July 11, 2006

"Täsmävittuilu" - jalkapallon uusi taktinen aluevaltaus

Näyte Plaza.fi:n kommenteista Lauri Hollon Italia-Ranska-ottelun kommentaariin HOLLO: Merci Zinedine fiasco.

*
Campo kirjoittaa

Voidaan olla montaa mieltä, kuuluko hävyttömyyksien laukominen joukkueuhreilun henkeen. Tiettyyn rajaan asti mielestäni kuuluu, mutta rajansa toki kaikella.

Kuitenkin muutama tarkennus. Idea on juuri siinä, että pelin sisällä lauotut herjat eivät ole HENKILÖKOHTAISIA loukkauksia. On täysin normaalia, että pelin aikana herjataan vastustajaa vaikka kuinka pahasti, mutta pelin jälkeen paiskataan kättä ystävyyden merkeissä ja onnitellaan hyvästä pelistä. Tämä on usein vielä molemminpuolista. Herjauksella on siis välineellinen funktio, ja sillä ei ole tarkoitus loukata ketään ihmisenä.


On aivan eri asia, jos samankaltaisia loukkauksia sanottaisiin vakavalla naamalla siviilissä. Silloin siitä saa ja pitääkin loukkaantua. Sama koskee fyysiseen koskemattomuuteen. Pelin sisällä otetaan kovaa, (ja toivottavasti reilusti) mutta pelin jälkeen ollaan hyvää pataa. Pelissä on siis omat lainalaisuutensa, vaikkei sitä voi eristääkään kokonaan muun yhteiskunnan normeista.
Tämä ei ole kuitenkaan joko/tai- kysymys, koska herjauksiakin on monenlaisia.

Jos tieto Materazzin solvauksista pitää paikkaansa, ne eivät ole millään tapaa hyväksyttäviä, saati sitten ns. reilua peliä. Toisaalta ne olivat niin typeriä juttuja, että coolimpi kaveri olisi jättänyt ne omaan arvoonsa. Summa summarum: herjata saa ja sitä pitää kestää, kunhan pysytään hyvän maun rajoissa.

RR

Okei Campo - toisaalta hyväksyn kantasi, toisaalta en. Tuskinpa herjanheittoa voidaan välttää joukkueurheilussa, mutta mikään virallisesti hyväksytty asia se ei voi olla - ei edes perustelemassasi merkityksessä.

Minun mielestäni vihreällä veralla kun pitäisi kuitenkin pelata lähinnä jalkapalloa, eikä siihen kuulu ”täsmävittuilu” - ikäänkuin vastustajan mentaliteettia lannistavana taktiikkana.

Mutta jos kuuluu, niin silloinhan taktiikasta vastuullisen valmentaja Lippin suoranaisena velvollisuutena on ollut jopa opastaa Materazzia ennen jatkoaikaa solvaamaan Zizouta sopivan tilaisuuden tullen tietyillä sanoilla. Zidane mahdollisesti saadaan näin raivostumaan punaisen kortin verran ja rankkarikilpailu helpottuu Italian osalta.

Oivallista taktiikkaa! Hyvää jalkapalloa!

Havaitset Campo, että jos ”täsmävittuilu” (eli vain hieman jyrkempi versio sinun mielipiteestäsi) hyväksytään pelin henkeen kuuluvana, niin sen käytöstä voi totisesti tehdä melko merkillisiä johtopäätöksiä olematta loogisesti ristiriitainen…

Silloin saamme odottaa aikoja, jolloin valmentaja luo taktisen dramaturgian, johon kuuluu itse pelitaktiikan lisäksi aivan olennaisena osana tuomarin petkuttaminen (filmaukset) ja vastustajien persoonallinen halventaminen (”täsmävittuilu”).

