August 8, 2010

Kapitalismin erittäin lyhyt mutta pätevä oppimäärä

Bill Watterson kuvaa kyseisessä kuuluisan sarjakuvansa osassaan mainiosti, miten Calvin on sisäistänyt lähes kaikki aloittelevan mutta periaatteessa tyypillisen kapitalistin paitsi virheelliset mutta jälleen myös hyvin tyypilliset oletukset kaupankäynnin (muka täysin rationalistisesti ennustettavan) mekaniikan ja optio-etiikan suhteen. - Niinpä busineksen jatkuminen onnistuukin vain pyytämällä äidiltä (valtiovallalta eli veromaksajilta) tukea liiketoiminnan jatkamiseen konkurssin välttämämiseksi.

Calvinin tapauksessa liiketoiminta on tietysti jo alunperin suunniteltu holtittomasti, mutta tämä sama kaava pätee myös ajauduttaessa suin päin lamaan kaupan ylikuumennuttua hintojen nousun aiheuttaman kuplan viimein puhjetessa. Nyt vain ollaan tavallaan jo heti alkumetreillä tilanteessa, jossa kupla on puhjennut älyttömistä ennakkoasetelmista- ja oletuksista (mm. kysynnän ja tarjonnan häikäilemätön manipulointi) - sanalla sanoen ahneudesta - johtuen.
*
http://en.wikipedia.org/wiki/Calvin_and_Hobbes
http://en.wikipedia.org/wiki/Supply_and_demand
http://en.wikipedia.org/wiki/Caveat_emptor
http://en.wikipedia.org/wiki/Subsidy
http://www.brattononline.com/index.php?m=200910

5 comments:

Anonymous said...

samasta aiheesta:

http://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0

Rauno Rasanen said...

Erinomainen linkki. Jos joku vielä tuon nähtyään pysyy uusliberaalina, niin häneltä puuttuu sekä taloustieteellistä ymmärrystä että käsitys sosiaalisesta vastuusta.

Tällaisia henkilöitä ovat yleensä ne, jotka assosioivat yhteiskunnan ja sen tarpeet yhden ihmisyksilön kautta tai käsittävät yhteisön yhdeksi yksilöksi.

Näin tekee mm. Takkirauta/Ruukinmatruuna, jonka sosiaalisen ajattelutavan olen nimittänyt 'valkoisen naisen demokratiaksi'. Siinä kun ollaan demokraattisia tuon yhden valkoisen naisen ehdoilla.

Mutta yhteiskunta ei ole vain tuo 'yksi valkoinen nainen' vapaus- ja muine intressivaatimuksineen vaan yleisemmän massatahdon ääni/äänet - kaikissa ristiriitaisuuksissaan.

Yksi etuoikeutettu valkoinen nainen edustaa siten pelkästään omaa, yleensä muusta yhteisöstä (perustus)laki- ja hälytysjärjestelmin eristettyä suljettua reviiriään - ei suinkaan yleisemmän tahdon kaikkialla vaikuttavaa populistista pluralismia, jota toki voi perustellusti kritisoida, mutta jonka yläpuolelle asettuminen on väistämättä askel kohtia fasismia.

Valkoisen naisen demokratia onkin nimitys motiiveille, joiden päämääränä on valkoisen naisen arvojen dominoima, elitistis-taantumuksellinen kontrollivaltio.

Tällainen järjestys on siis eräänlaista kapitalismilla oikeutettua ja/tai kapitalismiin naamioitunutta fasismia ja rasismia.

Rauno Rasanen said...

Vaikka eilen häthätää julkaisinkin tästä lyhyemmän version, jouduin kuitenkin lopettamaan kommentin kirjoittamisen hieman kesken hirvittävän ukonilman iskiessä suoraan päälle vähän yli klo: 21.00.

*
Lähes täydellinen pimeys, mieletön salamointi ja jyrinä kestivät melkein tunnin. Yksi salama iski kai tuohon parinsadan metrin päähän ja kahden auton hälyttimet laukesivat päälle. Ihan kuin olisi räjäytetty suuri kivi tai kallio kappaleiksi. Enpä ole moista kokenut kuin pari kolme kertaa lapsena.

Rauno Rasanen said...

David Harvey'yn on pakko vielä palata.

Anonyymin linkki oli tosiaan nappihuomautus juuri meikäläiselle, sillä harvoin olen voinut seurata niin valtavien makrotaloustieteellisten ongelmien käsittelyä niin tiivistetyn selkeällä ja logiikaltaan rautaisen vakuuttavalla tavalla kuin, mihin Harvey tuossa animaatiossa pystyy.

- - Harveyn 'Uusliberalismin lyhyt historia'kin on vielä lukematta, vaikka sen jokin aika sitten ostin - - hmm - - minä ja minun vasemmistolaisuuteni - - laiska minä olen - -

Hannu Rainesto said...

Hyvää tekstiä Räsänen! Sain yllättäen linkin sivullesi ja olen tyytyväinen! Eipä meillä juuri erimielisyyttä synny, ei sinun tai Harveyn kanssa.