July 29, 2006

Auttaako placebo "conspiracy-paranoiaan"?

Kommentti Kemppisen kommenttiin päreessään Sahajauhoteoria.

*
Ad Rauno Rasanen et alii:

Siis - myös lääkkeisiin ja huumeisiin voi sekoittaa jopa 90 % sahajauhoa, kunhan pitää hinnan pilvissä? Tämä vastaisi suhteellisen pitkälle omaa käsitystäni.

*
RR

Tässä on nyt kaksi hieman eri linjaa, joilla "sahajauhon" voi selittää.

Tietenkin lääketuotteet itsessään sisältävät konkreettisesti ikäänkuin sahajauhoa, koska vaikuttava aine on "leivottu" esim. tabletteihin jonkun muun aineen sekaan tai sitä on lantrattu vedellä jne.

En kuitenkaan mene sanomaan, että joissain tapauksissa lääketeollisuudessa kirjaimellisesti valehdeltaisiin itse lääkkeen vaikuttavan aineen/aineitten koostumus tai määrä.

Jos näin tapahtuu, sen täytyy olla äärimmäisen korkean tason huijausta. Mahdotonta se ei ole, mutta törkeydessään sen verran kovaa luokkaa sekä teknisesti että business-poliittisesti, etten usko kenenkään pystyvän osoittamaan konkreettisia todisteita väitteen puolesta.

Itse ajattelen, että sahajauhoefekti saadaan aikaan ovelan ja joskus lähes mystifioidun mainoskielen avulla. Myydäänhän jo ruokaakin vetoamalla sen terveysvaikutteisuuteen.

Tässä kohtaa on hyvä määritellä, mitä placebolla käytännössä todella tarkoitetaan.

*
Hieman yksinkertaistaen voidaan sanoa, että placebo merkitsee lumelääkettä, jota lääketestien yhteydessä annetaan kontrolliryhmälle.
Toinen ryhmä saa oikeaa testattavaa lääkettä, mutta vaikka kaikkia koehenkilöitä kyllä informoidaan lumelääkkeen käytöstä, niin kukaan ei tiedä saako juuri hän lumelääkettä vai testattavaa lääkettä.

Lopuksi sitten vertaillaan, miten ryhmät ovat reagoineet eli, mikä on ollut testattavan lääkkeen vaikutus.

Vertailuja on kuitenkin usein hyvin hankala arvoida kvantitatiivisesti varsinkin psyyken lääkkeiden kohdalla, koska ihmisten antama palaute on subjektiivista ja ristiriitaista.

Monesti nimittäin myös placebon syöjät ovat kokeneet saaneensa "lääkkeestä" apua.

Tulosten tarkentamiseksi voidaan soveltaa ns. sokkotestiä, jossa käytetään kolmatta koeryhmää, jonka jäsenille annetaan sekä oikeaa koelääkettä että lumelääkettä, mutta joille ei tarkemmin kerrota, mihin vaivaan sen pitäisi auttaa.
Tämä versio sokkotestistä on tietenkin eettisesti hieman kyseenalainen.

Ylipäätään tällaiset psyykelääketestit ovat - kuten jo sanoin - erittäin hankalasti tulkittavia, ja juuri tässä kohtaa tutkimusta (palautteitten keruu) on mahdollista ryhtyä myös huijaamaan eli kääntämään koehenkilöiltä saatujen palautteiden tulkintaa lääketehtaalle ja sen "sponsoreille" (poliittinen ja taloudellinen eliitti) edulliseen suuntaan.

Mutta myös antibioottien massiivinen käyttö tavallisten hengitystieinfektioitten hoidossa on kyseenalaistettu jo vuosia sitten.

Silti yhä edelleen vallitsee yleinen käytäntö ellei suorastaan "protokolla", jonka mukaan lääkäri kirjoittaa flunssaa potevalle antibioottikuurin ja muutaman päivän sairaslomaa. Vasta tämän jälkeen henkilö on "virallisesti ja oikeuskelpoisesti" sairas.

Ja kuitenkaan ei ole mitään etukäteen varmaa näyttöä, että juuri kyseinen, kirjoitettu ja ostettu antibioottikuuri paransi flunssan, joka saattoi johtua ties mistä viruksista.

Lääkärit toimivat hengitystieinfektioitten suhteen lähinnä oletusarvoilla ja aina hieman epävarman epidemiologisen informaation varassa.

*
Placebovaikutus itsessään perustuu kyllä ikäänkuin sahajauhoon eli ei-mihinkään lääkkeellisesti vaikuttavaan ainesosaan.
Se on psykologinen - uskomuksiin ja odotuksiin liittyvä tekijä, joka siis on eräänlaista "taikauskoa" verrattuna lääkeaineen kausaaliseen vaikutukseen.

Lääketeollisuus kuitenkin myy psyyken lääkkeitä tavalla, joka manipuloi ihmiset asettamaan niiden tehoavuuteen aivan liikaa odotuksia.

Kyse ei ole valehtelusta vaan ihmisten uskomuksiin ja odotuksiin vaikuttamisesta - eräänlaista poliittista propagandaa siis.

Mutta mitä tekemistä poliittisella propagandalla on tiukasti luonnontieteellisen lääketutkimuksen kanssa?

Sitä sopii kysyä ja pohtia - kaksikin kertaa...

*
Koska näen itse kaikkialla salaliittoja (saanpahan sillä tavoin aina selityksen oudoille asioille ja ilmiöille), väitän, että maailman lääketeollisuus on täysin korruptoitu/nut eli USA:n poliittisen ja taloudellisen eliitin talutusnuorassa.

USA:n republikaanien olisi syytä kehittää lääke demokraattien "conspiracy-paranoiaan", mikäli se haluaa säilyttää uskottavuutensa.
Ja mieluummin sellainen lääke, joka todella tehoaa, koska mitään placebo-vaikutusta ei tässä asiassa enää ole mahdollista saada aikaan, sillä diplomaattisiin valheisiin (=poliittiseen propagandaan) ei voi uskoa loputtomiin...

*
Salaliittoteoria
Conspiracy theory

No comments: