May 21, 2007

Sivistynyttä pelaamista ilman sääntöjä

Kirjoitettu kommentiksi Kemppisen päreeseen "Sanomalehtien turmiollisuudesta".

frank finatra kirjoitti Kemppisessä

Tämäkin Churchill-juttu on melko hyvin tunnettu, mutta tulkoon taas kerrotuksi. Winston laski laulellen vesiä.
Alahuoneen pisuaarin ääressä, kun yht'äkkiä Labourin puoluejohtaja Attlee astui sisään."Jaaha,minun lienee parasta poistua saman tien", totesi Churchill. "Miten niin", ihmetteli Attlee."No koska joka kerta nähdessäsi jotain suurta haluat heti sosialisoida sen!"

RR

Kiitos frank finatralle päivän ensimmäisistä nauruista! (Ne voivat joskus jäädä myös päivän viimeisiksi.)

*
Mitä sivistykseen ja peleihin tulee, niin istuin kerran ravintolan pöydässä perin luonnontieteellisen, 'sivistyneen' ja loogisen ihmisen kanssa.

Koska tiesin, ettei tyypin kanssa kannattanut ryhtyä väittelemään johtuen siitä, ettei miehellä ollut lainkaan paradoksien ja paralogioitten tajua (vaan 'ainoastaan' 'luonnontieteellistä järkeä'), kehitin salamannopeasti taskussani ja eri pöydällä olleista pikkuesineistä kaksi vastakkain olevaa muodostelmaa, jota aloin kutsua 'Pantteri-peliksi'.

Tuttavani luuli sitä tammipeliksi tai jopa shakin irvikuvaksi, mutta minä sanoin, että 'tässä pelissä ei ole sääntöjä' ja tein ensimmäisen siirron.

'Sinun vuorosi', jatkoin. Siinä oli 'huippusivistynyt' äimän käkenä, mutta siirsi sitten jotain ns. nappulaansa.

Peli eteni nopeasti siihen pisteeseen, että viimein 'söin' vastustajan ensimmäisen 'nappulan'.
Tämä kysyi, että millä oikeudella. Vastasin, että tässä pelissä pelaajilla on just ne oikeudet, joita he haluavat itsellään olevan.
Hän söi heti perään minun 'nappulani'.

Sitten lisäsin hiukan arvoituksellisesti, että 'kuten huomaat - jos me haluamme pelata tätä peliä ilman 'virallisia' sääntöjä, meidän on pakko luoda - jottemme tuhoaisi toista heti tai ajautuisi kaaokseen - sellainen säännöstö, joka tekee pelistä mielekkään'.

'Silti meillä ei tarvitse olla 'virallisia' sääntöjä. Luuletko, että sellainen peli on mahdollinen?'

Tyyppi suivaantui lopulta ja lopetti pelaamisen, koska piti sitä mielettömänä.

Jatkoin, että tällaista peliä pelataan joka päivä tuolla yhteiskunnan puolella.
Sääntöjä löytyy joka lähtöön tuhottoman paljon, eikä kukaan lopulta tiedä, mikä sääntö on tärkeämpi kuin toinen, ja jos joku luulee tietävänsä, mikään ei takaa, että hän itsekään noudattaisi sitä - ainakaan tiukan paikan tullen.

Sitä on 'Pantteri-peli'. Sitä on sivistys. Yritys luoda järjestystä kaaokseen. Mutta ei ikäänkuin ennalta valmiiksi annettujen argumenttien ja kaavojen määräämänä vaan 'luovimalla ja luomalla'.
*
Paras innovaatio on täydellinen yllätys...

3 comments:

Androgyynihullumies said...

Winston, tuo kai sivistynyt mies (tosin soimasi aiheetta Mahatma Gandhia), kippasi päivässä vajaan litran viskiä/viinaa.

A-K.H said...

Tämä pantteri selitys oli kuin suoraan saarnastuolista.

A-K.H said...

n