August 24, 2010

¡Ay que la muerte me espera, antes de llegar a Córdoba!

Cordoba. Kaukainen ja yksinäinen - - Musta urhea ratsuni, taivaalla verinen jättiläiskuu, matka niin tuulinen ja pitkä! - - Kuolema pitää minua silmällä. Vaikka tuntisin tien, en koskaan  pääse perille Cordobaan - - Cordoba. Kaukana. Yksin. - [RR:n lyhennelmä-käännös]

1
Federico García Lorca: Horseman's Song

Cordoba.
Distant and alone.

A black nag, the giant moon,
and olives in my saddlebag.
Even if I know the way,
I never will reach Cordoba.

Over the plain, through the wind,
A black nag, the bloody moon.
The Reaper is watching me
From the tall towers of Cordoba.

Oh, such a long road!
Oh, my valiant nag!
Oh, the Reaper awaits me
before I ever reach Cordoba!

Cordoba.
Distant and alone.

Translation, Charles W. Johnson

2
Canción del jinete

Cordoba.
Lejana y sola.

Jaca negra, luna grande,
y aceitunas en mi alforja.
Aunque sepa los caminos,
yo nunca llegaré a Córdoba.

Por el llano, por el viento,
jaca negra, luna roja.
La muerte me está mirando
desde las torres de Córdoba.

¡Ay que camino tan largo!
¡Ay mi jaca valerosa!
¡Ay que la muerte me espera,
antes de llegar a Córdoba!

Córdoba.
Lejana y sola.

3
http://www.youtube.com/watch?v=mg3h-ZJVKGo
Heres a virtual movie of Federico Garcia Lorca (1898 - 1936) reading his sad dark and beautiful poem "Canción de jinete" (Horseman's Song).

Federico García Lorca is possibly the most important Spanish poet and dramatist of the twentieth century.

He was born June 5, 1899(?), in Fuente Vaqueros, a small town a few miles from Granada. His father owned a farm in the fertile vega surrounding Granada and a comfortable mansion in the heart of the city. His mother, whom Lorca idolized, was a gifted pianist. After graduating from secondary school García Lorca attended Sacred Heart University where he took up law along with regular coursework. His first book, Impresiones y Viajes (1919) was inspired by a trip to Castile with his art class in 1917.

In 1936, García Lorca was staying at Callejones de García, his country home, at the outbreak of the Civil War. Toward the end of July, he was arrested by Franquist soldiers. After a few days in jail, soldiers took García Lorca to "visit" his brother-in-law, Manuel Fernandez Montesinos, the Socialist ex-mayor of Granada whom the soldiers had murdered and dragged through the streets. When they arrived at the cemetery, the soldiers forced García Lorca from the car. They struck him with the butts of their rifles and riddled his body with bullets. His books were burned in Granada's Plaza del Carmen and were soon banned from Franco's Spain. To this day, no one knows where the body of Federico García Lorca rests.

4
Horseman's Song

Cordoba.
So distant and lonely.

Black little horse, and big moon,
and in my saddlebag olives.

Though the ways are familiar,

at Cordoba I will never arrive.

Across the plain, through the wind,
black little horse, and red moon.
Death keeps staring at me,

down from Cordoba's towers.

Oh, how the way's dragging on!

Oh, so patient my brave little horse!

Oh, that death waits for me,

before Cordoba will ever be reached!
Cordoba.
So distant and lonely.

(trad. by A.W. Tüting)

5
Song of the Horseman

Córdoba,
distant and alone.

Black pony, big moon,
olives in my saddlebag.
Though I know these roads,
I’ll never reach Córdoba.

Through the plains, through wind,
black pony, red moon,
death watching me
from the high towers of Córdoba.

Ay! What a long road.
Ay! What a brave pony.
Ay! Death, you will take me,
on the road to Córdoba.
Córdoba,
distant and alone.

6
Song of the Rider
Cordoba.
Distant. Alone.

Black my pony, full the moon,
and olives in my saddlebags.
I know this road and yet I know
I shall not get to Cordoba.

Through the plains and through the wind,
Black my pony, red the moon.
Death is looking out at me
from the towers of Cordoba.

