November 25, 2008

Miksi bloggaat multa kysytään - vastausta siihen en tiedä oikein itsekään

Kirjoitettu kommentiksi HG:n ja Iineksen kommentteihin päreessäni Kun vanhempien haamut nousevat yhä uudestaan ylös elämään oman elämämme fantasiaa.
*
(Kielimafia kehottaa lukemaan em. päreestä käydyn muutaman kommentin keskustelun asiayhteyksien tarkentumiseksi samalla nyökytellen lukiessaan kohtaa, jossa sivutaan blogikirjoittamiseen sisältyvien erilaisten vallankäytön muotojen mahdollisuuksia sekä bloginpitäjän omaa roolia bloginsa 'identiteetin' ja profiilin muokkaajana, ylläpitäjänä sekä kontrolloijana. Tarkennuksia aamuyöstä.)
*
Iines kirjoitti:
En halua käyttää Raunon pärettä väärin, etenkin kun on taas niin hyvä päre, mutta sanon tämän nyt vain tämän kerran HG:lle ja hänen lukijoilleen:
'Poistan sinun päreesi, HG, siitä syystä, että kommenttisi eivät ole asiallisia, vaan henkilökohtaista solvausta - kerta kerran jälkeen.'
*
Homo Garrulus kirjoitti mm.:
So? Edelliset kommentit, mitä Iines poisti ovat myös minulla tallessa: ovat hyvin viattomia:
(Näihin valikoituihin viattomuuksiin voi tutustua HG:n kommenteissa. Ne, joita hän ei ole tähän näytteeksi valikoinut, eivät ole käytössämmeme...valitettavasti.../RR)
*
RR
Homo Garrulukselle: Joko sinä itse poistat edellisen, pitkän kommenttivuodatuksesi tai minä poistan sen.

Se vuodatus ei kuulu minun päreeseeni. Ja jos Iines ei kokenut tiettyjen kommenttiesi kuuluvan hänen päreeseensä ja poisti ne, niin asia on täysin hänen vallassaan.

Olet jälleen pelannut/pelaamassa itseäsi pussiin HG.

Kaikki ne asiat, joista nytkin kirjoitat, eivät kuulu tämän päreen teeman alaisuuteen, niin laajaksi kuin tuo teema voidaankin 'ekstrapoloida' (tosin minähän sen käyttöalueen määrittelen).

Tietenkään et loukkaa juuri minua näillä teksteilläsi, mutta olennaista onkin, että haluat pyytää minulta tunnustusta ja oikeuteusta niiden julkaisemiselle Iineksessä.

Sitä oikeutusta et tule saamaan, koska minä en päätä Iineksen asioista.
*
Sanottakoon se sinulle nyt (jälleen) suoraan: arvostan älykkyyttäsi, lukeneisuuttasi ja huumorintajuasi silloin HARVOIN, kun ne pysyvät koherentisti ja teemallisesti asiassa - tyylillisesti piikikkään hyväntahtoista ironiaa ilmaisten.

Olemmehan peräti kerran!? päätyneet, yhdessä, pitkässä puhelinkeskustelussa yhteisymmärrykseen periaatteellisessa asiassa, joka tosin oli yhtä aikaa sekä erittäin abstrakti että käytännössä kummankin - myös sinun, joka business-etiikan alaa tunnet - kannaltasi miltei saavuttamaton, mitä vaikutusmahdollisuuksiisi tuli/-lee.
*
Mutta - tuodessasi nämä kommenttisi, joista osan Iines oli boikotoinut, minun kommenttilaatikkooni, teit - blogikommunikatiivisen/-eettisen ja huom! myös pedagogisen - virheen.

En siis puutu kommenttiesi sisältöihin, koska sisällöillä ei ole merkitystä painottamani asian kannalta. En käsittele teemoja millään tavoin tässä yhteydessä. Sanon vain: poista kommenttisi. Tai minä teen sen.

Yrität ovelasti ostaa hyväksyntää asiassa ja tilanteessa, jossa et oikeastaan voi sitä minulta saada. Siksi yrityksesi perustuu a) kummallisen positiiviseen olettamukseen minun lojaaliudestani suhteessa sinuun, ja on siten b) eräänlaista minuun kohdistuvaa kiristystä tilanteessa, jossa kilpailet muiden hyväksynnästä ja omien kommenttiesi 'julkaisuoikeudesta' - mikä oikeus ei toki ole vain sinun saneltavissasi, vaikka epärealistisesti näytät yleensä niin olettavan.
Mutta koska ilmeisesti jollain tasolla tajuat tämän asian, käännätkin sen niinpäin, että minä - hyväksymällä nyt kommentointisi ikäänkuin takaisin tuon 'oikeuden'.

