August 12, 2010

Älä ole tuhma pankille

Kysymys Jyrki Kataiselle: onko tällaisessa tilanteessa enää mahdollista kieltäytyä pankin tarjouksesta'?
1
Valtiovarainministeri Kataisen neuvo/toive asuntovelallisen järjen lisäämiseksi pitää ymmärtää niin, ettei hän ole pätkän vertaa huolestunut yksittäisistä lainanottajista vaan itse pankkijärjestelmän vakaudesta, jota tälle kapitalismin kultaiselle vasikalle annettu pyhä vapaus eli sokeus pahasti horjuttaa. Kyseistä tosiasiaa Katainen ei kuitenkaan suostu myöntämään kuin ehkä epäsuorasti ja kainosti sanomalla, ettei pankkeja voi (ainakaan kokoomuslaisena) mennä käskemään.

Tietenkin kyse on myös sokeasta uskosta jatkuvan kasvun oppiin, joka onkin ainut keino, jolla kapitalismi voi hetkellisesti selviytyä kriiseistään, mikä kuitenkin tarkoittaa selkokielellä, että kapitalismi vain siirtää eli kierrättää pääoman kasautumisen synnyttämiä ongelmiaan maasta ja maanosasta toiseen. Kuplat puhkeavat väistämättä kerta toisensa jälkeen siellä, mihin kapitalistinen talous on tunkenut spekulatiivisen finanssipolitiikkansa.

Kokoomuksen valtiovarainministerin retoriikka on siten kahdessa mielessä valheellista: 1) JK yrittää saada sympatiapisteitä tekeytymällä ihmisystävälliseksi, vasemmistoäänestäjiä nuoleskelevaksi humanisti-Jeesukseksi, vaikka kapitalismin logiikka on varmasti kaikkea muuta kuin altruistista: 2)  JK yrittää siirtää huomion kapitalismin todellisista eli pääoman kasautumisen sisäisen rakennelogiikan ongelmista yksittäisiä päätöksiä tekeviin ihmisiin, jotta nämä eivät nyt ottaisi (ahneuksissaan) liian suurta lainakakkua halvalla korolla, vaikka pankit noita kakkuja (kapitalismin logiikalla eli ahneuksissaan) tarjoaisivatkin

[Vrt. kohtaa 2 positiivisen ajattelun gurujen 'oman elämänsä sankarilliseen' yksilöetiikkaan, jota suitsutettaessa yrityskonsultit voivat häpeilemättä naamioida systeemin rakenteelliset epäoikeudenmukaisuudet tai suoranaiset mokat psykologisten syiden 'ylevään hämärään'].

Ikäänkuin yksittäinen asiakas olisi vastuussa pankin toiminnasta? Ikäänkuin yksittäinen asiakas voisi vaikuttaa pätkääkään pääoman akkumulaatio-mekaniikan itsetuhoavuuteen?

Roskaa sanon minä ja kaiken lisäksi halpamaisen populistista roskaa! Sitäpaitsi voiko mikään olla suurempaa kristinuskon pilkkaa kuin nimittää Jeesus valtiovarainministeriksi?

'Koe nyt lähimmäisenrakkauden nimissä sympatiaa pankkeja kohtaan äläkä ota liikaa sinulle puoliväkisin tyrkytettyä halpakorkoista asuntolainaa. Saattaa katsos olla pankin kannalta (sinusta itsestäsi ei ole niin väliä) kohtalokasta, jos joudutkin yhtäkkiä kurssiheilahtelujen vuoksi maksamaan kolminkertaisia korkoja lainastasi etkä ehkä pystykään maksamaan niitä saati sitten lyhentämään lainaasi - - ja sellainen 'tuhma' tekee kovasti 'pipiä' pankille - - ai ai - -'

2
Katainen toivoo asuntovelalliselle järkeä päähän

HS.fi, 11.8.2010, Piia Elonen

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) on huolestunut kotitalouksien velkaantumisesta. Kataisen mukaan asuntovelallisilla on nyt lainaa 20 prosenttia enemmän kuin käytettävissä olevia tuloa (velkaantumisaste 120), kun 1980–90-lukujen "hulluinakin vuosina" velkaantumisaste jäi 90 prosenttiin. Asuntojen hinnat ovat myös nousseet.

Asunnonostajille ministerillä on kaksi neuvoa. "Kannattaa miettiä, olisiko järkevää rajoittaa velkamäärä 70–80 prosenttiin asunnon hinnasta."

Toisekseen hän neuvoo tekemään itselleen testin tai laskelman, pystyisikö selviytymään kuuden prosentin korosta velkapääomalle.

"Korot nousevat aivan varmasti, nyt ne ovat epänormaalin alhaalla. Pankit tarjoavat auliisti rahaa, kilpailu on kovaa ja lainaraha halpaa."

Koska pankkeja ei voi käskeä, Katainen vetoaa suoraan ihmisiin:  "Nyt kysytään ihmisiltä kanttia, että mennäänkö me sen halvan lainarahan perässä vai ei. Toivon vähän jäitä hattuun nyt, ettei sitten tule kylmä, kun korot lähtevät nousuun."

Katainen kertoi huolestaan kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksen yhteydessä Vaasassa.
*
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Katainen+toivoo+asuntovelalliselle+j%C3%A4rke%C3%A4+p%C3%A4%C3%A4h%C3%A4n/1135259267452

2 comments:

esko said...

Pankkeja pitää ilman mumta voida käskea. mikä se suomen pankin asema on ja milloin saamme kansainväliset säännöt ja milloin rahatalous muuttuu joksikin muuksi taloudeksi .. voisimmeko laskea arvoja ihan eri tavalla kuin rahassa

Anonymous said...

Täyttää kyllä oikein nasevasti kaikki hyvän satiirin kriteerit!