May 1, 2008

Sitaatteja Zizekiltä 7 - kaksi vitsiä vappupäiväksi

1
Moskovalaisessa taidenäyttelyssä on kuva, joka esittää Nadeza Krupskajaa, Leninin vaimoa, sängyssä nuoren Komsomolin jäsenen kanssa. Kuvan nimi on 'Lenin Varsovassa'. Hämmentynyt vierailija kysyy oppaalta: 'Mutta missä on Lenin?' Opas vastaa hiljaa ja arvokkaasti: 'Lenin on Varsovassa'.
2
Jos vitsi Leninistä Varsovassa havainnollistaa herra-signifikoijan logiikkaa, on olemassa toinen vitsi - tietyllä tavalla sen vastakohta - joka havainnollistaa objektin logiikkaa: vitsi asevelvollisesta, joka pyrkii välttämään sotilaspalveluksen teeskentelemällä hullua.
Hänen oireenaan on se, että hän tarkastaa pakkomielteisesti kaikki paperinpalat, jotka saa käsiinsä, ja sanoo joka kerta: Tämä ei ole se!'
Hänet lähetetään sotilaspsykiatrille, jonka toimistossa hän myös tutkii kaikki ympärillään olevat paperit, ja toistaa koko ajan: 'Tämä ei ole se!' Psykiatri, joka lopulta vakuuttuu, että hän todella on hullu, antaa hänelle kirjallisen valtuutuksen, joka vapauttaa hänet palveluksesta. Asevelvollinen vilkaisee sitä ja sanoo iloisesti: 'Tämä se on!'

Slavoj Zizek: Ideologian ylevä objekti, sivuilta 219-221

1 comment:

mikis said...

Muistan taiteilijan (Andreas Zickrocywzet), hän kertoi että 1981 häneltä pyydettiin maalaamaan teos "Lenin Varsovassa". Palkkio oli niin suuri - käsittämätön - että hän suostui. Sittenhän teki tuon maalauksen, jonka te, herra RR, nyt tuotte esiin. Maalaus esittää Nadeza Krupskajaa "peuhaamassa" Lev Trotskin kanssa.

Taulun tilaaja, kun teos esiteltiin hänelle, ärjyi (venäjäksi) että... "Mitä vittua tämä on! Sabotaasia! Eihän tässä ole Leniniä eikä Varsovaa! Nyt kyllä ei sulle hyvin käy".

Taiteilija vastasi että "tässähän Lenin nimenomaan on Varsovassa".

(Kato vaikka itte.)