July 27, 2006

Harakan pelimoraali

Kommentti Timo Harakan Plaza.fi kolumniin Harakka: Sankarini Materazzi.

*
Nyt meni Harakka jeesusteluksi tämä kolumnisi. Ei sananvapautta ole annettu ihmiselle siksi, että hän saisi siihen vedoten jatkuvasti ja joka paikassa solvata lähimmäisiään.

Zidane ei tietenkään ole sankari. Hän rikkoi törkeästi pelin sääntöjä, mutta episodin moraalinen syyllinen on Materazzi. Muussa tapauksessa "täsmävittuilu" voidaan tulkita tiettyjen lajien viralliseksi taktiikaksi, ja silloin se pitäisi huomioida myös ko. lajin pelisäännöissä.

Eli että törkeä vittuilu osoittaa taktista pelin hallintaa ja korkeaa pelimoraalia..?

*
Kamppailu-urheilua ammattilaistasolla voi ylipäätään pitää rahanahneitten sadomasokistien "orgioina"...

Esimerkiksi jääkiekossa sekä jalkapallossa kyse on tietenkin ensisijaisesti sopimuksesta - mitä saa tehda ja mitä ei. Kuitenkin näiden lajien riskeihin kuuluu vahingoittuminen vastustajan toimesta.
Ja kun tällaiset riskit ovat todella suuria, ei mikään sääntö-ja kontrollikäytäntö voi ikäänkuin taikoa pois sitä tosiasiaa, että tietyt lajit todella ovat (ainakin ajoittain) väkivaltaisia - eivät ainoastaan näytä siltä.

Kyse ei ole juridisesta vaan esteettisestä ja fenomenologisesta tosiasiasta, jos hienoja termejä käytetään.
Juridiikka on kuin analyyttista filosofiaa. Määritellessään teon ja tapahtuman loogiset ehdot, se mitätöi niiden fenomenologian. Ikäänkuin keisarilla muka olisi päällään ne uudet vaatteet.

Mutta lapsikin ymmärtää, että kyynärpäästä tai mailasta kasvoihinsa iskun saaneen pelaajan irvistys johtui nimenomaan iskusta, eikä sitä mikään sääntömomenttien kokoelma kokemisen tasolla muuksi muuta.

En kysy nyt oliko edellä mainittu isku intentoitu (tarkoituksellinen) vai ei. Totean vain, että veri roiskuu ja luita katkeilee...
Ja jos tästä hillittömyydestä tulee väkivaltaa vasta, kun sääntöjä/lakeja on rikottu, niin eikö tällainen argumentointi ole mitä ilmeisimmin dialektisesti jotakuinkin pielessä.

Ei moraalinen autonomia (vapaus valita osallistuuko vai eikö osallistu) takaa sitä, että säännöt/lait, joiden puitteissa ja ehdoilla peli juridisesti toimii, poistaisivat itse pelin fenomenologisesti ja käytännöllisesti väkivaltaisen luonteen.

*
Matti Nykänen on tehnyt diilin paholaisen (viina ja 7-päivää) kanssa ja maksaa siitä nyt hintaa...

No comments: