Hall 2008.
*
http://www.youtube.com/watch?v=n6AZePPlyk0&feature=related
Southern Streamline. - Onpa rautainen sovitus Blue Moon Swampin (1997) eräästä helmestä - Live at Royal Albert Hall 2008. Parissa kuvassa näkee myös jälkikasvua lavalla. Eikä vaimoakaan unohdeta.
*
http://www.youtube.com/watch?v=bN1PPFJ8BwU
John about 2005 keikkamatkalla ja keikalla. - Perhe tai ainakin osa siitä on jälleen mukana. Pojat soittavat ajoittain kitaraa isänsä kanssa parissa kolmessa kappaleessa - muttei luultavasti vielä 2005. Näyttäisi tytär Kelsy pääsevän tässä aika lähelle lavaa. - - Neljä tuttua CCR-biisiä ja bändi on helvetin hyvä kuten Fogertylla aina.

2
Aamulehti, 17.7.2010

John Fogerty on näiden aikojen Mark Twain

Creedence Clearwater Revivalia voi katsella ja kuunnella YouTubessa. Lookin' Out My Backdooria kelpaa toistaa mp3:na, Spotify-tiedostona ja iPhonen soittoäänenä.

John Fogertyn Poriin tuloa sopii päivitellä Facebookin tai Twitterin päivityksissä.

Omana itsenään CCR ja John Fogerty eivät kuitenkaan ole läppäriajan vaan älppäriajan legendoja.

Fogertyn nettisivutkin näyttävät latotanssijulisteelta.

- Ärhentelen näitä uusia ilmiöitä vastaan, entinen Creedence-päällikkö nauraa lankapuhelimeen Los Angelesissa.

- En ymmärrä, miksi jokaisen pitää yrittää olla julkkis ja tiedottaa tekemisistään kaikelle maailmalle aamusta iltaan. Kun mennään kahville, siitä viestitetään: "Menen kahville". Kun kahvia juodaan, pitää tilittää: "Minä juon nyt kahvia". Sepä on nastaa.

Kännykän Fogerty sentään omistaa.

- Useimmiten en tosin tiedä missä se on, tai jos tiedän, se on pois päältä. En jouda jauhamaan joutavia. Haluan saada jotain aikaan.

- Heh, tunnen siis olevani kuin joku näiden aikojen Mark Twain.

Nykyajan hömpötyksiä hanakammin rockkukko analysoi jenkkirautakauden historiaa.

Yksi hänen 65-vuotisen elämänsä käännekohdista oli Dale Hawkinsin Susie Q:n kuuleminen autoradiosta.

Se osoitti nuorelle pojalle Route 66:n näköisen tien, tulevaisuuden, jonka varrella odotti monta rasvaista soittoruokalaa. Tien päässä siinsi Rock and Roll Hall of Fame.

- Odottelin äitiä yksin autossa, kun Susie Q lähti soimaan. Silloin pikkupoikana en tietenkään tiennyt, että kitaristi oli James Burton, mutta sillä ei ollut merkitystä. Merkitystä oli primitiivisellä soundilla. Se sekoitti pääni, Fogerty muistaa.

- Innoissani aloin hakata auton metallista kojelautaa, ja siitä lähti todella tuhti räminä. Siis ajattele, äiti käväisi jossain lääkärissä, ja sillä välillä minusta tuli käännynnäinen.

Onnekkaat pojat

Fogertysta tuli paitsi CCR:n laulaja, lauluntekijä ja kitaristi, myös yhteiskunnallinen vaikuttaja - tai ainakin ajattelija.

Joskus roolit risteytyivät. Esimerkiksi Fortunate Son on tuima poliittinen kannanotto, jonka taustalla jylisee Vietnamin sota.

- Vuonna 1970 sota riehui pahimmillaan, ja Richard Nixonin kaltaiset poliitikot paasasivat suuna päänä. He eivät kuitenkaan itse noudattaneet lakeja, joita olivat säätämässä. He eivät palvelleet armeijassa, eivätkä heidän poikansa joutuneet Vietnamiin. Pojat olivat "onnenpoikia", Fogerty taustoittaa.

- Se pisti vihaksi, eikä vihani ole laantunut. Raivo vain yltyi, kun George W. Bush nousi presidentiksi, sillä hän osoittautui kaikkein onnekkaimmaksi "fortunate soniksi".

Siinä välissä - Creedencen hajoamisen jälkeen ja ennen soolouraansa - John Fogerty kärsi pitkäaikaisesta masennuksesta. Se juontui kiivaista oikeusriidoista entisiä levy-yhtiöitä, kustantajia ja yhtyetovereita vastaan.

- Siinä oli kaikenlaista sellaista, josta en välitä puhua. Oli surkeaa, että niin kävi, mutta minä en ollut jupakan ainoa osapuoli.

- Silti olen hyvin ylpeä lauluista, jotka silloin tein. On hämmästyttävää, miten hyvin se musiikki on kestänyt aikaa ja siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Uuden albumin Fogerty arvelee saavansa markkinoille vuoden tai kahden päästä.

- Ehkä. Luon musiikkia koko ajan, mutta sen julkaiseminen on aina vain haastavampaa tässä online-viihteen ja laskevien levynmyyntilukujen maailmassa.

Jazz on rakettitiedettä

Jossakin käänteessä Fogerty hoksaa esiintyvänsä Suomessa vaihteeksi jazzfestivaaleilla.

- Yhdysvalloissa olen käynyt muutamilla, mutta en ole koskaan kuullut niillä jazzia, hän hekottaa.

Silti kantrirokkari sanoo intoilevansa jazzista: dixielandista, jossa hän kuulee rock'n'rollin asennetta, ja klassisesta swingistä, jonka kruununjalokivenä hän arvostaa Benny Goodmanin orkesterin konserttitaltiointia Carnegie Hallista.

- Kun olin lapsi, meillä oli kotona paksu oranssi kirja, Jazzin historia tai jotakin sinne päin. Se käsitteli enimmäkseen Louis Armstrongin aikoja 1900-luvun alussa, mutta luin sitä pelkästään rakkaudesta musiikkiin. Rock'n'rollista ei ollut kaiketi silloin kirjoitettu yhtään kirjaa.

Yksi jazztrauma Fogertylla sentään on.

- Suosikkikysymykseni liittyy Miles Davisiin. Kun utelen ihmisiltä mielipidettä Miles Davisista, melkein joka tyyppi lankeaa polvilleen, kieriskelee maan tomussa ja alkaa ylistää: "Miles, Miles! Hän muutti musiikin neljä kertaa, The Beatles vain kerran!"

- En ollenkaan tajua, mistä nämä uhoajat puhuvat. Tietyn rajan jälkeen jazz muuttuu päässäni rakettitieteeksi. Putoan kärryiltä.
*
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kulttuuri/john-fogerty-on-naiden-aikojen-mark-twain/184839
http://www.mojo4music.com/blog/2008/06/john_fogerty_family_the_brewer.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/John_Fogerty
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Fogerty

2 comments:

Anonymous said...

juu en mäkää milesiä blip paa ..=)v kiitos päreestä syksyisessä soomessa ... tämä ilma on etelän ihmiselle outo mutta ehkä selviän
finland finland

Anonymous said...

" -Heh, tunnen siis olevani kuin joku näiden aikojen Mark Twain."



Hyvä laulelija. Mutta ei ny noin kauheesti tarttis vittuilla itelleen?