Jalkapallosta on siis tulossa entistä ”mielenkiintoisempi” laji tätä menoa…

*
"No more diving" kirjoittaa

Kyllä se on Rauno sillä lailla,että jos mies on pelannut 13 vuotta huippu tasolla,niin hän on varmaan kuullut kaikki maailman herjat. Mitä niin pahaa läppää voi edes heittää,että mies tekee MM-finaalissa tuollaisen tempun.
Siitä paavipäähineestäkö oli kyse? VOI JUMA…TA. Olipa paha herja. Kai se nyt itsensä on peilistä nähnyt joka päivä. Kiekkoilijat kestää mitä vaan,potkupalloilijat itkuun pillahtaa.
Jalkapallo tuntuu olevan ihan neitien ja itkupillien laji. Ranska meni finaaliinkin heittäytymällä. Ja teki siinäkin maalinsa samalla kaavalla. En voi hirveästi arvostaa kyseistä joukkuetta.

RR

Materazzi kyllä tiesi, että se mitä hän sanoo, taatusti sattuu Zidaneen. Sen vuoksi on turha äimistellä, mitä hän lopulta sanoi, koska meidän on vaikea samaistua Zidanen kokemus- ja arvomaailmaan, jonka taas Materazzi näyttää tunteneen hyvin.

Jääkiekko on leimallisesti väkivaltainen peli alunperinkin, mitä jalkapallo EI ole. Väkivalta siis nimenomaan kuuluu sen pelin olemukseen - se on amerikkalaisen jalkapallon (maailman tyhmin joukkueurheilulaji!) ohella nykyajan gladiaattoritaistelua.

Muun muassa väkivaltaisuuden vuoksi jääkiekkoilijat tarvitsevat pelatakseen ”panssarikuoren”. Siten on päivänselvää, että heidän jopa kuuluukin laukoa vastustajalle törkeyksiä aina kun mahdollista.

Joten tuo rinnastuksesi eurooppalaiseen jalkapalloon (soccer) ontuu kyllä pahasti.

4 comments:

Sari said...

Olet näköjään päättänyt, että Materazzi on jokatapauksessa syyllinen ja että Italian joukkue on ylipäänsä mätä;siis että Lippi olisi ohjastanut ittuilemaan, kuulosta aika kaukaa haetulta; miestä nähtyäni ei mielestäni kuulu tyyliin.Varsinkin kun Italia ei todellakaan MM-ottelussa ollut se, joka haki rankkareita, se on sinun myönnettävä.

Italialainen jalkapallo löytää takuulla innokkaampiakin puolustajia kuin minä (itselleni asia on aika yhdentekevä) mutta se, että kirjoituksestasi saa sen kuvan että italialainen jalkapallo on jotenkin likaisempana kuin muiden, vaatii vastalauseen.
Italiassa on tullut sarjajoukkue- sotkut ilmi, entä sitten? Se ei todista yksittäisten italialaisten pelaajien käytöksestä tai maajoukkueen "kieroudesta" mitään.Onko muissa suurissa jalkapallomaissa järjestetyistä peleistä hisahdettukaan? Todistaako se, että ilmiö on vain italialainen? Epäilen.

Juha K. Korento said...

RR:llä hyvä pointti: eivät solvaukset kuulu lajiin lähtökohtaisesti. Ei niin voida ruveta ajattelemaan. Mutta muuten olen Sarin linjoilla: Italia-ajojahtiahan täällä harrastetaan selvästi! :) Saanen huomauttaa, että Italia nimenomaan pelasi aktiivista jalkapalloa esimerkiksi välierässään Saksaa vastaan. Pelkällä sukeltelulla ja käsikirjoitetulla draamalla se ei olisi maailmanmestariksi päässyt. Pahimmat filmaajat löytyivät näissä kisoissa esimerkiksi Portugalin ja monien muiden maiden suunnasta. Sori vaan, mutta näin on.