O, the road is long!
O, my pony brave!
O, that death waits for me,
before I get to Cordoba!
Cordoba.
Distant. Alone.

*
http://fi.wikipedia.org/wiki/Federico_Garc%C3%ADa_Lorca
http://en.wikipedia.org/wiki/Federico_Garc%C3%ADa_Lorca
http://www.eskimo.com/~cwj2/writing/horseman.html
http://www.poempoet.blogspot.com/
http://www.antoniopalomo.com/ArtworkMain.html

9 comments:

Anonymous said...

Kiitos, munista siis. Näkyy että on ori. Minähän sanoin, että osaat piirtää. No, homma siis valmis ja nyt tarvitsen noita apusakkeja ettei kylmät käärmeet ja syvä merenpohja yllätä. 24h. Diotima (ps. viime hädässä ovat naiset listalla; siis oikeat naiset kuten minä eli ne, jotka ajattelevat luonnostaan luonteita; ovat siis vaarassa kska obama laittaa muslimit ja juutalaiset napikkaittain niin siinä murtuu hyvyys eli kristilliset arvot ja ne, joita Kivinen ylistää tänään pääkirjoituksessa. Naiset (ei kaikki tissejä kantavat vaan holistisuuden osaajat, välittäjät, aidosti empaattiset ja syvät naiset vaikka ovat kenties paksuja, lyhyitä, lihavia, reidet liian paksut, perse iso, tissit liian pieniä ja vatsakin liian suuri ja hiukset harmaat, suonikohjuja siellä täällä, jne eli epämiellyttävät monella lailla joka on luonnon laki koska jokainen nuori on joskus vanha ja miehen pitää tajuta ja hyväksyä että myös nainen varttuu sillä jos nyt petätte naiset tässä itsekkäässä suhteessa he poistavat heitä koska vain naiset tässä suhteessa osaa olla aidosti cordobal kun aika on täysi. Muuten olette sitten siinä pyssyine itseksenne eli kristilliset arvot ovat kun ne toimii (eivät siis nyt toimi mitenkään vaan on rappiolla enemmän kuin puliukot ja muinaiset suomalaiset) parempi suoja kuin yksikään noista mitä tuolla out there vallitsee. Koska hyvyys on korkein kaikista ja sen voittaminen on todella hankalaa. Mutta niin kauan kun on Espanjan kaltaisia kuten Kivinen hyvin tajuaa ne käyttävät omaa hyötyä suhteessa muihin niinkuin minun lähipiiri osittain rupesi tekemään suhteessa minuun (mutta minun tapauksessa ajatus ei syntynyt kellekään vaan heillä oli uskomus, että niin oli kuin väitettiin eikä haluttu kuulla eikä ymmärtää eikä edes antaa armoa vaan kiusaamisesta tuli joukkolaji - nyt minua ahdistetaan ja sitä on kenties vielä vaikeampi kestää koska sen tarkoitus on vain joittenkin vitutus eli ei johda mihinkään. Myös nämä pahaa oloa potevat voisivat kääntää asiat edukseen eikä yrittää poistaa se, joka loppujen lopuksi hyödyntää kaikkia samalla lailla kuten autoteollisuus on nyt saanut uutta voimaa finanssikriisin jälkeen.

Ei saa hosua ja antaa pahan olon tarttua. Pitää kuuuuuunnnnnnnella kuten minulle aina toitotettiin. Miksi eivät kuuuuuuuntele?
ano

HG said...

Kiitos, munista siis. Näkyy että on ori. Minähän sanoin, että osaat piirtää. No, homma siis valmis ja nyt tarvitsen noita apusakkeja ettei kylmät käärmeet ja syvä merenpohja yllätä. 24h. Diotima (ps. viime hädässä ovat naiset listalla; siis oikeat naiset kuten minä eli ne, jotka ajattelevat luonnostaan luonteita; ovat siis vaarassa kska obama laittaa muslimit ja juutalaiset napikkaittain niin siinä murtuu hyvyys eli kristilliset arvot ja ne, joita Kivinen ylistää tänään pääkirjoituksessa).

HG said...

