July 5, 2013

Kuilu

"Kaikki on totta päinvastoin sanottuna, luomiskertomuksesta lähtien. ‘Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen’ – ei, vaan ihminen loi Jumalan omaksi kuvakseen. Ja ihmettelee, kun jumala epäonnistuu kaikessa aivan kuin hän itsekin. Kaikki tämä on kuitenkin ‘inhimillistä, aivan liian inhimillistä’; ihmisen ymmärryksen ja ihmiselämän [kohtalon] välillä ammottaa kuilu, jonka yli ei voi rakentaa siltaa, sillä sen olemusta ei voi käsittää. Seisomme joko toisella tai toisella puolella; joko ymmärrys on turhaa, tai sitten elämä."
*
Sitaatti löytyy Imre Kertész'in Kaleeripäiväkirjasta.
*

1 comment:

Valkea said...

Miksi ateismi vaatii säännöllistä ja jatkuvaa itselle ja muille vakuuttelua; vakuuttelua, että Jumalaa ei voi olla olemassa, ja vakuuttelua, että Jumala on ihmisen luomus. Emmehän me näe agnostikkoja koskaan samalla lailla vakuuttelemassa, kiihkoilemassa (kyllä, monet heistä kiihkoilevat, en viittaa nyt sinuun) tai "lähetystyössä" kuin ateisteja. Agnostikoilla on järkevää varovaisuutta ja maltillisuutta kannoissaan. Jumalahan (superälykäs olento) on kaikilta kannoilta tarkasteltuna erittäin järkeenkäypä, looginen ja täysin mahdollinen todennäköisyys. Älykkyys on mahdollista (me tiedämme sen koska olemme), me itse pyrimme kohti superälykkyyttä (vaikka emme koskaan saavuta Jumalan tasoa), kaikki älykkyys pyrkii kohti superälykkyyttä (ei ole mitään syytä olettaa toisin), ja siten superälykkyys on täysin mahdollista. Ateisti sallii itselleen/ ihmisille pyrkimyksen kohti superälykkyyttä ja pitää sen saavuttamista täysin mahdollisena, mutta kieltää jyrkästi sen mahdollisuuden, että jossain muualla voisi olla superälykäs olento, vaikka multiversumi koostuu todennäköisesti loputtomasta määrästä maailmankaikkeuksia ja multiversumeitakin on todennäköisesti loputon määrä, ja ne ovat todennäköisesti olleet olemassa loputtoman pitkiä ajanjaksoja. Jumalan kehittymisen todennäköisyys lähenee tämän tietämyksen valossa 100 prosenttia. Ateismi on siten loogisesti ristiriitaista, ja vaatii valehtelua itselle. Valheen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa ja toistuvaa vakuuttelua. Ateismi on kummallista paluuta totaaliseen ja absoluuttiseen ihmiskeskeiseen maailmankaikkeuteen; käpertymistä ja rajoittumista solipsistiseen ihmisyyteen, sulkeutumista itseensä.

En väitä mitään ehdotonta Jumalan alkuperästä, viittaan vain siihen, että Jumalan todennäköisyys nousee niistä teorioista, joihin ateistitkin uskovat.

Superälykkyys on välttämätön ja mahdollistava Jumalan ominaisuus, mutta Jumalalla täytyy olla muitakin ominaisuuksia.