Aamun lehden mukaan Materazzi olisi sanonut Zidanea terroristiksi. Jos näin on, niin sehän on ennenkuulumattoman mautonta kusipäisyyttä. Mutta kysymys kuuluukin, miten yhden maailman suurimmista jalkapalloilijoista olisi pitänyt tuohon reagoida? Tietenkin nousta Materazzin solvausten yläpuolelle. Niin ovat tehneet muut starat ennen Zizouta ja niin on tehnyt hän itsekin taatusti lukemattomia kertoja kentällä.

"amerikkalaisen jalkapallon (maailman tyhmin joukkueurheilulaji!)"

Tietämättömyyttä. Kukaan, joka oikeasti tuntee amerikkalaista jalkapalloa, ei sano noin.

Rauno Rasanen said...

Sari ja Korento

Pitäisi osata erottaa, milloin kirjoittaja käyttää pikemminkin retoriikkaa kuin tosiasioita ajatuksensa selventämiseksi...

Hehheh. Paljastan, että Italia oli suosikkini ennen ottelun alkua, mutta jostain kumman syystä aloin puolustaa Ranskaa.

Ja mitä tulee amerikkalaiseen jalkapalloon, niin onhan se eräs maailman taktisimpia lajeja. Myönnän.

Silti koen, että näyttää perin typerältä, kun panssaroitu mieslauma yrittää syöttää "soikion" yhdelle panssaroidulle cyborgille, joka sitten yrittää kuljettaa "soikion" tietyn viivan yli (pikajuoksijat sopivat tähän lajiin).

Vastustajat puolestaan yrittävät estää viivan ylityksen kaikin mahdollisin keinoin - vain pureminen lienee kiellettyä?

(Räsäwikin tieto)

Rauno Rasanen said...

Hanhensulka kirjoittaa hienosti. Alla hänen tämänpäiväisen (11.7) päreensä loppuosa.

*
'Tässä on kuitenkin suuremmasta asiasta kysymys kuin potkupallosta, nimittäin rasismista.

Italia on hyvin rasistinen maa. Berluscone’n hallinto on lietsonut rasismia omien poliittisten tavoitteidensa vuoksi, joten rasismiin suhtaudutaan erityisesti urheilun ja aivan erityisesti jalkapallon piirissä erityisellä suopeudella.

Ennen loppuottelua sekä Zidane että Italian joukkueen kapteeni Fabio Cannavaro antoivat rasismin vastaisen lausunnon. Italialainen sanoi omassa lausunnossaan mm. näin:

We know we have a large responsibility, especially with regard to the very young, who from a cultural point of view are particularly impressionable and forever in search of role models whom they can aspire to emulate. We must therefore avoid any form of discriminatory behaviour, not only on the pitch, but also and especially in our daily lives, so that everyone comes to understand that there can be no differences on account of race, skin colour or religion.

Rasistinen käyttäytyminen ei ole mitenkään odottamatonta italialaispelaajilta. Zidanen löylyttämä Marco Materazzi käytti rasistista kieltä, josta Zidane kimpaantui ja pukkasi päällään italialaispelaajaa, joka lisäksi näytteli tilannetta pahemmaksi kuin se oli. Ehkäpä Materazzi ei ollut edes lukenut kapteeninsa rasistilausuntoa.

Huuliltalukijoita apunaan käyttäen mm. BBC (ja monet muutkin jo) ovat selvittäneet mitä Materazzi sanoi. Hän kutsui Zidanen äitiä terroristi-huoraksi ja toivoi, että Zidanen perhe kuolisi karmealla tavalla. Zidane on hiljattain kuullut, että hänen äitinsä on vakavasti sairas. Jos ajattelen itseäni samassa tilanteessa, niin olisin todennäköisesti halunnut tehdä saman tempun, mutta luontainen pelkuruuteni olisi sen luultavasti kuitenkin estänyt. Marsellelaisella Zidanella on tietysti riittävää kovuutta ja voimaa tehdä mitä teki.

Näytelmän konna on Materazzi, klovnina oli tuomari ja Zidane on traaginen sankari, joka maksaa virheensä ”hengellään” niin kuin kunnon tragediaan kuuluukin.

”Beautiful game”! Really?'