Naiset (ei kaikki tissejä kantavat vaan holistisuuden osaajat, välittäjät, aidosti empaattiset ja syvät naiset vaikka ovat kenties paksuja, lyhyitä, lihavia, reidet liian paksut, perse iso, tissit liian pieniä ja vatsakin liian suuri ja hiukset harmaat, suonikohjuja siellä täällä, jne eli epämiellyttävät monella lailla joka on luonnon laki koska jokainen nuori on joskus vanha ja miehen pitää tajuta ja hyväksyä että myös nainen varttuu sillä jos nyt petätte naiset tässä itsekkäässä suhteessa he poistavat heitä koska vain naiset tässä suhteessa osaa olla aidosti cordobal kun aika on täysi. Muuten olette sitten siinä pyssyine itseksenne eli kristilliset arvot ovat kun ne toimii (eivät siis nyt toimi mitenkään vaan on rappiolla enemmän kuin puliukot ja muinaiset suomalaiset) parempi suoja kuin yksikään noista mitä tuolla out there vallitsee. Koska hyvyys on korkein kaikista ja sen voittaminen on todella hankalaa. Mutta niin kauan kun on Espanjan kaltaisia kuten Kivinen hyvin tajuaa ne käyttävät omaa hyötyä suhteessa muihin niinkuin minun lähipiiri osittain rupesi tekemään suhteessa minuun (mutta minun tapauksessa ajatus ei syntynyt kellekään vaan heillä oli uskomus, että niin oli kuin väitettiin eikä haluttu kuulla eikä ymmärtää eikä edes antaa armoa vaan kiusaamisesta tuli joukkolaji - nyt minua ahdistetaan ja sitä on kenties vielä vaikeampi kestää koska sen tarkoitus on vain joittenkin vitutus eli ei johda mihinkään. Myös nämä pahaa oloa potevat voisivat kääntää asiat edukseen eikä yrittää poistaa se, joka loppujen lopuksi hyödyntää kaikkia samalla lailla kuten autoteollisuus on nyt saanut uutta voimaa finanssikriisin jälkeen.

Ei saa hosua ja antaa pahan olon tarttua. Pitää kuuuuuunnnnnnnella kuten minulle aina toitotettiin. Miksi eivät kuuuuuuuntele?
ano

Anonymous said...

pit'isk; pitäiskö kaikki lukea uudelleen
ja kauniit hevoset, miellä on maatilalla puolivillejä hevosia
ja pitäiskö alkaa runoutta
lukkee uudellee. oletko jo tullut lomalata vai oletko aina lomalla kuten minä
eh no ei kyllä pesin pyykkiä tänään
taloyhtiön koneella
ja kuivaushuoneessa, huuioltomies sano että ikkunat on ihan kosteeta puuta
pä ollu

pippi hångstrump said...

http://www.youtube.com/watch?v=FSbiZz1dH7c

jag är en gummibrön eiku björn och min bonny å ja

hipippi hippi hipp said...

http://www.folkmun.se/definition/hång

Rauno Rasanen said...

HG,

sulla viiraa taas pahaaaasti. - Sillä heppa on häst ja pappi on präst, suola on salt ja kylmä on kalt, mutta mikäs se lehmä olikaan. EN KO. Juu.

Muu Maa Mustikka said...

Pääsitte kaikki lypsylle....eikö se ollut hyvä navetta ja lantaakin saatiin lapioitua ulos mäelle mäkeen
ja kenenkään henki ei mennyt eikä tullut sisällissotaa ja narkkarit pakkasi piippunsa ja lähtivät muille maille ja me saatiin jotain liikahtamaan joka ei ennen sitä liikahtanut kun munattomat juoksi kadulla ohi -
vad kan ett kreatur göra mera? krea

(eettisyys on asia, jota ei siksi voida opiskella koska se on suhteita, tasapainotiloja ja tahtotilojen sovittamista) ja poliittisuuskaan ei tässä auta koska poliittinen eliitti edustaa eli eivät voi ns. oivalluttaa ketään mihinkään - se on nimenomaan pedagogin tehtävä ja nyt tajuat, miksi opettajuus on mennyt pelkäksi instrumentaalisuudeksi.

no more of that, muuuuuuu eikä hauhauhau voff

Anonymous said...

Lorca, Jesenin, Ahmatova, Neruda... Apollinaire, teitä on liikaa. Menkää pois!