Ikäänkuin minun pitäisi ymmärtää ja hyväksyä (kaikkien) tarkoitusperiesi eli motiiviesi/intentioittesi ja (kaikkien) tekstiesi asiallisuus ja merkityksellisyys sekä sitä kautta omalta osaltani legitimoida sinun hyväksyttävyytesi ihmisenä ja persoonallisuutena.

Ei kiitos. Ei onnistu. Pelaat peliä, jolta katkaisen siivet heti alkuunsa.

Sanon sinulle varsin tylysti ja suoraan, että arvostan Iinestä ihmisenä (mitä tämä sitten lopulta merkitseekin) enemmän kuin sinua, vaikka saatankin kritisoida häntä joissakin asia- ja ehkä joskus myös asennekysymyksissä kuten olen myös tehnyt.

Pidä nyt siis viimeinkin tämä mielessäsi! Ja poista nuo täysin niljakkaan motivaation vallassa julkaistut postauksesi, sillä jos minä hyväksyisin niiden julkaisun omassa blogissani, pystyisit silloin epäsuoran kierolla tavalla osoittamaan Iinekselle, että katso: Rauno julkaisi ja hyväksyi nämä, vaikka sinä Iines et sitä tehnyt.

Olen sekä nyt että edellisessä kommentissani esittänyt mielestäni aivan tarpeeksi suoria ja mielestäni rehellisiä sekä psykologisesti päteviä perusteluja asennoitumiselleni tässä asiassa, joten tuskin ainakaan kovin paljon enempää tarvitaan.

Odotan siis, että deletoit itse kommenttisi, tai minä teen sen - ja saatan myös tähän deletointiin pakotettuna evätä sinulta kaiken kommentoinnin blogissani vastedeskin.

Nimittäin! - et sinä - eikä kukaan muu kiristä minua - siis käytä valtaa - millään sellaisella tavalla, johon minä itse en suostu.

On sitten ihan toinen juttu, jos lähden tietoisesti 'peliin' mukaan. Ja silloinhan ei oikeastaan voida puhua vallankäytöstä vaan 'valtaleikin' eri muodoista ja osapuolten hyväksymästä leikin sääntöjen 'testauksesta'.

Joten tee kuten haluat. Sinulla on yhä vielä vara valita.
*
Mutta - jotta todella ymmärtäisit, mikä minun hampaankolossani nyt kivistää: lue uudestaan, mitä kirjoitin asenteestani suhteessa Iinekseen.
*
Joka tapauksessa on niin, että tässä päreessä (minun päreessäni!) sinä HG et ryhdy noin vain omavaltaisesti käymään keskustelua, jonka haluat aina perimmältään päätyvän kommentaattorien välisiksi arvovaltakiistoiksi.

Bloginpitäjänä minä päätän, ajaudutaanko täällä sellaiseen - varsin ikävään ja valitettavasti joskus väistämättömään tilanteeseen vai ei.
Ei ole suinkaan niin (toisin sanoin: peli jota nyt pelaat), että joku muu eli juuri sinä voit/saat ikäänkuin minun luvallani käydä sellaista - rankimman tason väittelyä (mikäli arvovaltakiista enää edes muodollisesti on argumentteihin perustuvaa väittelyä?) ja vieläpä jonkun muun blogissa, josta sinut on häädetty pois.

Voit siis vielä jatkaa kommentointiasi täällä, mutta vain sillä yhdellä ehdolla, jonka olen sinulle antanut.

PS.
Saatat kysyä, että miksi Iines sai esittää kritiikkinsä päreessäni mutta sinä et saa. Siksi, että Iineksen kommentti oli ilmoitusluonteinen ja viittasi aiempaan kommenttiisi, jossa olit ilmoittanut, että sinua boikotoidaan Iineksessä.

Ja juuri tähän kohtaan minä halusin lopettaa kommentoinnin jatkon. Olin saanut Iinekseltä sen tiedon, jonka koin tarvitsevani. Ja jos tuota keskustelua halutaan jatkaa, niin se tapahtukoon jossain muualla kuin minun blogissani. Minä panin sille nyt pisteen omalla kohdallani.

Siinä vastaus kaikessa definitiivisyydessään. Muita perusteluja ei anneta.
*

10 comments:

ninni said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ninni said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Homo Garrulus said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Homo Garrulus said...
This comment has been removed by a blog administrator.
dudivie said...

hyva kirjootus

Homo Garrulus said...
This comment has been removed by the author.
Rauno Rasanen said...

HG

Eivät päreeni pala. Ne valikoivat tästä lähtien täysin itsenäisesti mutta varoittamatta, milloin ja mistä käryävät.

Ei tarvi selitellä enää, koska siitä ei näytä olevan mitään hyötyä.

dudivi said...

mika dudiprudi?

Anonymous said...

Parempi myöhään kuin myöhemmin!

Guut.