July 20, 2006

After Vio-Lente eli "tasa-arvoisen väkivallan jälkeen"

(Korjattu, täydennetty ja tarkennettu 21.7, klo: 20.10)

*
Läheisyys (yksinäisyydessäkin), hellyys (kovasta ulkoisesta käyttäytymisestä huolimatta), yhteenkuuluvuus (vaikka kansallisuus, klaani, suku ja lopulta seksi yhtä aikaa sekä yhdistää että erottaa meidät).

Näitä asioita kaipaan omassa elämässäni ja tiedän, että niitä kaipaavat myös monet muut - ainakin sisimmässään...

***
Jos et hiffannut - otsikko viittaa epäsuorasti uskonnolliseen paastoon (Lent), jossa jokainen meistä voi - jos haluaa - kohdistaa itseensä "voimatoimia".
Kieltäytyminen haluamastaan on nimittäin tahdon itseensä kohdistama - väkivallan kaltainen eli ei-vapaaehtoinen - voimatoimi (Act of Violence).

Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä muistaa tahdon käytön nerokas ja intuitiivinen analyytikko - kirkkoisä Augustinus, joka käski tahtoaan oman järkensä avulla, mutta tahto ei tahtonut totella.
Tarvittiin siis "korkeampi" eli jumalallinen tahto, joka sai hänen oman tahtonsa tottelemaan järkensä ääntä.

Tietenkään tässä ei ole kyse ihmisen ja Jumalan välisestä "kilpailusta", jossa Jumala "pelaa samoilla säännöillä" kuin ihminen, vaikka jonkinlainen sopimus Jumalan ja ihmisen välillä Vanhan testamentin mukaan olikin tehty - ja jopa sittemmin uudistettu Kristuksessa.


Kuitenkin kyse on fyysisestä voimatoimesta - ikäänkuin vapaaottelijan potkusta vastustajan päähän rehdissä kamppailussa, joissa säännöistä on sovittu - paitsi, että Jumala on joko yli- tai alivoimainen vastustaja, joka ei vapaaehtoisuuden perään kysele - esimerkkinä Paavalin kokema kääntymys Damaskoksen tiellä.

Mutta samalla tavoin kuin vapaaottelija-nyrkkeilijä pyrkii suuntaamaan iskunsa vastustajan päähän, samalla tavalla Jumala pyrkii saamaan sinne ("päähän") kriittisen asenteen, joka ei vastusta hänen tahtoaan.

Jumala on ("täysin") Vapaa Ottelija...

2 comments:

A-K.H said...

Liukasta, sanoisi Jeesus Öljymäellä

Jumalaa rupesi ottamaan pattiin, kun juutalaiset eivät pystyneet eivätkä halunneet noudattaa sitä vanhaa Hammurabin laista tehtyä viritelmää. Hän terastutti uhrikaritsan ja antoi tämän kautta kaksoiskäskyn: rakasta yli kaiken Herraa, sinun jumalaasi ja lähimmäistä niin kuin itseäsi. Ei jytää edes se. Jumalan pitäisi taas kerran panna juutalaiset 40 vuoden kierrolle Siinain erämaahan. Siinä
jonoa piisaisi. Palestiinalaiset nauraisivat partaansa. Meidän pakanakristittyjen osa on odottaa Kristuksen toista tulemista. Siinä joutessaan voi vaikka viedä demokratiaa Irakiin. Kristus tulee takaisin tiettyjen ehtojen vallitessa, mutta juutalaisethan eivät häntä hyväksy rauhanruhtinaaksi, joka panee palestiinalaiset kuriin ja koko juutalaisvaltion järjestykseen.
RR sattaa ruveta oikomaan vulgääriteologiaani, mutta oikokoon tosissaan pilke silmäkulmassa.

Rauno Rasanen said...

Hehheh. Aika hyvinhän tuo on linjassa oman käsitykseni kanssa...